Romer ÄR utsatta!

Bloggaren har nu så totalt tröttnat på de korsslagna benen, de lidande ögonen och mumlet om "preeeaasle mam" att jag bara går förbi dem utan en blick. Detsamma gör de flesta har jag märkt. Ändå hamnar en och annan krona i de obligatoriska pappmuggarna, samveten som måste stillas och känslan av godhet måste tillgodoses.

De romska tiggarna som befolkar gatorna, utanför varje butik, bibliotek, apotek o s v har nu åter hamnat i fokus när en f d samordnare för tiggeriproblemet, Martin Valfridsson nu uttalat en önskan om förbud mot tiggeri i stor skala. Det är ingenting han har bara oförhappandes kommit på. I själva verket handlar hans nyvakenhet om en norsk dokumentär, som berättar om prostitution, smuggleri, grov trafficking och tiggeri. Allt noga organiserat, med tydliga strukturer för varje nivå i verksamheterna. Människor säljs och utnyttjas på det mest vidriga sätt man kan tänka sig. Vissa kvinnor dubbelarbetar, på kommando. På dagarna tigger man, på kvällarna prostituerar man sig; allt mycket övervakat av såväl kvinnor som män. Samma människor rånar även gamla, antingen vid bankomaten eller hemma. Brottsligheten äter sig in i hela samhällskroppen.

Högst upp i hierarkin finns boss-of-bosses; Kungen. Sedan löper tronföljden hela vägen ner till chaufförerna och gatorna. Klanledarna utmärker sig med lyxbilar och prylar och kallar sig själva för Maffia med stolthet som det låter, medan tiggare och horor förnedrar sig längst ner i kedjan. Som bekant är inte heller prostitution olagligt i Sverige. Bara att köpa sex.

NRK har använts sig av dolda mikrofoner och egentligen bedrivit en ganska regelvidrig undersökningsstudie. Men vi känner väl igen den från t ex Uppdrag Granskning men som använder tekniken mest för att bekräfta egna åsikter om sakernas tillstånd.

Att tiggeriet och prostitutionen är organiserat lär ingen egentligen vara omedveten om. Är man nere på stan någon timme innan affärerna öppnar kan man se proppfulla vans köra ner tiggare till sina respektive platser. Ofta blir det bråk om platserna och det skriks och gapas på oidentifierbara språk alltmedan staden vaknar till liv.

En vän till mig råkade hamna mitt i ett veritabelt "tattarmöte", som hon sade. De satt i en stor ring och det snackades vilt, vem vet om vad.

Så det går faktiskt att tala om att tiggarna är utsatta. De är satta att tigga på de flesta strategiska platser och det är inte ett skit vi kan göra åt det. Det skulle bara bli en gummiparagraf att förbjuda tiggare på gatan när man inte kan följa hierarkin upp i toppen. Istället kan vi börja fråga oss varför Sverige verkar vara ett så lukrativt land för diverse lyckosökare, oavsett på vilket sätt man väljer att kamma hem sina pengar.

Godhetsaposteln Anders Lindberg på Aftonbladet och "husblatten" Alice Teodorescu på Göteborgsposten debatterar ämnet om tiggeriförbud på ett ganska banalt sätt, men Alice är det alltid uppfriskande att höra:Rumänien får massor av bidrag av EU varav generösa potter för just romer. Den ljusskygga svenska organisationen Hjärta till Hjärta startade upp ett företag i Rumänien för några år sedan där romer kunde knyta korgar mot betalning. I artikeln beskrivs en värld som hämtad från 1600-talet. Vi har idag vant oss lite med kåkstäder och skit men att romerna i Rumänien inte ens har tillgång till bil var en nyhet. För att få korgarna sålda färdas man med häst och vagn ner till marknadsplatsen!

Jag tror inte vi får se ett slut på tiggeriet eller all brottslighet som följer det i hasorna under överskådlig tid. Ett förbud skulle väl kanske uppskattas av svenskarna och butiksägarna men i praktiken är nog eländet här för att stanna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare