Kost som kostar

Bloggaren fortsätter på temat hälsa och ohälsa orsakad av övervikt. Att barn och ungdomar blir allt fetare är i grunden ett problem som staten själv har skapat.

Livsmedelsverkets kostråd har under 60 år varit vanvettigt felaktiga. Även om man har tvingats till en viss reträtt finns det grundläggande felet kvar: Indelningen av fett som onyttigt respektive nyttigt, okunnigheten om att såväl bröd som socker är kolhydratbomber och Nyckelhålet som ska guida oss strikt efter myndighetens egna utsagor. Att det överhuvud taget finns en sådan myndigheter och fler än den, som ska komma och lägga fingrarna i min mat, är ganska läskigt.

(Men på hemsidan är man ofrivilligt komiska när man frågar om man vill "acceptera kakor").

Så här ser nu Matcirkeln ut. Alltså tidigare Tallriksmodellen:Här finns nu en hel del att reta upp sig på ;). För det först: Kött, fisk och skaldjur har en åttondels kaka i cirkeln, mejeriprodukter likaså.och fetter.  Kolhydrater tar upp en tredjedel och frukt/grönt (som man prisar) en fjärdedel. Med tanke på att Livsmedelsverkets mål(?!) att äta oss fyrkantiga på mättande kolhydrater nästan i hälften av dagsransonen som sedan lägger sig som trygga kärlekshandtag runt midjan om vi nu inte är ute och springer fyra ggr i veckan.

Kolhydraterna finns i t ex rotgrönsaker, potatis, bröd, mjöl- och mjölkmat (t ex pannkakor, råraker och plättar), nötter, "naturgodis", bananer och söta frukter. Och så vanligt socker förstås.

Vi får i oss mycket mer socker än vi tror. Färdiglagat, matbröd, glass, läsk, frukt och färdiggrillat. Socker i olika kombinationer finns i frukt och bär, vissa kryddor, vinäger och andra smaksättare.

Alla något äldre minns nog de stora affischerna på reklampelarna i mitten av 70-talet:

Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen

Antagligen var det långt ifrån alla som förstod att detta bara var - just reklam. Med näringslivet i ryggen skapade Brödinstitutet en annons som tog sig in i befolkningens hjärnor utan att stöta på motstånd. Fast det var en hel del protester: DDR, kommuniststat, förmynderi, grötmyndigheten var sådana epitet som folk uttalade. Men Socialstyrelsen var faktiskt inblandade om än till en begränsad grad.

Det var en av tidernas framgångsrikaste reklamkampanjer. Folk började glufsa i sig bröd som aldrig förr. Samtidigt landade pizzorna ner på tallrikarna, också dessa riktiga kolhydratbomber. Fast det var fettet på pizzorna Livsmedelsverket varnade för...Medan vi började gå upp i vikt utan att veta varför.

När nu en rad kolhydratsnåla dieter till viss del har börjat attackera Livsmedelsverkets kostråd och de hälsogurus som har tjänat stora pengar på dessa, slår dessa tillbaka genom att trumpetera ut att "ny forskning" visar att sockersnåla produkter får blodsockret i blodet att skjuta i höjden. Lightprodukter är en stor fara för utvecklingen av diabetes 2.

Men man utesluter (medvetet?) det faktum att lightprodukterna i huvudsak innehåller låga fetthalter, sockret brukar finnas kvar.

På bloggen kostdemokrati.se diskuteras detta i relation till den typiska välfärdssjukdomen diabetes 2. Socialstyrelsen har sedan länge avfärdat den fettrika kosten, som i princip helt utesluter kolhydrater, som ovetenskaplig och rent av påhittad av mindre vetande och virrpannor. Ett sådant förhållningssätt till koster som utmanar myndigheternas pekpinnar om hur människor ska äta, får det att osa katt och lämnar en del hundar begravna.

Mest i skottlinjen har ändå LCHF-dieten varit och dess främsta taleskvinna Annika Dahlqvist har fått rejäla smällar och blivit korad till Årets Förvillare och  Fettdoktorn av icke-vetenskapliga sammanslutningar som Vetenskap och Fortbildning, VoF som inte är en samling vetenskapsmän utan helt vanligt akademiker och "författare".

Själv ställer sig bloggaren något skeptisk till LCHF:s rekommendationer på så stort fettintag som jag tror kan leda till andra problem för kroppen. Däremot är lågkolhydratkost nyttigt, både för att hålla vikten och gå ner, liksom en förbättring av diabetes då glykosen minskar i blodet av det minskande inflödet av kolhydrater.

Bloggen kostdemokrati.se resonerar omkring de många fettoperationer som görs idag mot tidigare. Att ta till kniven och snörpa åt magsäcken istället för att få personer att ändra kosthållning, är att blåsa syre på elden. Att alltid ta de lättaste vägarna för att få snabba resultat är typiskt för dagens Sverige. Ingen får ta den tid det behöver att bli frisk utan fort ska det gå att återvända till grottekvarnarna och slita tills man rasar ihop på det löpande bandet.

Diabetes är en mycket farlig sjukdom som kräver minutiös tablettbehandling med insulin, även som injektion hos en del olyckliga. Att förorda stora mängder kolhydrater till dessa kan vara livsfarligt. Småsår på fötterna kan resultera i att s k mördarbakterier får fäste och orsakar kallbrand. Man väljer då att amputera fötterna!

Livsmedelsindustrin och läkemedelsföretagen har ingått äktenskap och ser till att inga botande åtgärder görs utan ständigt nya symtomlindrande mediciner presenteras, allt dyrare och allt mer dosberoende.

Jag tillhör den kategori som inte bryr sig speciellt mycket om vad statliga myndigheter ger för direktiv. Mat är gott och man ska välja efter vad man vill ha istället för vad man borde. Då får man stå ut med lite love handles.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare