Grönsakerna


Något som blir allt svårare att försvara är att man gillar kött; och då förstås rött kött, det allra mest ohälsosamma och klimatpåverkande gissel av alla födoämnen. Det börjar faktiskt närma sig det moraliska fördömandet av rökare som tvivelaktiga människoliknande barbarer av okänt ursprung. (Inget lika värde där inte!).

Att det röda köttet skulle vara canceralstrande (vad annars?) är det ultimata verktyget: Du dör om du äter ohälsosamt. Och dina barn riskerar att få cancer och dö. Cancerfonden informerar oss om att intaget av frukt och grönt är det optimala för "Den hälsosamma Människan" (kallas i fortsättningen DHM.) "Hälsosamma matvanor" minskar per automatik cancerrisken!

"Hälsosamma matvanor innehåller en stor andel grönsaker, bönor, fullkornsprodukter, nötter och frukt – livsmedel som är rika på vitaminer, mineraler och fiber." Amen.

Det låter som en religion och frågan är om det inte är det. De som hittat på begreppet "Hälsosamma matvanor" plus ingredienserna är FN:organet World Cancer Research Fund. Efter lite klickande framgår det att det är en sammanslutning av "experter" med tjusiga titlar som har det gemensamt att de har sina intressen kopplade till globala likhetsdrömmar och om bara DHM kan utvecklas kan vi leva länge och väl. Deras forskning består av att plöja igenom tusentals redan författade dokument som passar den egna agendan. Ett antal olika råd (politiskt anstrukna kommittéer och styrelser) dominerar verksamheten. En samling välbetalda yrkesbyråkrater som lever på att stora ekonomiska givare världen runt håller dem under armarna. Naturligtvis ingår Sverige, antagligen som dominerande givare.

Den engelske stjärnkocken; nakenkocken Jamie Oliver, har en blog hos organisationen och pläderar öppet för en global matrevolution.

"Together, if we speak out now as one united, global voice, we have the power to make meaningful, lasting change in the way our children access, consume and understand food. Never before has it been so easy to spread and share information, to provoke. debate, to lobby governments and to harness our buying".

"Det har aldrig varit så lätt att sprida information, att få fart på debatter, lobba regeringar och styra vår konsumtion."

DHM lyder och samtycker. Här behövs ingen övertalning. Nej det är vi andra; vi som vill äta vad vi tycker om, oavsett om det är kött eller fläskfilet; oavsett om det är starköl, pommes stripes och marinerade ribs, som ska informeras om, skrämma, skuldbelägga och slutligen fördömas. Vi är miljöbovar, klimatförstörare och primitiva halvapor.

Bloggaren får obehagliga vibbar av dessa lillgamla världsförbättrare som ska diktera våra levnadsvanor för att utvecklas mot någon form till perfektionistiska grönsaksknaprare. Det luktar fascism. Vi ska styras och ledas till allas fascistiska världsförbättrares drömvärld.

Denna drömvärld är i huvudsak en värld där ingen får mer perfekt mat än någon annan. I detta ligger också att ingen får sämre perfekt mat än någon annan. Dessutom, vi i den rika världen som glufsar i oss kött måste sanera våra matvanor för att minska cancerrisken. Om den fattiga världen får bättre ekonomi riskerar även de att drabbas av köttboomen och som en konsekvens, cancer!

Klimatdiktatorerna har ingen förståelse för att utvecklingsländer och regioner kanske önskar sig ett bättre liv med mer animalisk föda. Detta händer just nu. Många fattiga länder har lyckats bryta sin ovärdiga tillvaro och utvecklats ekonomiskt och demokratiskt. Två viktiga mirakelekonomier är Indien och Kina. En demokratisk utveckling måste föregås av en ekonomisk förbättring.

De som rabblar upp sitt mantra om "mänskliga rättigheter och demokrati" har ingen aning om hur detta ska ske. Det gör dem patetiska att lyssna till.

Klimatargumentet som grund för att vi ska äta mindre kött är inte speciellt relevant. Man bara använder sig av detta för att kunna styra vår konsumtion. Vi ska dela med oss av vårt välstånd genom att importera matkulturerna från de fattiga! Logiken bakom är då att vi får en jämn spridning av näringsvillkoren i världen och som en konsekvens därav ekonomisk utjämning.

Uppriktigt sagt; Finns det inte andra, mer betydelsefulla faktorer som spelar in. Biståndet har ju varit vårt sätt att dela med oss, men det har inte varit speciellt lyckosamt. Tvärtom har det permanentat fattigdomen och den ekonomiska stagnationen. Vad är det som säger att DHM skulle vara den förlösande knytpunkten?

Grönsaksdiktaten har pågått ganska många år nu. Liksom kostråden om att äta lite fett och mycket kolhydrater. Och det, mina vänner, har förorsakat den fetma-epidemi som just nu grasserar i hela världen. Grönsakernas vara eller icke-vara tycks inte spela någon avgörande roll. En tredjedel av oss kommer att få cancer, det är den bistra sanningen.

Bloggaren själv glömmer alltid att köpa grönsaker...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare