Vad är fattigdom?

Nu ökar antalet fattiga barn i Sverige enligt SVT. Läs här

Det är Rädda Barnen som har gjort uppskattningen baserat på statistik över barnfamiljers ekonomi i olika miljöer och kommuner.

Vad är då fattiga barn? Det är de vars föräldrar lever på socialbidrag alternativt annan låg inkomstkälla som inte täcker de månatliga utgifterna.

Minst fattiga är man i Täby, jorå det är där hundlokan bor! Enbart 3% av barnen anses där som fattiga. Kan det vara två 12-personsfamiljer kanske? Hundlokan lär nog i alla fall bo långt, långt bort från dem.

I Malmö däremot, är 31% fattiga. I Rosengård 61%.

Något säger bloggaren att detta möjligen kan ha med invandrarna att göra. Bidragsförsörjda som skaffar platt-TV, BMW och mobiler till alla 10 barnen, kan naturligtvis inte ha råd att betala de andra räkningarna.

Allt handlar i slutändan om vilka prioriteringar man gör. En välbeställd familj är ofta det för att man har gjort prioriteringar som gynnar ekonomin: Jobb, sparande, budget, ekonomisk planering och kontroll över utgifterna. Att slösa bort pengar så fort man har dem i handen gör ingen människa rik, eller åtminstone kreditvärdig.

Att tala om svensk fattigdom är dessutom ytterst tveksamt. När ingen behöver leva utan pengar eller bostad oavsett hur mycket man missköter sig, kan man inte tala om fattigdom i vanlig mening.

Socialbidraget är på 3.500 kr efter det att hyra, el, busskort, kläder, hygienprodukter, mat, läkarvård, tandvård, läkemedel, fackavgift mm är betalda. Glasögon betalas av socialen liksom ibland även rena lyxartiklar som t ex mountainbikes.
För kläder, hygien och mat läggs en schablonsumma upp som man tror ska räcka.

Bloggaren skulle vara själaglad om jag hade 3.500 spänn kvar efter det att alla räkningar är betalda. Här blir det potatis i olika former som blir lösningen veckan innan lön.
Men jag är lite grann av en slösare själv. Gillar tekniska prylar och naturligtvis gitarrer som jag har tre stycken av.
Så jag kanske platsar in i definitionen fattig...

Det skulle aldrig falla mig in att kalla mig för fattig. Jag har ju allt man kan begära för att leva ett normalt liv. Dessutom har man ju lite stolthet i kroppen.

Att man överhuvud taget går ut med en sådan här icke-nyhet är också typiskt för vänsterorienterade Rädda Barnen. Och till varje pris ska vi "välbeställda" känna skuld och skam för att vi har det bra på något sätt på andras bekostnad. För i jämlikhetsdiktaturen ligger det implicit att fattiga blir ännu fattigare om andra får det bättre.

Det socialfascistiska Sverige förnekar sig inte. Det ska inpräntas i oss hur oerhört illa vi behandlar nysvenskarna.
Den självklara frågan man borde ställa sig är naturligtvis 'varför?'
Varför lever så många på bidrag? Det måste ju tyda på något. Vad Rädda Barnen vill är ju ganska lätt att avläsa.
Fler och högre bidrag. Höj skatten för alla som tjänar över 22.000 kr/mån.

Kommentarer

Anonym sa…
Bra skrivet. Ytterligare en sak förtjänar att påpekas även om det inte så populärt eftersom barnen är Sveriges heliga kor: Har man inte råd med barn så undviker man att skaffa sig några.
Svante1 sa…
Rädda Barnen närmar sig med stormsteg Röda Korset i neg cred...
Anonym sa…
Där har du faktiskt fel. Cirka 3.500 är vad en svensk socialbidragstagare får leva på efter att hyra och el och eventuellt busskort betalats.

Dessa 3.500 ska räcka till mat,bredband,telefon,eventuellt dagstidning,hygienartiklar,kläder, ja i stort sett allt som kan behövas och det blir skillnad när du påstår att 3.500 blir över efter uppräknade utgifter. Jag vet inte om det är andra regler för invandrare men det är bra att kolla fakta innan.
Anonym sa…
Du skriver bra och intressanta bloggar. Tack för det. Här skulle jag dock vilja tillägga att många hamnar i fattigdomsfälla och det på grund av så höga skatter. Ta den klassiska ensamstående undersköterskan som har två barn. Hon måste ha bostadsbidrag o kanske underhållsbidrag. Jobbar hon lite extra när mormor har barnen, för att ha råd med semester, så minskar bidragen. Hon tjänar för lite för att ha en sparmån. Hon är totalt fast, har ingen möjlighet att ta sig ur sin situation. Får man 12-13000 ut i lön efter skatt, så är det hårt att dra runt tre personer på. Det är totalt vansinnigt att en låginkomsttagare ska betala så mycket i skatt, dessutom får man räkna all annan skatt, på mat, kläder osv. Detta är en hopplöshetens fälla framför allt för många kvinnor. Bidragsberoende av tex bostadsbidrag, ingen lön för mödan om hon tar i och kämpar extra, samt så hårt beskattad med så tuffa marginaleffekter. Säga vad man vill om alliansen men jobbskatteavdragen har faktiskt gett en undersköterska ca 10% i löneökning. Från vänsterhåll, när man talar om dessa kvinnors situation, så rapar man bara "mer bidrag!", höj skatten osv.
Men man måste tänka på att det finns en gräns för hur höga skatter kan vara. Har folk bara råd till hyra och mat så finns det en massa varor och tjänster de inte kan köpa, med följd att det blir mer arbetslöshet och mindre skatteintäkter.
Galne Gunnar sa…
Vänsterpartiet kallar kungen för "horbock":

http://www.dagensps.se/artiklar/kronikor/jesper-carlson/2011/02/01/82740929/index.xml
Maj Grandmo sa…
Visst är det så att socialbidraget inte är högt tilltaget. Men enligt Rädda Barnens undersökning så var de fattiga sådana som inte hade råd med varken mat eller hyra. Eftersom då man faktiskt får pengar till just hyran så undrar man ju vad de gör av med pengarna istället.
Och ja, socialbidraget är ju skattebefriat, dessutom får man ju faktiskt barnbidrag också så stora familjer kan kamma åt sig 25.000 enligt en regeringsrapport som kom härom året. Att då inte ha pengar till hyra är lite märkligt.
Det är just de extremt höga skatterna på arbete som gör att det knappt lönar sig att jobba.
Men de som har det allra sämst ställt är studerande som dessutom bara har lån som sedan ska betalas tillbaka.
Maj Grandmo sa…
Horbock, hahahaha. Ja kanske det!!!
Anonym sa…
Rädda barnen räknar väl in alla som inte har rätt att vistas legalt i landet samt asylsökande med dagersättning från migrationsverket och många av dem har ju barn, ibland en hel hop.

När det gäller barnbidrag och socialbidragstagare så betalas en schablonersättning ut för varje barn i hushållet, det lägsta möjliga för vad ett barn kan kosta och det är inte 1050 kr för varje barn eller vad nu barnbidraget ligger på i månaden.

Sedan kanske inte detta gäller invandrarfamiljer men det gäller för Svenska barnfamiljer med socialbidrag. Alla bidrag som fås från FK eller någon annanstans, även barnbidrag räknas in i normen för sos så för barnfamiljer handlar det om att kunna föda sig själva och sitt/sina barn på existensminimums normen.
Anonym sa…
Övriga bidrag dras ifrån, de läggs inte till. Det är inga 3500 när allt är betalt, hur dum får man vara?! Och hur skenhelig får man vara när man skryter i en blogg om sin positiva människosyn och så sparkar på och kritiserar de med lägst social ställning. Man värderar inte människor i pengar, men om man gjorde, så vore en käring som du inte värt ett ruttet öre. Din blogg är en skamfläck.
Maj Grandmo sa…
Anonym:
Jag sparkar inte på någon. Det gör däremot du.
Anonym sa…
apropå höga skatter, hur mycket betalar du själv i inkomstskatt/mån?Eftersom du gillar att bolla med siffror vore det relevant att se hur stor summa det är som du yvas så mkt över!
Maj Grandmo sa…
Anonym:
Jag betalar 32% i skatt. Arbetsgivaren betalar sociala avgifter drygt 30%. Så lönen är i själva verket knappt 40% av bruttot.

I pengar räknat... lär det bli sisådär 8-9000 kr.
Anonym sa…
Är det skattmasen som kallar bloggen en "skamfläck"?
Be careful out there; it could really hurt to be such a pain in the ass for people.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn