Sveriges sönderfallande demokratiDet finns många exempel på den. Att Sverigebilden av en stabil och rättssäker demokrati börjar erodera. När man kör över invånarna oavsett var och varför, har folket inte längre all makt som det, enligt definition, ska vara. "All makt utgår från folket".

Utan att gå in på det närmare, så var  Kommunreformen 1971 början till slutet. All makt skulle utgå från en centralort där alla socknar, köpingar, småsamhällen m m skulle införlivas. Hur det gick vet vi nu. Landsbygden håller på att dö liksom de små bruksorterna. Det är som att bevista en kyrkogård när man kör igenom alla nedlagda järnaffärer, lanthandlar, frisörsalonger och klädaffärer. Inget annat land har drivit kommunutformningen så långt. Statsminister 1971 var Olof Palme...

Utarmningen av landsbygden har emellertid börjat kompenseras. Lösningen heter asylboenden. Små, små orter med kanske bara ett hundratal invånare i en sömnig tillvaro begåvas nu med asylsökande som kan vara lika många eller fler än byborna. Läs merVisst, det kanske är en smart lösning kortsiktigt. Staten betalar ju, fast det är fortfarande våra skatter det handlar om, tro inget annat. Men när man hör kommungubbarna låter de sammanpressade men lyckliga över att "staten betalar". Som vanligt tillägger man att "det är en utmaning vi står inför", d v s problem.

Men, vem tillfrågar ortens invånare? Nix. Knappt kommungubbarna heller. Från den ena dagen till den andra meddelar Migrationsverket att man tänker placera si och så många på just den här lilla orten. Man kan protestera visst, men vem bryr sig? Småfolket är just små. Ju färre desto lättare att köra över. Kommunreformen fick den effekten.

Vem som helst kan räkna ut att det blir problem när 200 nya människor från avlägsna länder bosätter sig i en by med lika många permanent boende. Hur är det möjligt att tro att det ska avlöpa utan gnissel? Kan man ingenting om hur det mänskliga psyket fungerar?

Det är underordnat, inte viktigt. Migrationsverket är en myndighet och som myndighet är man skyldig att sköta sina åtaganden. Men naturligtvis är det politikerna som ger myndigheterna direktiv för hur man ska sköta dessa åtaganden.

En myndighet tar inte hänsyn till något så simpelt som mänskliga reaktioner och beteenden. Det är bara mjukvara. Bostäder är hårdvara och som sådan måste det bara opereras in i samhällsmaskineriet. Asylboenden är hårdvara. Sedan kan man skriva hur många snyftreportage som helst hur de boende på dessa anläggningar mår. Det är bara lite julpynt på den konstgjorda granen.

Fortfarande är det så att ingen myndighet tar hänsyn till de människor som man kör över. Var finns snyftreportagen om dem? Var finns reportagen om hur småorter förvandlas p g a "tillskottet"? Jo, de artiklarna kan man läsa på de förgrömmade "hatsiterna" Avpixlat och Fria Tider. Och då anses det förlora sin giltighet.

Migrationsverkets egen hemsida kan man läsa (ytterst lite) om hur man kammar igenom Sverige efter bostäder. Redan 2013 var det så stor brist på bostäder att det var 9.000 asylanter som hade fått PUT som fortfarande bodde på tillfälliga boenden, d v s alla de små och lite större orterna.

Man upphandlar s k ramavtal hos de olika boenden man har bespetsats sig på:

"Ett ramavtal är ett avtal med fastställda villkor där vi har specificerat kraven vad gäller bland annat standard och brandsäkerhet. Vid behov av bostäder avropar Migrationsverket platser från ramavtalet efter den rangordning som gäller."

Men eftersom ramavtalen i princip har satts ur spel p g a den helt galna tillströmningen till Sverige, så använder man nu istället direktupphandling. Det är då lilla Bert och co tillfrågas direkt utan krusiduller och han smäller upp asylboenden på de mest häpnadsväckande platserna. Utan att i princip tillfråga någon. Bert må vara smart men någon demokrat är han inte.

Så går det till när såväl slott som koja "befrias" från sina kulturarv för att inhysa människor som inte har en aning, eller bryr sig om detta.

Hotell, kursgårdar, herrgårdar, turistanläggningar, ja t o m slott och gamla kulturbyggnader, exploateras och förstörs på det mest grymma sätt man kan tänka sig. Hela interiörer byggs om, man river väggar, sliter sönder gamla ovärdeliga gobelänger och tavlor och utsätter sedan de gamla kulturmärkesplatserna för ett omfattande slitage och förstörelse. Det går ju ganska vilt till på många boenden. Slagsmål och vandalisering, golv förstörs och skadedjuren gör entré. Vägglöss har blivit ett husdjur.

Här på Expressen kan man läsa om det populära Strandhotellet i Mellbystrand har sålts av fastighetsägaren bakom ryggen på de som idag hyr och driver hotellet. "Alla måste ju ta sitt ansvar".

En av cheferna på hotellet:

"Jag är uppväxt i Mellbystrand och Strandhotellet har alltid varit en viktig samlingsplats här för alla åldrar,.....Alla kommuner måste ställa upp, även Laholm, det är klart. Men Strandhotellet är ju den här byns teater liksom, en centrumbyggnad för nöje och kultur. Är det rätt att den ska bort?"

Men som sagt, känslomässigt jidder gör sig icke besvär. Och kultur...blää.

Det är ett övergrepp som pågår. Ett övergrepp på den gamla svenska kulturen och ett övergrupp på folket som drabbas. När det protesteras så flyger rasistsläggan upp, kvällspressen åker ut och gör sina snyftreportage och om de hemska rasistiska ortsborna som inte förstår andras bästa. Man bokstavligen handfängslar de människor som ska ha "utmaningen" inpå knuten. Migrationsverket lägger sig inte i. Man har tagit sitt ansvar.

Det är underligt; ett land som är mån om Kultur så till den grad att man har ett departement för den och tusentals kommunala förvaltningar, styrelser, teatrar och föreningar, har ingen som helst känsla för kulturskatter och kulturarv. Det är bara Kultur i påverkansyfte  som är intressant. Helst då vänstervriden teater och feministisk musik som exponeras hårt av media. Jag hörde något nytt stjärnskott som menade att det inte finns något sådant som ett svenskt kulturarv. Nej, det förändras hela tiden, menade stjärnskottet.

Att folket inte protesterar i någon högre omfattning beror sannolikt på en likgiltighet inför Sveriges historia och en avsaknad av engagemang och vilja att påverka på ett konkret sätt. Det är inte så konstigt. Man har en osund tro på att politiker och myndigheter alltid har rätt. Dessa beslutar och agerar högt ovanför våra huvuden så kanske tilliten är en ren försvarsmekanism. Annars skulle man drabbas av ångest i den övre skalan.

Demokrati handlar om att folkets vilja ska styra. Politik får inte vara någon typ av särintresse för makthungriga broilers som glider omkring på guldkrogar (för våra pengar) och skålar när de har tagit ytterligare ett beslut om hur landsbygden ska utnyttjas för andra särintressen.

Det verkar faktiskt som om demokrati också är en mjukvara. Något man ägnar sig åt på söndagspromenaden vart fjärde år. Vad det egentligen betyder har gått förlorat. I sin renaste form borde ortsborna i Mellbystrand kunna ställa sig framför fastighetsägarens hem och delge sin majoritetsprotest om försäljningen till Migrationsverket. Kanske kan han då ändra sig. Det finns ju något annat också i sammanhanget: anständighet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare