Om socialbidrag...

Eftersom vissa oklarheter tydligen råder angående socialbidragen och vad som ingår i normen så har jag länkat de senaste uppgifterna från Malmö kommun och Socialstyrelsen.

Information om försörjningsstöd - Malmö

Riksnormen i siffror från Socialstyrelsen

Det som ingår i normen är det som Socialen betalar, d v s hyra, mat, kläder, förbrukningsvaror, TV och tidningar, läkar- och tandvård liksom medicin m m.

Det är nog så att barnbidraget dras ifrån, annars är ju detta en allmän ersättning till alla barnfamiljer.

Och hur mycket som återstår för t ex datorer, bredband, tv- och dataspel är väl upp till var och en att avgöra.

Vad jag menade med mitt inlägg var att termen fattig inte är direkt tillämpar på svenska barnfamiljer om man jämför med barnen i t ex Östeuropa eller Sydamerika. Afrika ska vi inte tala om, här är fattigdomen fruktansvärd med alla mått mätt, men här är också betingelserna helt olika.

Fattigdom är därför en relativ term och syftar i första hand som jämförelsemått mellan olika grupper i det svenska samhället.
Jämfört med Bengt Westerberg på Röda Korset med 800.000 kr/mån är naturligtvis den somaliska 12-barnsfamiljen med socialbidrag fattig.

Men som någon skrev, en ensamstående mamma som jobbar som undersköterska tjänar obetydligt mer än någon med socialbidrag. Och det, är det stora problemet: Skatterna.
Och skatterna är ju det som betalar socialbidragen .

Kommentarer

Anonym sa…
800.000 kr/år ska det nog vara.
Pga BW och JD skänker jag inget till någon välgörenhet numera. Röda Korset hade
mest cred av dem alla och nu är det borta.

16830911
Osagt sa…
Ja, sorry, 800000 kr/år. Plus 1 miljon i extraknäck bredvid.
http://www.expressen.se/ekonomi/1.1864519/bengt-westerberg-extraknacker-for-en-miljon
Nysvenskarna har tydligen gräddfiler till soc som vanliga fattiga pursvenskar inte har. Det ryktas ju att dom får bohag, platt-tv, tv-spel till barnen och betald semester till hemlandet. Sånt kan knappast Svenne Banan förvänta sig. Svenne Banan kan förvänta sig att betala det mesta ur egen ficka eller helt enkelt avstå. Svenne Banan förväntas även att sälja av alla egendomar utom möjligtvis kläderna på kroppen innan han kan komma på frågan till bistånd från soc. Svenne Banan färväntas även att alltid stå till arbetsmarknadens förfogande 24/7 och flytta dit jobben finns, nu t o m utomlands om nödvändigt. Det enda som återstår är Fas 3-slaveriet. Inget av allt dessa krav kommer soc ställa på nysvensken.
Anonym sa…
Vad hård du är. Det är lätt för dig att klaga påp oss som lever socialbidrag när du själv har en så hög lön att du betala 8000 kronor i skatt. Lyckliga dig som har arbete och frihet. Jag får be om varje krona extra hos socialen och praktisera på skitjobb utan pröjs alls.. Det är inte roligt om du tror det.
Osagt sa…
Jag har faktiskt haft socialbidrag en gång i tiden. Framför alt var det förnedrande att gå dit och därför såg jag till att komma bort därifrån så fort som mljligt.
Ekonomin var körd i botten, men genom socialen fick jag en dräglig tilvaro och kunde köpa kläder, glasögon och gå till tandläkaren.
Min erfarenhet är därför att man knappast lever på svältgränsen med socbidrag. Men man har inte det för fett heller. Men många lågutbildade med arbete har inte mycket högre inkomst vilket är en skandal. Det måste ändå löna sig att arbeta.
Osagt sa…
David Eberhard anser precis som jag att det är Sverige som är extremt. Inte vi som har mer anti-socialistiska åsikter. Om man jämför de svenska riksdagspartierna med de i t ex England, USA och Tyskland så står samtliga till vänster om de andra ländernas.
Så det behövs inte så mycket i det här landet för att bli kallad högerspöke alternativt extremist
Galne Gunnar sa…
@ Maj Grandmo:

"Men många lågutbildade med arbete har inte mycket högre inkomst vilket är en skandal. Det måste ändå löna sig att arbeta."

Självklart ska det löna sig att arbeta. Den nuvarande borgerliga regeringen är långt ifrån ett optimalt regeringsalternativ, men de är ändå tusenfalt gånger bättre än det rödgröna fiaskot.

"Så det behövs inte så mycket i det här landet för att bli kallad högerspöke alternativt extremist."

Problemet är att man i Sverige uppmuntras till att utplåna sitt ego, för att det finns en felaktigt grundtro om att det är det som konstituerar en god människa, när det i själva verket är så att en människa utan ett ego, är inget annat än en riktig loser...

Populära inlägg i den här bloggen

A-barn, B-barn och C-barn

Språket som klassmarkör

IS, OS, Co2 och JÖK