Gökungarna

Under mina yngre år brukade jag och en vän reflektera över framtiden. Vi såg redan då (1979-80) hur allt fler hade börjat leva på välfärdsmodellen. Det är som Ulf Nilsson skriver: Skapar man system som skapar behov så blir reultatet beroende.
Vi resonerade så att när vi är i medelåldern kommer den ena halvan att vårda den andra.

Nu är vi där. SCB har i dagarna kommit med en undersökning om hur kommunernas förörjningsbörda kommer att öka under de närmaste 30 åren. Se här

Varje arbetande försörjer förutom sig själv också en annan person i de flesta kommuner. I vissa norrländska avfolkningskommuner kommer de kvarhavande att ha en försörjningsbörda på upp till tre personer redan nästa år. Även Landskrona spås en sådan utveckling redan nästa år, medan Götalandskommunerna klarar sig i 10 år till enligt de nuvarande beräkningarna.

Som förklaring ges den åldrande befolkningen. De gör det så lätt för sig. Att försörjningsbördan för den arbetande befolkningen ökar kan inte enbart förklaras utifrån fler gamla. Men det är klart, de gamla som inte har vett att dö i tid ska väl känna hur det känns att vara en belastning. 40-talisterna på vårdhem blir däremot en svårknäckt nöt. De kräver ju service dygnet runt.

Att avfolkningskommunerna ligger risigt till är väl ganska självklart. De unga flyttar ner till där jobben finns och de gamla blir kvar.

Men hur är det med Landskrona och Västra Götaland och snart även Malmö? Där finns jobb och ingen brist på arbetsföra människor. Så varför försörjer snart varje arbetande person två andra där?

Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB (vilken titel!)tycker uppenbarligen att skatteutjämningssystemet ska slipas vidare på att klämma pengar ur de kommuner med mer välordnade finanserna. Gökungarna måste ju matas när man har väl tagit dem i boet. Kosta vad det kosta vill! Ta ifrån de som har. Ingen solidaritet är för stor, ingen uppoffring heller.

Vad gör man då när man tappat även de välmående på pengar? Jo, höjer skatten. Till 2035 måste kommunalskatten höjas med 13 kr till ungefär 45%. Och det är bara de pengar vi ser i kuvertet. Arbetsgivaravgifterna kommer antagligen också att höjas, så löneökningar blir ett minne blott.

Affe gjorde en liten modell för vad de allra mest behjärtansvärda gökungarna egentligen kostar: De ensamkommande flykting"barnen". Varje barn kostar 1.900 kr/dygn. Per år blir detta 680 000 kr. För en liten gökunge!

Han gjorde sin beräkning på 3.000 ensamkommande, vilket är ett realistiskt tal och beräknade hur många som behövde jobba ihop de 1,2 miljoner kr som dessa kostar .

Det blev 49.999 st om dessa betalar in all sin inkomstskatt till detta ändamål. I princip en mindre svensk stad måste alltså betala ALL skatt till gökungarna. Då ska vi komma ihåg att allting annat får stå tillbaka. Inget dagis, ingen äldreomsorg, ingen skola, ingen socialtjänst.

Men dessa 3.000 hamnar ju knappast i en och samma kommun förvisso. Många kommuner vägrar blankt ta emot några gökungar. Men alla minns väl Vellinge och hur de tvingades av eliten att hysa in ett antal?
Kommunerna är hårt belastade som det redan är och har vid det här laget lärt sig att gökungar kommer med hela göksläkten när väl PUT är i hamn.

Med tanke på att välfärdsstaten redan har börjat erodera, trots Borgs alla försäkringar, hur ska det gå? Det har talats i dagarna om att tvinga kommuner att ta emot ensamkommande Dagens Arena. Tobias Billström tillsätter en utredning (gäsp).

När man dessutom läser det här blir man riktigt mörkrädd. Akko Karlsson (mp) är språkrörskandidat (också ett ord) och får av mig guldmedaljen för det mest floskelspäckade, orealistiska, okunniga och idiotiska inlägg jag någonsin har läst.
Jag tror hon t o m slår Birgitta Ohlsson.

Världen blir globalt närproducerad och ekologisk. Alla är välkomna till Sverige där vi alla lyckligt ska närproducera och skapa välfärd tillsammans. Vi ska dock konsumera mindre och om man inte vill jobba ska man slippa. Budget ska man inte ägna sig åt. Någon annan betalar säkert.

Med tanke på att detta parti på allvar var med i en koalition som skulle slåss om makten, blir man mer än oroad.

Framtiden:  Ett Sverige som går tillbaka till jordbrukssamhälle. Svenska lagar avskaffas eftersom inga svenskar finns. I de lyxiga villaförorterna bor somalier, irakier, afghaner, libyer, algerer, jemeniter osv och försörjs genom hästdragen direkttransport av livsmedel (närproducerat) och... ja vad mer? Konsumismen är död, kommunerna har gått under, företagen har flytt landet.

När går nästa plan?

Kommentarer

Anonym sa…
Fler får upp ögonen för problemen men ser inga andra lösningar än att den politiska eliten fortsatt tar hand om deras liv...
Bedrövligt! Infantilismen och tro- och viljelösheten är total!
Varför ska staten förvalta vår pension? sjukvården? tågen? spriten? skolan? invandringen? etcetc..
Anonym sa…
En annan grupp som borde strypas åt vad gäller bidrag från dn snälla staten är MC-gängen. De bara gapar, slås och hotar och våldtar. Kriminella som satan. Arbetsskygga hela gänget. Låt dem svälta eller jobba. Vad ska staten underhålla såna idioter för? Nej ut och plocka lingon ska de så slipper vi importera fler tai som biter sig fast i vårt land.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn