Gatans lag

Det har kommit till vår kännedom (bloggaren och fem andra personer) att pizzaturkarna i en av de stökiga stadsdelarna, har rånat oss på pengar och i mitt fall, en iPhone. En av de fem är min kompis. Hennes bankkort blev stulet och kunde inte förstå var, hur och av vem. Hela kontobeloppet, 15.000 kr försvann. Eftersom bankerna tidigare har ersatt belopp så trodde min vän att det var grönt att även hon skulle få sina pengar tillbaka .

Men icke sa Nicke. Istället blev hon anklagad för att inte hålla reda på kortet och att "man minsann har ett ansvar själv". Så hon blev blåst och förödmjukad en andra gång.

Sedan har det framkommit att ytterligare fyra personer har blivit rånade på korten och inte kunde förstå hur det hela hade gått till. Men ljushuvudet kom fram till ett samband. Alla hade vi befunnit oss på pizzaturkarnas krog eller där omkring och efter en stund upptäckt att kortet var väck. Själv kom jag mycket väl ihåg tillfället när min iPhone stals.

Vi satt och drack en öl, jag cola eftersom jag hade bilen. Vi var bara tre personer i själva restaurangen. Turkarna var bakom sitt pizzaskrank. Jag tog fram min iPhone och flipprade lite med den för att sedan inte stoppa ner den i väskan igen. Utan att jag tänkte på det blev den liggande på bordet. Hur klumpig kan man va? Sedan gick vi ut och rökte en cig. Jag tänker inte på mobilen förrän jag ska köra hem. På väg mot bilen gräver jag i min ficka men den är tommare än tom.

Mina tankar gick omedelbart till pizzaturkarna. Den tredje personen på krogen satt längst bort och var helst uppslukad av en fotbollsmatch på TV. Men min kompis kan omöjligen tänka sig att turkarna som hon har lärt känna, skulle gå och stjäla. Sedan framkommer det att vi knappast är ensamma om stölder.

Så nu har det smugits sig fram vem som antagligen är skyldig. Men.... att kontakta polisen är meningslöst. I brist på bevis läggs bara det hela ner. Det är då jag kläcker idén att vi istället ska bussa Länsstyrelsen på dem eftersom de låter gäster köpa öl för att ta med sig dem hem.

Men i det här läget tar Gatans lag över. Jag har själv passivt medverkat till ett av Gatan lags utryckningar. Det var under min studietid i Lund och jag bodde i en studentkorridor. Vi var tolv studenter där plus en äldre alkis som förmodligen hade fått rummet p g a hemlöshet.

Den här natten hade jag varit ute och svängt omkring studentnationerna. Men när jag kom hem var jag inte trött utan satte mig och spelade gitarr. Så får jag se en skugga utanför fönstret, uppenbarligen något som rör sig. Jag reser mig tveksamt upp och går fram till det franska fönstret, öppnar och kan bara konstatera att ingen är där, Men däremot är det någon som just då springer runt hörnet på huset.

Jag berättade det för det andra nästa dag. Det var 5-6 unga killar fullproppade med testeron som blev tvärilskna och beslöt sig för att göra en insats - Gatans lag.

Så redan samma natt så kom fluktaren tillbaka, nu kikade han in på andra sidan. Killarna tog så hand om honom. Vi såg aldrig mer till honom.

Nu har jag och en kille snackat om att vi borde ta hand om pizzaturkarna enligt Gatans lag. Så vi får väl se vad det utmynnar i. Ett mer moget handlade är förstås det att anmäla dem till Länsstyrelsen. Men i det här landet kommer det att ta ett år innan något händer.

Tills dess råder Gatans lag.

Kommentarer

Anonym sa…
Verkar vara en effektiv variant. Låt oss veta hur det gick.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn