"Det är inte mitt fel"

Bloggaren hörde idag på radio att man nu har funnit en eventuell orsak till den s k fetmaepedimin.
Tidigare har det ju varit fråga om tidiga födslar, ärftliga faktorer eller helt enkelt otur.

Men nu tror sig de skattefinansierade forskarna hittat ännu en förklaring: Kemikalier i omgivningen och i maten och då främst de ämnen som påminner om kroppens egna hormoner, som östrogen.
Just östrogen har tidigare ansetts som en miljöfara, fiskar blir sterila av gamla p-pillerrester som finns i vattnen och feminiseras!!!
Tänk när genushysterikerna får reda på att det kvinnliga könshormonet östrogen är en miljöfara och dessutom gör folk feta!
Ojojoj, nu har de manliga könsstrukterna tagit i så de spricker.

Bloggaren ska inte gå in närmare på just detta fenomen utan uppehålla sig vid det faktum att vi människor görs mindre och mindre ansvariga för våra handlingar. Särskilt här i Sverige där vi är specialister på att omyndigförklara oss själva.

Orsaken till att man blir fet har att göra med den obehagliga sanningen att vi inte riktigt har kontroll över hur mycket och vad vi stoppar i oss. I kombination med att vi rör oss för lite händer det att vi blir lite runda om magen. Vilket inte är något större fel, vill bloggaren påpeka.
Men om kilona bara fortsätter att rasa på oss måste vi dra i nödbromsen. Gör man inte det så är man faktiskt ansvarig för detta.

Det finns massor av andra exempel, här är några:

Folk som begår brott är sällan ansvariga för detta. Istället är det det oförstående samhället som hålls ansvarigt.
Förortsungar som bränner ner skolor, bilar och restauranger är "frustrerade" och drabbade av utanförskap och rasism.

Samhällsklyftor är en väldigt populär orsak att hänvisa till när det gäller att individer begår mindre begåvade handlingar. Man är arbetslös, sjukskriven eller båda delar och går på socialbidrag.
Så att "rika" eventuellt begår brott finns det ingen förståelse för. Brottslighet kan ju inte förklaras utifrån andra faktorer än de samhälleliga.
Höjdare inom organisationer som Röda Korset, Rädda Barnen och Sida begår också brott, men då kallas de för "ekonomiska" och hamnar således i en alldeles egen kategori där orsakerna är karaktärsfel som girighet och manipulering.

Så orsakerna till lite "finare" former av brottslighet är alltså individens eget fel.
Återigen det underliga särskiljandet av offer och förövare, som om brott begås av andra orsaker än den egna vinningen/tillfredsställelsen beroende på vem det är som begår dem. Är brottslingen ett offer eller är han en rik samhällsparasit?

Inom vården försöker man förklara varför kvinnor från lägre samhällsklasser inte kommer på mammografi eller mödrakontroller.
Jo, vården ger dem inte tillräcklig information. Och om de får den förstår de inte den. Snacka om att dumförklara folk!

Likadant är det med bidragsfuskare; de förstår inte hur man fyller i blanketterna.
Alltså, först jobbar jag heltid med full lön, sedan fyller jag i blanketter om att jag är sjukskriven och blanketter om att jag vill ha bostadsbidrag. Jag har alltså inte förstått att man inte både kan jobba och vara sjukskriven samtidigt.

Underhållsbidrag, bostadsbidrag och flerbarnstillägg fuskas det flitigt med. Man skriver att man bor på skilda håll fast man i själva verket bor tillsammans. Men detta förstår man inte att det inte stämmer. "Va'! bor vi tillsammans?", säger man förvånat när Fk knackar på dörren.

Samhälleliga institutioner anställer extrafolk och konsulter för att utforma så enkla blanketter som möjligt med "fyller-i-frågor" och förtryckta namn och personnummer. Det kan nämligen vara så att man inte vet det heller. Utlandsfödda har ju en benägenhet att inte veta hur gamla de är, 25-åriga "barn" är ju bara ett exempel.

I skolans värld är allting andras fel. Hemläxor som inte görs, lektioner man inte går på, underkända betyg osv.
Just underkända betyg är ett "samhällsproblem". Ja, om det inte är lärarnas fel förstås, vilket ju alltid eleverna själva hävdar.
Men samhället fungerar ju så att alla familjer inte ser precis likadana ut (även om det är idealet). Så om man har en bra hemstudiemiljö (definition av 'bra' är t ex att man har akademiker till föräldrar) så räcker det som förklaring till att man får bra betyg.
Att skolan inte är bra är faktiskt sant, men inte av den anledningen som "de insatta" hävdar.
Nej, det är för få lärare, för stora klasser, för lite stödundervisning, för lite att göra på rasterna etc.
Sverige har världens högsta lärartäthet, klasserna är inte större nu än de var för 40 år sedan och när det gäller stöd så är vi världsmästare.

Föräldrar har inte heller något ansvar för sina eventuellt omöjliga odågor till ungar. Det är fel på dagis, för lite personal, det är fel på utbildningar, det är fel på könssammansättnignen etc.
Föräldrar får nu gå speciella föräldrautbildningar för skattebetalarnas pengar eftersom man vet så lite om barnuppfostran. D v s politiskt korrekt, genuscertifierad, socialiserande barnuppfostran.

Att samhället är roten till allt ont borde ju ge upphov till frågor om vad det grundläggande problemet egentligen är.
Att det vi kallar för sahället är en oformlig kolloss på lerfötter som tar med ena handen utan att veta att den andra handen just givit. Att samhället i Sverige inte är en samling individer med eget och gemensamt ansvar, utan att vi har flest offentliganställda i världen som förväntas göra allting åt oss.

Men det är klart, det skapar ju massor av jobb. Sedan hur meningsfulla dessa är kan man ju fråga sig.

Klimatet, däremot, det rår vi för, sägs det. Men där döljer sig en ulv i fårakläder med en politiskt agenda. Här vill makteliten styra oss med sina maktmedel.
Och då är det t o m ok att hävda att det är vi själva som är ansvariga.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

A-barn, B-barn och C-barn

Språket som klassmarkör

IS, OS, Co2 och JÖK