Första steget till ett tillnyktrande


Som sagt; Storbritannien kommer förmodligen att lämna EU. De blev medlemmar i det som kallades EG, Europeiska Gemenskapen, 1973, tillsammans med länderna som ursprungligen ingick i Kol-och Stålgemenskapen efter andra världskrigets slut: Frankrike, Tyskland, Italien, Belgien, Nederländerna och Luxemburg.

Den grundläggande idén var att en gemensam myndighet lade under sig de enskilda ländernas krigsindustri och naturtillgångar för att inte ett enskilt land skulle kunna dra igång ett tredje världskrig. Därifrån har vi definierat EG som "fredsprojekt".

Därifrån utvecklades projektet till att bli politiskt men en fri rörlighet, tullunion och gemensam valuta (inte Euro) enligt det så kallade Bretton Woods-systemet som knöt de deltagande valutorna till den amerikanska dollarn som i sin tur var knuten till en guldmyntfot. Detta system byggde på en fast växelkurs. Men systemet kollapsade 1971.

1986 var antalet medlemmar 12, vilket enbart inkluderade europeiska västländer: Förutom de nämnda sex gick Storbritannien, Danmark, Irland, Spanien, Portugal och Grekland (första misstaget) med.

Intressant nog så sade Storbritannien tackat nej till medlemskap i Kol- och Stålgemenskapen 1949. Och 1961 och 1967 nekades ögruppen att gå med. Först 1973 blev man medlem efter att Frankrike hade mjuknat.

Den gamla mäktiga kolonialstatens ränder går aldrig ur. Om man vill något, hur obekvämt det än kan vara, så gör man det.

Storbritannien är EU:s näst folkrikaste land med sina cirka 65 miljoner invånare. Tyskland är större: nästan 80 miljoner. London är beräknat till att ha nästan 10 miljoner invånare, strax efter Paris, 12 miljoner.

Om Storbritannien lämnar EU är den största katastrofen inte den brittiska, utan EU:s. På mer än ett sätt. Great Britain har varit ett stort inbetalningsland till EU, precis som Sverige. Vi är många som är jäkligt trötta på att bara betala in till denna koloss utan att få en bråkdel så mycket tillbaka.

Så är det invandringen. Great Britain har svalt åtskilliga miljoner invandare sedan de ingick i äktenskap med EU. Under 2014 ökade invandringen ytterligare med 330.000 nya människor, "nyanlända". Nu hade britterna fått nog. "Normalinvandringen" hade legat på 200.000 i flera år och  är den definitiva orsaken till att man vill kliva ur.

Brexit, d v s Britain Exit har snott namnet från den grekiska krisen sedan några år tillbaka; Grexit. beskrivs bra i länken till BBC.

Imorgon hålls folkomröstningen och det blir spännande. Bloggaren vill kanske inte att Storbritannien lämnar eftersom det skulle drabba Sverige ännu hårdare av flyktinginvasionen. 330.000 invandrade till Great Britain 2014. Förra året kom 163.000 asylsökande och ensamma "barn" hit till Sverige. Det är häften av Britains rekordnivå.

Problemet är ju att Storbritannien är nästan 7 ggr större än Sverige! Skulle de ha en typisk svensk invandringskvot så skulle den ligga på drygt 2,3 miljoner förra året!

Per 10.000 invånare ligger Sverige i överlägsen topp. Storbritannien landar på plats 17... Ändå är detta den största anledningen till att man vill lämna EU.

Britterna behöver knappast betala ut några bidrag från dag ett. Istället kan bidragen betalas ut gradvis när en anpassning till de brittiska levnadssättet börjat infinna sig, men det gäller i första hand lågavlönade arbetare. Att bara kravlöst strö pengar över alla som kan uttala "asyl" vid gränserna, är inget för britterna.

Förmodligen lever många illegalt i Storbritannien, men det gör det ju i Sverige också. Dessutom lönar det sig att vara "papperslös" i Sverige. Utan att betala en krona, får folk som vistas i illegalt, sjukvård, tandvård, sociala förmåner och barnen erbjuds skola. Det är så man blir sjuk av detta världsledande vansinne.

Det sirapssmetiga "ensamkommande flyktingbarn" är inte ens en översättning från engelskan. Här kallar man dem "unaccompanied minors". Minderåriga utan sällskap. Vilket låter mest sympatiskt?

Om folkets röst blir Ja till ett Brexit så kommer detta att sätta djupa spår i EU. Ett av världens mest stabila och ekonomiskt starka länderna och dessutom med EU:s näst största befolkning, kommer kanske få hela projektet att på allvar störta det i avgrunden.

Men jag förstår dem. Och beundrar dem för deras egensinnighet; en nationell symbol för framför allt England; ett av mina favoritländer.

Egentligen har det hela redan börjat rulla nedåt. Sedan det forna östblocket dundrade in i EU har de rikare västnationerna mjölkats på pengar. Nu är det bara frågor som räddningspaket och hålla alla de svaga ekonomierna under armarna. Långsamt utmynnar detta till att Europa förvandlas till ett fattigt ex-paradis rakt över hela linjen.

Sverige blev EU-medlem 1995 och har hittills bara förlorat mångmiljarder i bistånd de svaga ekonomierna i öst. Lustigt nog (eller typiskt för den humanitära stormakten), var det Sverige som jobbade allra hårdast för EU:s utvidgning. Och nu jobbar man för att införliva även Turkiet.

I ljuset av Sveriges agerande under de senaste 20 åren, så bär detta land ett stort ansvar för dagens asylinvasion till Europa. Ser man inte det så är man blind.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare