New York City

Sitter just nu i hjartat av NYC, strax intill Times Square och skriver pa en gammal troskmaskin. Fast annars ar allt high-tech over here.
Bara alskar den har stan!!!

Vi har varit har sedan i torsdags, men har bara sett en brakdel av stan. Idag vallades vi runt med tusentals andra turister till Statue of Liberty och jag lovar er folks, hon var maktig! Det var nastan sa att man stallde sig i givakt. Och sa Manhattan Skyline bakom oss.

Den har stan ar allt vad inte Stockholm och Sverige ar. Framfor allt ar den REN! Rent forunderligt faktiskt. Inget klotter, inga trasiga eller uppeldade bankar. Och Central Park ar helt enkelt fantastisk. Olika donationer fran rikt folk plus skotsel av deras speciella del i parken, en efter en, gor att allting skots perfekt.

Var och skoter sin lilla gatstump, sin lilla pavement och sina papperskorgar. Det bekraftar det faktum att om man ager nagot sa ar man ocksa radd om detta. New York-borna ar extremt radda om sin stad, det marks. Det ar turisterna som skrapar. Fast det plockas snabbt upp av affarsinnehavaren, banken, restaurangen och fiket. Alla bidrar med sitt.

Alla verkar jobba har (iofs, det har ar ju Manhattan). Man har hogst 2 veckors semester, men verkar inte lida av det. Stamningen har ar glad, gastvanlig, man bemots med respekt och artighet. Om nagon stoter till bloggaren pa gatan ber man genast om ursakt sa mycket. Man pratar overhuvud taget mycket och garna. Sa pagar alltid nagot: nagon borjar steppa pa trottoaren, man dansar och sjunger inne pa T-banetagen och i gatuhorn och parker. Naturligtvis vill man ha lite tip for det, men det ger bloggaren garna, musiker som jag ar.

Manhattanborna har gott om pengar, men det ar svart att fa en uppskattning om medelniva pa lonerna. Men en nyklackt advokat far omkring 100.000 dollar (c:a 800.00 kr) per ar i ingangslon. En receptionist far mellan 35-60 000 dollar i ingangslon.
Sa det ar val inte en alltfor vild gissning att lonerna ar betydligt hogre har an i Sweden, samtidigt som skatterna ar laga.
Hyrorna pa Manhattan daremot ar fruktansvart hoga. Uppemot 20-30000 kr/man.

Bloggaren tanker undersoka mojligheterna att studera och jobba har (sk work-studyprogram) dar ocksa bostad ingar. Har ju min psykologexamen sa jag behover bara uppgradera den till amerikanska forhallanden.

Befolkningen ar en salig blandning av etniska grupper och kulturer. Mest asiater, arbetsamma, trevliga och arliga. Man blir inte lurad eller ranad av en asiat, det kan man lita pa. Svarta verkar jobba mycket ute pa gatan och som service- och vaktarpersonal.
Det ar inte mycket muslimer har. De som finns gar och hukar pa trottoaren, verkar inte jobba har heller. De pratar inte med nagra andra an varandra. Verkar som samma integrationsproblem finns har for dessa.

Annars brukar man ju havda att USA ar en 'melting pot', men den okande muslimska invandringen nu har fatt degeln att sluta smalta.
Dessa manniskor vill helt enkelt inte anpassa sig vartan de kommer. De varkar inte vara populara har och det far man val forsta.

Vi var vid Ground Zero i fredags, det var ganska deprimerande. Mitt i det glansande finansdistriktet lag det dar: Halet. Fast man har fyllt igen den storsta delen. Vissa hus har byggts upp igen, men i dagslaget kommer inte Twin Towers att ateruppsta.

Sakerheten ar rigoros. Om bloggaren pep det pa flygplatsen och vid entryn till Statue of Liberty. Bloggaren var tvungen att bli kroppsvisiterad med ett specialdevice, men man hittade naturligtvis ingen bomb. En muslimsk familj med kvinnan och dottern (c:a 13 ar) i niqab var med, det gjorde vissa nervosa, det marktes. Antagligen var det saudier.

Klockan ar 7.40 p.m. over here. Vi ska nu ga och kaka. Blir en riktig amerikansk Steak ikvall. Varmen ar olidlig; mellan 30-35 grader. Men det ska bli battre till pa onsdag. Da ska vi gora en Sex and The City Tour. Sedan pa fredag aker vi tyvarr.
Next stop: San Francisco dar vi kommer att fira 4:th of July.

Midsommar? Ah, den firade vi kl 1 pa natten atandes jordgubbar pa Columbus Avenue.

See you soon and love from the greatest city in the world!

Kommentarer

Unknown sa…
Du vet vad som gäller på Söndag va?
Strike up the band!
Gnesta-Pelle sa…
Haha, jasså du är i Manhattans euforistadium med rosa filtret på. Njut av det så länge du känner för. Sedan skrapar du mer på ytan, åker till Bronx eller New Jersey och ser den andra sidan. Eller bara följ med arbetarströmmen efter jobbet med tunnelbanan för att se vart den vänlige affärsinnehavaren eller gatsoparen tar vägen på natten.

New York är som en förunderlig sammanfattning av USA med massor av övrig värld insprängt. Oerhört fascinerande och så fullt av liv.

It's the best and the worst of everything. Man väljer själv vad man vill fokusera på.

Ang muslimernas uppträdande har jag samma erfarenhet där, men om du talar om slutenhet har du samma fenomen hos fler grupper, ex de chassidiska judarna.
Anders sa…
Kul att få ett nytt inlägg. Skriv mera! Du är en ny fräsch röst!
Anonym sa…
Thank you. I love you...
/Janne
Crille sa…
Instämmer med bloggaren - New York är även min absoluta favoritstad. Inga uteliggare, inget tiggeri, rent och snyggt, poliser överallt och tryggt och säkert. Varm och skönt var det också när jag var där - och billigt! Vad mer kan man önska?

Ser fram emot fler rapporter.

Missa inte dessa krönikor. En ny varje vecka:

www.korta.nu/jc

Populära inlägg i den här bloggen

A-barn, B-barn och C-barn

Språket som klassmarkör

IS, OS, Co2 och JÖK