Förslaget till ny våldtäktslag suger

Vi svenskar tycks ha stor respekt för tekniskt kunnande, men är i det närmaste föraktfulla när det gäller akademiska utbildningar inom humaniora och samhällsämnena. Juristutbildningen är inget undantag. Vem som helst kan väl läsa Svea Rikes Lag eller hur? Vem som helst kan väl se att mord är hemskt och rån är taskiskt? För att inte tala om våldtäkt? Lätt som en plätt. Antingen har man haft sex eller inte, har man inte försvarat sig för att man inte vill, så är det ingen våldtäkt. Har man varit full så är det en enkel match. Ingen som är full kan bli våldtagen.  Beatrice Ask har noll utbildning i juridik, det hörs.

Världens näst mest bästa våldtäktsland (nu efter Botswana) har då ingen aktiv debatt om detta. Istället rapporterar man helt vilt och upprört över våldtäkter i bl a Indien, Kongo och Marocko (Googla så får ni se).

Att frågan om våldtäkt inte är het i Sverige kan bero på att den kan ge upphov till andra frågor, t ex vilka det är som begår våldtäkter. Uppriktigt sagt, är det någon som inte känner till någon som har blivit utsatt för en våldtäkt?  En kompis till mig var utsatt för en gruppvåldtäkt. Sju virila araber turades om att roa sig. Ytterligare en vän blev uppvaktad på Sveriges mesta strand: Tylösand. Då var det en grek som behövde avreagera sig. Mitt på dan.

I London bodde jag ett tag i det gamla East End. Numera är stora delar av det Docklands, rena finansdistriktet. Då var det slum. Eftersom jag miste jobb och bostad så var jag tvungen att via kontakter fixa en lägenhet. Det vara bara det att där bodde nio andra, samtliga killar från skilda länder. Andra natten, sjuk och eländig kom jag till lägenheten. Den första jag mötte var iraniern. Han hade sin fru på BB, men ville ha lite underhållning bredvid. Men honom bröt jag bara ner.

Dagen efter var jag så sjuk att jag bara låg utslagen på den noppiga, tunna madrassen. Då var det italienaren som ville vara vänlig. Ett 'nej' är alltid ett 'nej', glöm det. Italienaren menade att "young girls are never ill".  När jag lade mig på mage för att markera, så gick han. Men kom tillbaka med en kopp the. Jag drack upp det och tackade, faktiskt. Då droppade han bomben: "You've just had 10 sleeping pills".  Well, thank-you. Jag sov i 14-15 timmar. Vad som hände under tiden har jag ingen aning om. 

Det sistnämnda skulle i Sverige bara betraktas som en liten variation i tillvaron. I England däremot är det här ett övergrepp på flera sätt.  I Sverige är man inte våldtagen om man blir tvingad till sex men lyckas hålla armarna uppe till försvar. Då är man nämligen inte i ett "hjälplöst tillstånd".

Så nu har B Ask, utan juridisk kompetens, men med kompetenta tjänstemän, kommit med ett förslag till en ny våldtäktslag. Den förra är som bekant från 2005 men har "inte hjälpt". Så nu har man reglerat ordalydelsen lite grann. Istället för "i hjälplöst tillstånd", så ska det heta "i särskilt utsatt situation".

Som ren lekman så kan jag konstatera att detta nya begrepp kommer att innebära ännu större förvirring hos våra kära politiker i domstolarna. Eftersom dessa också är lekmän men sitter där som politiker, blir denna aspekt avgörande för hur domarna kommer att se ut. Politikerna i domstolarna är faktiskt en helt fucked idé. Varför ska politiker sitta i domstolarna? De är ju jäviga eftersom det är de som stiftar lagarna. De sitter inte bara på två stolar, de sitter på en hel hörnsoffa. Politisk korruption brukar det kallas i andra länder.

Så nu kommer den "särskilt utsatta situatonen" att innefatta att även om tjejen under pågående våldtäkt inte orkar försvara sig p g a panik, så kommer det ändå att betraktas som våldtäkt.  Vad är skillnaden? Det "hjälplösa tillståndet" innebar ju samma sak. Antingen död som en sill, eller också ett finger till försvar och därmed ingen våldtäkt. Det är mer än skrämmande.

Regeringens egen utredare ville ha en samtyckesparagraf inlagd i våldtäktslagen. D v s, om man inte vill ha sex och säger det men ändå blir tvingad, så är det våldtäkt. En självklarhet tycker man. Men si, den helt outbildade justitieministern tyckte att det skulle vara svårt att definiera vad ett samtycke är! Det är väl ganska tydligt vad justieministern har för erfarenheter av sexuella lekar. (Masochisten sade: Slå mig, slå mig. Sadisten svarade: Nej!).

Man brukar från maktens sida säga, med hjälp av den lilla knähunden Jerzy Sarnecki, att en orsak till Sveriges förstaplats i våldtäkter beror på vår "ovanligt hårda våldtäktslagstiftning" som registrerar fler övergrepp än andra länder.  Sedan har vi ju det tillgjorda argumentet om ökad anmälningsbenägenhet. Utan siffror, men, det har från sjukvården rapporterats att viljan till att anmäla brott, oavsett vilket, har minskat.

Hårdhudade gamla räven Madeleine Leijonhufvud är starkt kritisk. Hon är professor emerita i straffrätt och borde veta vad hon snackar om. 

Hon menar att det är en självklarhet att en tjej, eller kille, vet om hon/han har tillåtit det hela eller inte. Ja, alla som överhuvud taget har haft sex vet förmodligen om man har velat det eller inte.
"Vad som däremot är sant är att det kan vara svårt att bevisa. Men det är många brott som är svåra att bevisa och det har inte hindrat oss att dra gränser mellan vad som är brott och inte brott".
Att införa en samtyckesparagraf borde vara självklart i ett rättssamhälle, anser hon och påpekar att det är flera länder som redan har en sådan. Det enda som kan ändra detta är om lagen blir dragen ända till EU-domstolen. Men det förutsätter att någon också anmäler. Bulgarien har satt pinnen genom att det saknades en samtyckesparagraf i lagen, en uppenbart felaktig dom anmäldes och EU-domstolen gav offret rätt. Sedan dess har även Bulgarien antagit en samtyckesparagraf. Bulgarien? Men i det stora Samvetet Sverige får man skylla sig själv om man blir våldtagen. Ett nej är här alltid ett ja.

Till skillnad mot knähunden Sarnecki och alla hans floskler om att våldet inte har ökat, så beskriver Institutet för Framtidsstudier en helt annan utveckling. Våldsbrottsligheten har ökat kraftigt från 80-talet till 2002 då det fortfarande fanns tillförlitlig statistik.

Sahlgrenska och SÖS har rapporterat om det ökande antalet våldsutsatta man träffar på idag jämfört med bara för sju år sedan.  Och skadorna har också blivit allvarligare. Knivhugg över hela kroppen som drabbar fler organ är vanligare bland de som idag tas om hand. Men Brå förnekar detta. Våldet har inte ökat, bara anmälningsbenägenheten.  Suck. Hur länge håller statens lögner?

Så till sist. Ryssarna gör sig lustiga över Sveriges försvarskapacitet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn