Pruttar i gryningen

Vi var i Las Vegas (Måste ses! Går ej att beskrivas!). Där var det aldrig natt, i och för sig, det var det inte i New York heller.
Spelautomaterna skramlade likt långtradare, bartendrar mixade drinkar, både till de som hade varit uppe hela natten och de som just kommit upp.


Själv hade bloggaren vaknat kl 5, vansinnigt röksugen. Eftersom det är förbjudet att röka i de flesta rum så brukade jag gå ner i casinot till de tillåtna platserna, alla de 11 våningarna ner.
En spegel rest mot en pelare visade mig och en äldre man bredvid mig, olika som natt och dag. Plötsligt kände jag ett visst behov av att lätta och studsade upp till hissarna.

Medan jag väntade avlossade jag några skott utan att kunna stoppa dem. Försent vände jag på huvudet och såg rakt in i en robust, svart kvinnas skrattande ögon. Det hela hade en slapstick-känsla.

I filmen "10" (med Dudley Moore och Bo Derek) så finns en scen där D.M sitter och resonerar med sin agent. En gammal, gammal, gammal hushållerska håller på att rasa omkull när hon häller upp the åt de båda herrarna. På väg från bordet släpper hon loss några riktiga brakare. Då smiter hunden iväg med svansen mellan benen, det brukar vara han som får skulden.

Varför berättar jag då det här? Jo, för att livet är fullt av händelser som vi inte kan kontrollera. Hur mycket är det egentligen vi kan kontrollera när allt kommer omkring?
Vi tycker vi gör egna val, men vi har ingen aning vad som blir konsekvenserna av våra val. Det absolut värsta är när de egna valen ligger till grund för så stora ingrepp i livet att det inte går att backa.

Om det nu är så att det knappt spelar någon roll om vi väljer eller inte, kan vi inte då låta livet färdas som det vill med oss?
Nej. Någonstans finns en plan för oss, där vi har en uppgift som bara just jag kan göra.

Konsekvenser brukar bli dåliga när vi avviker från planen och tappar kontrollen.
Det gäller med andra ord att hålla sig på den (smala) stigen.

Alltför stor avvikelse från vår vår uppgift i tillvaron kan göra oss sjuka som en konsekvens.

En lärare som borde ha varit läkare kommer att uppleva mycket stress och kanske fysisk sjukdom.
En bög som tvingar sig själv att skaffa familj med en kvinna för att det är det som förväntas av honom, blir olycklig med behov av bedövning i form av sprit och droger.
Att skaffa fler och fler grejer för att bli "lycklig". Dessutom med kreditkort gör dig både pank och deprimerad.
Och en statsminister som har sålt sin själ till djävulen för att behålla makten, får finna sig i att hamna i giljotinen när sanningen kommer fram.

Just nu, man skjuten till döds i Malmö. Det andra mordet sedan det nya året gjorde sin entré. Ett val eller en konsekvens? Oavsett vilket, det sker i en stad där kontroll inte längre verkar vara möjlig.
Kontrollen borde ha rattats från högre instans. Det gjorde den inte. Helt medvetet tog statsmakten sina beslut utan tanke på konsekvenser och därmed försvann möjligheten till kontroll. Resultat: Kaos.

Några okontrollerade pruttar i Vegas åstadkommer några flin av förbipasserande. Men några öppna kranar i Stockholm kan orsaka översvämning över hela Europa.
Det är bara det att kranarna öppnades helt medvetet även fast man visste vad det skulle resultera i.

Ett sådant val är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare