Ynkedomen i Dödens religionIgår Sydney. Idag Peshawar. Idag Raada city, Yemen. Varje dag, överallt. Döden i form av huvförsedda slaktare som arbetar för Allah. Och då Rätt tolkning av Allahs ord.

Varför? Varför gå in i en skola med 500 barn och ungdomar och skjuta för att döda så många som möjligt? Barn som gömde sig under bänkarna gjorde det förgäves, "Döda dem!" skrek man, "Döda alla!". Däremellan prisade man Gud. "Allah Akbaar" ljöd stridsropet medan man jagade genom skolans korridorer.

Det var upplagt som ett gisslantagande. Men lusten att döda var större. 145 barn, ungdomar, skolpersonal och militärer, har i detta nu förklarats döda (se länk CNN ovan). Terrorgruppen är gamla hederliga talibaner, men då pakistanska talibaner. Icke att förväxla med afghanska talibaner. Tehreek e Taliban Pakistan, TTP, var namnet denna gång, Läs mer

Efter en kvart, lång som en evighet, körde pakistansk militär in till skolan. De kunde senare berätta om blodiga barnlik som låg som sardiner ovanpå varandra. En lärare blev först skjuten och sedan levande begravd.

I september 2013 angrep gruppen en söndagsskola. Två självdödare sprängde sig själva i luften och tog 81 människor med sig. Också denna gång mest barn.

Orsaken den gången var en protesthandling mot det faktum att amerikanska drönare hade opererat i taliban-distrikten i nordöstra Pakistan. Detta distrikt har varit under belägring ett tiotal år och talibanernas mål är att bilda en islamsk stat med sharialagar. Särskilt flickskolor har varit mål för dödens armé.

Orsaken denna gång är också hämnd. Den pakistanska armén ligger i ständig attack mot talibanernas belägring av distriktet. Talesmannen för TTP; Khurrassani anger orsaken till slakten:


"We are facing such heavy nights in routine. "Today, you must face the heavy night."

Man beklagar sig för att den pakistanska armén i samarbete med USA bekämpar deras hänsynslösa illdåd i nordöstra distriktet. Att man arbetar för att förslava befolkningen där är inget man förstår. Man förstår bara att andra inte gillar det man gör. Och om andra ogillar så måste dessa bestraffas för den "smärta" som TTP tillfogas. På sistone har man också börjat attackera organisationer som utför poliovaccinering av befolkningen. Dessa tycker man genuint illa om.

När nu Väst sakta drar sig tillbaka från Afghanistan ser talibanerna sin chans att åter flytta fram sina positioner. Västallierade muslimer som kräver rättigheter som sjukvård och utbildning, ska botas från denna farsot som kallas civilisation. Det spelar ingen roll hur många man dödar. Till slut blir alla lydiga och lallar suror ur Koranen som enda källa till kunskap.

Hämnd är den mest primitiva av känslor och handlingar. Den vittnar om stillastående och avund, en människosyn på apstadiet och en fientlighet mot allt som har med civilisation och framtid att göra. Istället vill man vrida klockan tillbaka och förvägra andra att utvecklas och vidga sina sinnen. Det är istället detta som ger terroristerna makt. Genom att göra folk till idioter skaffar man sig en grogrund för evigt maktinnehav utan insyn eller översyn. Det är patetiskt. När man måste öppna sina automatvapen och peppra unga och oskyldiga med bly för att demonstrera hur sårad man är, passerar man gränsen för ren ynkedom.

Så här uttryckte sig President Obama:

"The United States condemns in the strongest possible terms today’s horrific attack on the Army Public School in Peshawar, Pakistan.  Our hearts and prayers go out to the victims, their families, and loved ones.  By targeting students and teachers in this heinous attack, terrorists have once again shown their depravity."

John Kerry var desto mer uttrycksfull när han sade att attacken var "gut wrenching".

Vad har Margot Wallström uttryckt? Bloggaren har inte sett hennes nuna denna dag. Hon verkar vara mest upptagen med ryska flygplan. Bekvämt och tryggt att kritisera Ryssland. Vi blir knappast invaderade av Putin i första taget. Men några alltför känsliga ord om världens värsta mördare, det kan kosta julfriden i Sverige. Det har ju hänt tidigare.

Bäst att hålla sig på mattan och låtsas att det regnar. Låtsas? Regnet ser till att piska oss dag efter dag. Och en julefrid är långt, långt borta. Men vi får vara glada ändå. På våra skolor rusar inga hjärndöda mördare in. Åtminstone inte än.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Språket som klassmarkör