Skägg, skägg - och Chavez

Så var då Chavez död. Det var säkert skönt för honom att lämna sin smärtfyllda tillvaro. Ännu en despot har gått i graven. Själv hade jag aldrig någon relation till Chavez. Bara minns honom som en man uppfylld av maktbegär, han vägrade att lämna presidentposten trots att han borde ha gjort det redan 2008. Så var han väl hjälten som återförde den "humana" socialismen/kommunismen på kartan.

Hur som helst så sörjer världens socialister sin hjälte. Det finns en stor splittring i synen på Chavez som inte har märkts förrän nu. Det är egentligen befriande. Tänk, det finns ändå skillnader! Han gav de fattiga mat och rättigheter, fast han förstörde landets ekonomi och sociala status. Ett fortsatt styre, och Venezuelas fattiga  skulle ha återgått till fattigdom, värre än tidigare. Det är alltid det öde som drabbar socialistiska/kommunistiska diktaturer så småningom.

Han hatade naturligtvis USA och anklagade dessa för det mesta, t o m vädret. Han hatade då förstås Israel också. Same precidure  as last year. Araberna älskade honom desto mer.

Och på tal om araberna. Sedan den "arabiska våren" har skägg blivit högsta mode. Det är INTE Alexander Bard som har skapat skäggtrenden, även om han förmodligen själv tror det (nejdå, jag gillar Bard).

Skäggen frodas som aldrig förr. Det finns t o m en blogg: skäggbloggen.se, där Varje Skägg bär på en Historia. Jo, t ex vad man har ätit för mat det senaste året. Det är ytterst få som passar i skägg. Det allra löjligaste är när man först skalar av allt hår på huvudet och sedan låter skägget växa ut som en raggig hallonbuske. Ska man då titta på huvudet eller på hakan?

När den arabiska vintern frös inne den spirande "våren", så började skäggen gro. Cecilia Uddén, MÖ-bevakaren med skomakaren, sände t o m Skäggradio under Almedalsveckan, alla prydda i ståtliga lösskägg. D v s tills det var någon ur publiken som påminde henne om att skäggen var "rasistiska".Men visst var det så att fler och fler skägg dök upp i samband med islamisternas maktövertagande i arabvärlden? Det blev omanligt att vara renrakad. Faktiskt har skäggets betydelse sitt ursprung i Koranen. (Läs t ex den här bloggen)
"Det är obligatoriskt att låta skägget vara och låta det växa, och inte göra något med det, för det har bevisats att Profeten (sallaAllahu ’alayhi wa sallam) sade:”Trimma mustaschen och låt skägget växa, skilj er från månggudadyrkarna (mushrikeen).” (Saheeh, rapporterad från Ibn ’Umar)."
 "Alla dessa ahaadeeth tyder på att det är obligatoriskt att låta skägget vara och låta det växa, och att det är obligatoriskt att trimma mustaschen. Detta är det som är obligatoriskt som det har lärts och som ålades av Profeten (sallaAllahu ’alayhi wa sallam). Det här var det Profeten (sallaAllahu ’alayhi wa sallam) och hans följeslagare föregick med, för att skilja sig från mushrikeen och för att undvika att likna dem eller likna kvinnor."

Ja, vad som helst för att inte likna en kvinna. I Daily Mail kan vi läsa om en av de 2000 Koranskolor som finns i England. Där bokstavligen bankar man in Koranpropaganda i barnen:


"And we came across pupils being told that the ‘disbelievers’ are ‘the worst creatures’ and that Muslims who adopt supposedly non-Muslim ways, such as shaving, dancing, listening to music and – in the case of women – removing their headscarves, would be tortured with a forked iron rod in the afterlife."

 Forked iron rod är alltså ett hett stämjärn. Så rakning (och för kvinnor; gå utan sjal) kan alltså leda till värsta helvetet i Paradiset. Det är nog bäst att låta skägget växa och även sjalen.

Att skägget är ett påbud från Allah leder tanken in på patriarkala strukturer! Manligheten ska med alla medel framhävas så att kvinnan ska förstå att hon är underordnad och att hennes hårprakt är synd. Att just hår är så viktigt och betingat med så mycket symbolvärde är lite märkligt med tanke på muslimers ringaktning för djur (av honkön ska väl tilläggas). Men mest ringaktar man förstås grisen som faktiskt är naken! Ja, eller svinborst räknas väl inte som hår.

Kvinnor skulle lätt kunna undgå hela paniken om hennes hår om hon rakade huvudet. Möjlighetsvis hela kroppen. Det hänger på håret om man är en manlig sexidol eller en kvinnlig gris. Man undrar lite över männens sexuella preferenser. Eftersom homosexualitet är belagt med dödsstraff så tyder det på att frågan i högsta grad hänger i luften. De största homohatarna är själva osäkra på sin sexuella identitet.
Men nu har Allahs påbud även nått Sveriges muslimer som odlar skägg som aldrig förr. En teori skulle kunna vara att det handlar om solidaritet med kampen i den "arabiska våren". Eller också har islamiseringen av arabvärlden lett till viss inspiration. I källarmoskéerna har sedan länge predikats hat mot oss "otrogna kuffar". Kuffar är kuffar för att de bl a inte har något skägg. Kvinnor är väl kuffar oavsett vilket. Skägglängden är inte så iögonfallande hos kvinnor.

Att det finns tendenser till en radikalare islam i Sverige konstaterades för bortåt tio år sedan. Den har säkerligen inte blivit mindre Muslimer agerar som kollektiv på ett helt annat sätt än vi "otrogna". Själva den västerländska individualismen är säkerligen både föraktad och avundsvärd på samma gång. Men jag tror snarare på det förstnämnda. Förakt är en maskering av rädsla för övrigt. Fria människor hotar som bekant "hedern". Det muslimska kollektivet kanske även har en kollektiv "heder". Och vi en kollektiv skuld.

Så vad gör man då? Ja, odlar skägg för att markera såväl distans som den egna identiteten. Det faktum att Väst med USA i spetsen förklarade krig mot den muslimska världen efter 9/11, kanske satte upp outplånliga murar mellan våra kulturer. Men det bloggaren då inte förstår är varför man söker sig till oss? Men det är väl så att fast de hatar vår kultur, hatar våra bara hakor och huvuden, hatar kapitalismen och kommersialismen, så älskar de i själva verket våra pengar.

Annars, i ärlighetens namn, så hade Jesus också skägg, liksom alla män på den tiden. I alla fall om man får tro på bilderna. Men jag tror inte Jesus hotade med heta stämjärn om inte skägget satt som en smäck.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn