När går närmaste flyg?

Bananrepubliken är ett faktum. Framtiden är utstakad. På mindre än en vecka har man ändrat grundlagen. Det är i princip straffbart. Om Sverige skulle ha en författningsdomstol (som demokratiska länder har) skulle hela bunten kastas ut från både Regering och Riksdag. Men Sverige har ingen oberoende författningsdomstol, bara det tandlösa Lagrådet som ingen bryr sig om.

Och nästan alla är överens. 6 partier har gemensamt sänkt demokratin ner i illaluktande lera. Det var egentligen väntat. I och med Kindberg Batras ledning för Moderaterna har partiet glidit över än mer till vänster. Det var också hon som tog initiativet till den nyordning i Riksdagen som vi just nu blir vittne till.

Extravalet blåses av. Förmodligen var man så rädd för ett resultat där SD skulle rusa fram och att det skulle bli omöjligt att hänga av dem. Alla medel är tillåtna i detta spel. Men att undergräva de demokratiska spelreglerna kommer att kosta. Mycket. Läs mer

Så här ser det ut:

  • Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
  • En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.
  • Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.
  • Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal: Försvaret, pensionerna och energi. Samt skatter, sossarnas favoritområde.
Denna överenskommelse tillämpas för första gången i samband med att regeringen i april 2015 lägger fram vårpropositionen. Överenskommelsen gäller till och med valdagen 2022. 
I 7 år får svenska folket nöja sig med att ha samma regering - oavsett valresultatet 2018. Så agerar politiker som saknar respekt för sin väljarkår. Man trixar, sliter upp och syr ihop egna regler för hur makten ska se ut utifrån de egna preferenserna.  Röstar inte folket som de styrande vill så struntar man i dem. 
Miljöpartiet kommer naturligtvis att ingå. För dem kan det kvitta med demokrati. V ställs däremot utanför.  Fast deras inflytande är ju ändå cementerat. I princip har vi fått en vänstersosseregering utan opposition. Denna har frivilligt lämnat in sitt politiska uppdrag. Att liberalerna, FP, kan sluta en pakt med Djävulen är beklämmande. Inget pris är för högt för att få som man vill och inte som väljarna vill.
Nu skriver man på SVT.se att förre statsministern Fredrik Reinfeldt har deltagit i kulisserna till uppgörelsen. Det är inte det minsta förvånande. Reinfeldt har numera inget ansvar för hur det går för Sverige och han har ett osunt hat mot SD
Bloggaren röstade inte på SD, jag är i grunden liberalkonservativ och SD har egentligen ingen helt spikad politik för hur krisernas Sverige ska lösas. Dessutom ogillar jag uttrycket Sverigevänner. 
Men, jag tycker att vi ska minska asylinvandringen ner till 20 procent av dagens vettlösa påfyllning som ger oss minst ett Västerås per år. Jag är trött på allt papegojsnack som enbart maskerar feghet och rädsla. I den svenska mitten regerar tystnad om verkliga problem
Jag är demokrat in i märgen och det som nu pågår i Sverige är en process bort från demokratin. Man är så rädd, så rädd, för att det lilla skitpartiet SD håller på att störa och störta Mittens Rike. "Skitpartiet" är nu Sveriges tredje största. Att ställa dem utanför all makt är sinnessjukt. Så agerar fega, rädda och ryggradslösa politiker. Inte bara politiker, de är en sorglig ursäkt för människors maktsjuka desperation överhuvud taget. Samtliga borde lämna plats för en expeditionsministär.
En sådan skulle innebära att Stefan Löfven sitter kvar men avstrippad all politisk makt utan istället bara sköta löpande ärenden tillsammans med riksdagen. Ett extraval borde utlysas så att folket får bestämma den parlamentariska fördelningen i vanlig ordning. Om folket vill ha SD som näst största parti är det bara att förhålla sig till den normala spelplanen.
Tove Livfendahl, SvD, är kritisk till dagens överenskommelse. Hon skriver:

"Det som nu har hänt kan med fog kallas historiskt. Men de demokratiska konsekvenserna av Decemberöverenskommelsen kan bli allvarliga, och är av sådan dignitet att det hade varit anständigt att väljarna hade fått säga sin mening om denna konstitutionella förändring av de demokratiska spelreglerna. 
Fler frågor följer förstås i kölvattnet; kommer detta i praktiken att innebära första steget mot en helt annan sorts valsystem? Om sex partier nu anser att parlamentarism inte är fundament utan valbart tillägg när det passar de egna syftena, bör inte en djupare grundlagsdiskussion komma på bordet?"

Dessutom, 1 vecka, en vecka, tog det för regering och opposition att förändra konstitutionen. Kindberg Batra var den som drev på, förmodligen i sällskap med Reinfeldt. Min gissning är att de moderata väljarna kommer att straffa dem, hårt. Kindberg Batra ser ut som en ihoptryckt fotboll. Utseende saknar faktiskt inte betydelse. Alla som har agerat tapetblommor på krogen har varit smärtsamt medvetna om detta. Att hon har rent av rasistiska åsikter är väl något hon försöker dölja. Att "stockholmare är smartare än lantisar" är faktiskt ett rasistiskt yttrande. Hets mot folkgrupp. Av de senaste 10 moderatledarna har 8 varit stockholmare.

Mattias Karlsson, SD, kommenterar uppgörelsen:

"Någonstans är det ett brott mot de mest grundläggande demokratiska principerna, att det är en majoritet som styr över en minoritet. Nu har man ju skapat förutsättningar för att en nästan hur liten minoritet som helst ska kunna styra."

Visst är det så. Hela livet handlar om en grundläggande konkurrens mellan olika ståndpunkter och resultat. "Må, bäste man/kvinna vinna!" Fast i Sverige är det som bekant bättre ju fler som ligger samlade runt den grå linjen en bit nedanför genomsnittet. Ansträngning premieras inte annat än i idrottssammanhang. Kan ett sådant här politiskt lågvattenmärke sätta fokus på vad som i grunden är fel på detta land?

Tror inte det va. Renodlade ställningstaganden för eller emot är idag sällsynta ute i samhällslivet. De som ägnar sig åt det får nöja sig med en existens ute i periferin.

Att invandringen berikar Sverige är delvis sant. Det är säkert över 100.000 personer som jobbar med och för invandringen. De vill ha sina jobb kvar. Men eftersom dessa coacher, gode män, arbetsförmedlare, migrationshandledare, tolkar, socpersonal, rättsväsendet, SFI bl a, bara är anställda inom den offentliga sektorn blir det dyrt för oss.

Hur länge kommer de lydiga skattebetalarna anse att man får det man betalar för? Hela idén med Välfärdsstaten är ju att man betalar världens högsta skatter och sedan ansöker att få tillbaka en del av dem i form av service och bidrag. Men om välfärdens centrala uppgifter kraftigt försämras, vilket är fallet med sjukvården och skolan, hur länge kan man upprätthålla betalningsivern hos skattebetalarna? Inte hos mig i alla fall. Men jag må vara ett unikum. De flesta verkar inte fundera över "in and out" utan bara litar på politikers utsagor. Hela den s k välfärden är i fara. Men Batra säger bara att "vi måste ta ansvar". För Sveriges framtida välfärd? Nej, för asylinvandringen. Det är svårsmält.

Hon har inte riksdagen med sig. Förutom MP så har de andra partierna börjat skissa på hur man ska lägga fram strategierna för att få till stånd en minskning av asylinvandringen. KD var bara först att tillkännage detta.

Förstår det svenska folket vad som pågår? Förstår man att det inte har spelat någon roll hur man än röstade i september? Förstår man allvaret i att den till hälften grundlagsskyddade riksdagsordningen bara har slaktats som en julegris? Slaktats på feghetens och dumhetens altare?

Dessutom, eftersom Alliansens vann budgetomröstningen med SD:s hjälp, så kan Stefan Löfven inte driva S-politik utan han får bedriva Allianspolitik trots att S befinner sig i regeringsställning. Knäppt av odugliga, fega och inkompetenta människor som bäst skulle göra sig i kassan på Konsum eller vaktmästare på en av Sveriges nerdekade skolor.

Det lär bli en lång vinter här i Sverige. Please, när går nästa plan bort från denna kakafoni?

Kommentarer

Anonym sa…
FP är inte ett liberalt parti. Bara en dumskalle skulle få för sig något sådant.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare