Galningar får alltid skulden”En galenpanna utan koppling till någon speciell ideologi.” Så sade Carl Bildt efter terrordådet på Drottninggatan för två veckor sedan. Likaså frågade sig Bildt om "vad har han rökt" efter Trumps uttalande om Sverige som ett riktigt näste för våld och terror.

För varje allvarligt dåd följs automatiskt kommentarer om "psyksjuk", "galning" eller bara helt slätt "sjuk" med tydlig hänvisning till psykiskt sjuk. Ibland kan det stämma men för det mesta är detta helt enkelt inte sant. Psykiskt sjuka begår inte fler våldsbrott än normalsjuka ;). Istället är det komplikationer med missbruk som medför en ökad våldsbenägenhet. Det är faktiskt hela 25 procent av alla våldsbrott som begås av missbrukare mot 5 procent av dem med psykisk ohälsa enbart. ADHD kan vara en bidragande faktor. Om man har som jag besökt ett fängelse (inte som intagen dock) så kan man skriva under på att detta är ett faktum. Psykotiker, typ med schizofreni, har jag aldrig träffat där på Nyköpings fängelse som jag brukade besöka för att underhålla med lite musik.

Jag tycker att det är genant okunnigt och fördomsfullt att sådana som Carl Bildt, som dock kan räknas som en smart karl, kan uttrycka sig så okänsligt. Det finns alltför mycket stigma runt psykisk sjukdom för att öka den ytterligare genom att slänga ur sig idiotier.

Men sanningen är väl för obehaglig för Carl Bildt: Det ÄR en ideologi som ligger bakom både massakern i Stockholm som all terror som Paris drabbas av. Ideologin är lika klar som en snöboll i en kolkällare: Islamism.

Det islamistiska våldet borde vara odiskutabelt idag när det är muslimer, muslimer och ännu fler muslimer som spränger människor, skjuter människor och knivhugger människor utan urskillning. Att försöka förminska och förneka detta är en skymf mot alla de offer som har drabbats. Så här skriver Världen Idag:


"Att kalla en professionell självmordsbombare galenpanna eller allmänt instabil är ett stort hån mot alla de personer som lider av mentala problem. Dessa utgör inga hot mot vårt öppna samhälle. Bakom några av de mest omfattande terroraktionerna i modern tid ligger däremot välbärgade och välutbildade unga män men absolut inga galenpannor. Dessa har drivits av en medveten ideologi, där mord och förödelse är legitima medel för att omstörta den rådande samhällsordningen."

Men så här låter det allt som oftast från s k forskare som "tycker" en massa saker:"I sin forskning om terrorism, hatbrott och fördomar har professorn Klas Borell kunnat konstatera bland annat vad det är som driver unga muslimer till att söka sig till IS. Det handlar om att de hamnar i ett socialt utanförskap, de har släktingar eller vänner som är med i IS samt att de utsätts för propaganda. Samhället gör inte tillräckligt för att förhindra att detta sker".

Det är FEL. Samhället öser pengar över s k utanförskapsområden. Den ena miljonen går till allaktivitetshus, den andra till sport och den tredje till livsförbättrare inom socialtjänst och landsting. Klas Borells forskning är bara ytterligare en ursäkt för att sprida död och förintelse omkring sig. Vem är det egentligen som bär ansvaret? Jo, mördaren själv. Och det finns ingen förmildrande omständighet.

Att skuldbelägga människor med psykisk ohälsa blir bara ytterligare ett försök att urskulda sig och räkna med fortsatta anslag. Det är rena happeningen för omvärldsanalytiker och kulturgeografer, d v s larviga och flummiga akademiska sopstationer för misslyckade yrkesmänniskor. Det är fegt att inte placera ondskan där den hör hemma och eftersom universitet och högskolor är gifta med den politiska makten behöver man inte vara rädd för att bli slagen på fingrarna. Man upprepar bara floskler och bortförklaringar utan en krusning på ytan. Kan de se sig själva i spegeln på morgonen?  
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare