I Sverige eldar vi skolor som ingen annanstans

Varför tända på skolor? Finns det överhuvud taget någon förklaring till detta beteende? Nej, säger Sven-Åke Lindgren, sociolog i Lund  (Forskning o Framsteg).  Inget entydigt svar. Men han har genomfört en studie i form av enkät till 6000 15-åringar om erfarenheter av bränder. Enligt undersökningen var det enbart 5 procent som själva hade tänt eld på värdefulla föremål. Men hur kan en så liten grupp tutta på flera hundra skolor varje år? Och varför?Pojkar, det är flest pojkar, med dålig föräldrakontroll och som umgås i gäng med äldre kriminella, är den stora gruppen, säger Lindgren. Tja, då krymper i alla fall listan över vilka det är som ägnar sig åt mordbränder. Invandrarkillar med bekräftelsebehov som behöver lite spänning i tillvaron. Så måste polisen komma, konflikten med dessa är s a s huvudrätten som kröner kvällen. Då ska man ha "respekt".

Lindgren har tagit ut 5 olika orsaker till bränder:

1. De som vandaliserar för förstörelsens egen skull. De här pojkarna är "hatare" i ordets rätta betydelse.

2. Bränder anlagda dagtid utförs av både tjejer och killar och syftar främst till att stoppa verksamheter i skolan, t ex prov eller läxförhör.

3. De med psykiska problem som t ex vill lindra ångest och/eller markerar att man vill bli inlagd. Både tjejer och killar.

4. Äldre killar som tuttar på för att döja ett annat brott, inbrott t ex. Man kan också föreställa sig att branden ska maskera ett mord.

5. Lek med raketer, smällare och tändare

Sverige ligger i topp när det gäller skolbränder. Patrick van Hees, professor i brandteknik, åker ibland på internationella konferenser och skäms när skolbränderna kommer på tal. Det är en gigantisk skillnad på antalet skolbränder i Sverige och bränder i andra länder. I Grekland brinner fem skolor om året trots den ekonomiska krisen och det publika upproret.Man menar att det finns en förvånansvärd tolerans, en överslätande attityd till dessa bränder i Sverige. Istället dras snyftvalser om de utsatta och frustrerade som saknar lokaaaal. (För den har man ju också bränt ner.).

Om bara någon i ansvarsställning kunde lyssna till dessa experter. Istället dras Sarnecki fram ur den nötta rockärmen. Soctanter och behandlingföreståndare som har sin utkomst från att just detta sker, beklagar "samhällets" oförståelse och begär ett ännu ymnigare miljonregn. Detta löser som bekant ingenting. Absolut ingenting. Det är just denna inställning som möjliggör och rent av rättfärdigar de frustrerade pojkarnas "hyss". Det brukar ju heta det: Pojkstreck, Bus och Lek. Att det är fråga om renodlade och uppenbarligen illvilliga mordbränder kan det fega etablissemanget inte ens andas om. Det skulle ju i värsta fall sätta fokus på vilka Buset är. Men, men, det vet man i högsta grad. Det är därför denna idiottolerans existerar. Den överslätande och förstående skenheligheten slagen bara av det hyckleri som präglar hela detta vansinne.

Det påminner om psykiatriska tvångs- och beroendeproblem. Där är förnekelsen i regel total. Man vill inte att det ska vara sant och då blir det inte sant. Och vice versa. Tvångssyndromet kanske ligger närmast. Där ersätts den ursprungliga ångesten, eller paniken, av en rad tvångsbeteenden och tvånggstankar. Psykiatrin står handfallen inför denna grupp. Beteendeinriktade psykologer kan minska tvångshandlingarna men kommer aldrig åt ursprunget till att dessa finns därför att den sjuke helt enkelt inte vill bli frisk. Det skulle ju innebära att man får möta den nakna ångesten.

Men det intressanta är att även ångesten är ett försvar. Den hör till de primära försvarsmekanismerna och döljer alltså känslor eller upplevelser som är alltför jobbiga att ta itu med. Det är en trestegsraket.

Så det verkar som om hela makteliten lider av detta tillstånd. Det verkar också smitta.

En annan mycket intressant artikel på FoF är egentligen svaret på en fråga om Higgs partikel. Denna nyupptäckta partikel basunerades förra året ut som svaret på universums skapelse. Den ultimata partikeln  Själva byggstenen som ger alla andra partiklar en massa.

Nu har det visat sig att Higgs partikel inte alls är unik. Den kan sönderfalla i hur många partiklar som helst liksom att alla partiklar kan sönderfalla hur mycket som helst. Men det finns en typ av partikel som inte har någon massa alls, den är noll.  Det är fotonen, d v s ljuset. Den väger absolut ingenting. Inte undra på att den är snabb.

Bloggaren undrar då hur det är möjligt att inte bli drabbad av ett ljus som inte väger någonting och sålunda inte kräver något av sin mottagare. Jag vill adressera denna fråga till Gud själv och uppmuntra honom att skänka lite av detta ljus till våra beslutsfattare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn