Ibland går det bra att ogilla olika

Catarina Lundström som jag nämnde tidigare i ett inlägg har med sin "forskning" kommit långt. Långt mycket längre än den senaste uppställningen Nobelpristagare (för övrigt bara män, förutom Fredspriset då). På Tanja Bergkvists blogg kan vi ta del av den digra meritlistan. Särskilt intressant är böckerna om "vithet" som på något diffust sätt är släkt med genusfängelset.


Även vithet (d v s att besitta ljust yttre skinn) är en social konstruktion liksom genus. De som inte är vita är helt enkelt "icke-vita". De med vithet i skinnet har det tydligen i själen också för de har en von Oben-attityd mot de icke-vita. Tanja konstaterar att om man ser skillnaden mellan vithet och icke-vithet och de vita även utnyttjar denna egenskap så kan det inte vara en social konstruktion. Det syns ju om man är vit eller icke-vit, det kräver inga genusglasögon (eller snarare rasglasögon) för detta.

Vithet är per definition något negativt och har också föranlett Catarina Lundström och Thomas Hübinette att skriva böcker som "Den svenska vithetens melankoli". Tydligen gillar inte duon vithet eftersom denna sociala konstruktion är lika förtryckande som den sociala konstruktionen kvinnor - män.

Hur många sociala konstruktioner finns det? Måste man hata alla sociala konstruktioner? Normer, värderingar, kultur och så bespottade begrepp som moral, artighet och ärlighet? De är i högsta grad sociala konstruktioner. Det har funktionen att vi ska stå ut med att leva med andra människor både på ett privat och allmänt plan.

Men ur ett vänsterperspektiv är det bara den sociala konstruktionen vänsterperspektiv som har rätt att existera. Ja och så genusvetenskapen förstås, vilket i princip är samma sak.

Syftet med denna ansamling av kampsugna gammel- och nykommunister verkar vara att att slipa bort alla olikheter mellan människor för att de är bara sociala konstruktioner. Kanske hela människan som sådan är en social konstruktion? Ni som har läst någon vers ur Bibeln kanske råka hamna i Moseböckerna och Genesis där skapelseberättelsen finns. "Varde ljus". Sedan gick det fort, sex dagar. Adam var föragligt nog den första människan på jorden, Eva skapades ur ett av Adams revben.

Genusmaffian har kanske läst Bibeln noga för när Adam och Eva levde i Edens lustgård hade de inget genus. De var som barn, sprang omkring nakna utan problem. Men Ormen lurade Eva att bjuda Adam på ett äpple från Kunskapens träd. Då fick de plötsligt genus. Om man ska tolka detta som en social konstruktion får man det besvärligt. Om Adam och Eva skulle ha skuttat omkring som barnungar i Eden i all oändlighet skulle det aldrig ha blivit några barn.

Förresten led Adam och Eva också av den förargliga egenskapen vithet. Det är bara att inse; vi lever i ett pansarsäkert fort av sociala konstruktioner. Konstigt att vi kan leva överhuvud taget.

En liten intressant aspekt på rasismen som förtrycker de icke-vita. I Sverige har vi de sociala konstruktionerna som vi kallar landskap och dialekter. Det genomstockholmska som genomsyrar alla medier och i princip all politik, berättar för oss bönder att "det som händer i Stockholm kommer inom några år att hända överallt". Det gäller att ha ett superego.

Och de stockholmska programmen från de statsstockholmska media tar ofta sats mot de "idioter" som bor i andra landsdelar. Fördomar och förlöjligande, härmanden och slag under bältet. Vad påminner detta om?

Det är de självutnämnda "vetande" mot de "icke-vetande". D v s socialt förtryck. Eller rasism om man så vill. Idag är ju allting rasism så varför inte det här?

Att ogilla olika är helt OK om man själv sitter i en maktposition och tror sig veta sanningen. Maktpositionen innebär att de fäller sina domar baserade på hur de definierar sina egna sanningar.

Bloggaren vill själv komma med en ännu en sanning: Sverige är ett social-fascistiskt land och politiskt korrupt.

Kommentarer

Den där sista meningen var definitivt ingen social konstruktion. Det är rena rama verkligheten.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn