Prinsessbröllop - då är allt tillåtet!

Idag får så mannen av folket sin prinsessa och hela kungariket. Fast kung blir han förstås aldrig. Prins Daniel kommer kanske att bli en trevlig prick för medierna att kommentera och berätta om. Vad vet bloggaren?

Kungen själv (nuvarande) ville helst ha sin son på tronen, konservativ som han är. Men jämställda Sverge besegrade honom och vi fick tronföljd efter den förstfödda, oavsett kön. Således har vi inte kvinnlig tronföljd som man ibland felaktigt får höra, utan neutral tronföljd.

Bloggaren är varken särskilt royalistisk eller bröllopsfantast. Mitt eget bröllop (jorå, bloggaren har varit gift!) var borgerligt, vi var klädda i jeans och jag hade rutig flanellskjorta. Fattiga som vi var hade vi skippat det där med ringarna, resonerade som så att "gift blir man ju i vilket fall". Kompisarna satt och fnissade och kastade risgryn. Sedan festade vi hela natten och rasade ihop på korridorgolvet i studentbostaden.

Riktigt så blir det nog inte för Viktoria och Daniel. Här får vi hela baletten, med släp, krona, blomsterkastning och... kungen som leder Vickan fram till altaret. Ajajaj, genushysterikerna fick nästan blodstörtning när de fick höra detta.
Bloggaren kan tycka att det är riktigt fint, men andemeningen är ju faktiskt den att kvinnan alltid tillhör en man, först fadern sedan maken.

Men nu inför de mäktiga förberedelserna inför det stora eventet, så slår det bloggaren några saker.
Först och främst, den nationalistiska stämningen. Plötsligt är det inte fult eller ens opassande med flaggor och trumpeter som hyllar Sverige, kungadömet och hela härligheten.
Svenskar är royalister, även om en ny undersöning häromdagen visade att stödet för monarkin har minskat bland befolkningen. Men det kan ju förklaras med alla "nysvenskar" som inte känner vare sig lojalitet, tillhörighet eller samhörighet med det svenska samhället. (Just nu utanför bloggaren fönster, är det bara arabbarnen som leker på gården).

En annan rolig iakttagelse är att svenskarna, som så magsurt betraktar alla "riiika" med missunsamhet och rent av fientlighet, så totalt sväljer denna pompa och ståt som kostar miljoner (fast det är ju skattepengar och då är tydligen allt slöseri tillåtet).

Det är precis som om vi behöver kungahuset för att stå ut med all jämlikhet som i praktiken har förvandlat vårt land till ganska grådassigt och räddhågset.
Det är inte tillåtet att leva som en kung om man har skrapat ihop sin egen förmögenhet, men att däremot födas med kronan på huvudet och med livstidsförsörjning på skattepengar, det är fint och accepterat. Vi antas t o m älska det.

Flera vänner till bloggaren har yppat utmärkta affärsidéer och skulle tycka det var fantastiskt att själv skapa ett företag från grunden. Men... när allt kommer omkring finns inte modet där.
Det är lite symptomatiskt för oss svenskar; hellre en grå prick i en ännu gråare offentlig institution än att vi tar tag i våra livsdrömmar och skapar något eget.

Men en dag som denna, kan vi alla drömma oss in i nationalistisk och royalistisk yra och bli en del av den skimrande och exklusiva värld som pampar och "fint folk" förväntas tillhöra.

Bloggaren tänker gå på middag ikväll, utan TV:n påslagen där Victora och Daniel säger sina 'ja'.
Men alla som tycker det här är stormkul; ha en trevlig kväll.

Kommentarer

Crille sa…
Ja, och för en gång skull kan man drömma sig bort från den trista multikulturella berikning som vi dagligdags utsätts för med våldtäkter, bilbränder, skolbränder, rån, överfall mm. Därför fyller kungahuset en funktion. Vi kan låtsas att det är som förr en stund och även inbilla oss det. Men imorgon är vardagen tillbaka och rapporterna från de brinnande förorterna och om helgens alla våldtäkter.

Nu har t o m tidningen Teknikens värld uppmärksammat den multikulturella utvecklingen på begagnatbilmarknaden. Läs och förskräcks. Och när ska denna reporter frysas ut ur gemenskapen för att han säger sanningen? Och kommentarerna? Bilhandlaren som inte släpper in zigenare längre? Vet han vad han skriver? Visserligen har han blivit dödshotad, men det kan kosta honom ett skadeståndsbelopp från DO på över 100 000.

http://www.teknikensvarld.se/kronikor/080101-bilkop-knivhot/index.xml?comment-saved=1&all-comments=1#comments

Populära inlägg i den här bloggen

A-barn, B-barn och C-barn

Språket som klassmarkör

IS, OS, Co2 och JÖK