Ballongsamhället och Dumhetsinflationen


Den svenska dumhetsindustrin mot nya triumfer varje dag. Bloggaren brukar ju hävda att jämlikhetsivern är skadlig för samhället. Den uppfattningen stärks för varje dag. Jämlikhetshysterin har skapat en nation av idioter. Och inte bara det; i stat, kommun och landsting växer idiotin till nya höjder för var dag.

Jämlikhet är något bra när det definieras utifrån 'jämlike'. Att vara någons 'jämlike' är att vara lika bra eller dålig på något. Helst 'lika bra'. I detta ingår ett incitament. Jag kan bli din jämlike om jag.... Men att bara vara 'lika' kräver inte något av någon. Och det är detta som praktiseras i Sverige; jämt, utslätat lika. Lika värde.

Man måste förkovra sig som människa. Lära något nytt varje dag. Våga ta sig an det man är rädd för. Annars sker ingen som helst utveckling. Det blir som i Sverige. Den jättelika klumpen i mitten av inkomst- och kompetenskurvan talar bara om för oss att det här är ett folk som inte satsar till något mer, men inte heller bedöms utifrån gängse mallar. Det blir bara en tax med hög svansföring.

Fria tider kan vi läsa om lednings- och organisationsforskaren Mats Alvesson som har studerat den svenska besattheten av att alla ska vara lika. Lika mycket mellanklass, arbetare duger inte längre (vilket också säger något). Om man inte är medelklass ska man fan bli det. Det spelar ingen roll att det inte finns tillräckligt många medelklassjobb. Det är ju bara att skapa. Och skapat, det har man.

Det har så uppstått jobbinflation och titelsjuka och det inom humaniora. Hur många coacher, lotsar, strateger, utvecklings- blablabla, cykelforskare (jo faktiskt), värdegrundsarbetare och så experter, experter inom de mest osannolika av områden. En kvinna är specialist på sociala medier, en annan är frukostexpert, den psykiskt instabile Henrik Arnstad är "vetenskapsjournalist" och "expert" inom området fascism och högerextremism. Och så har vi förstås utredare, utredare och utredare. Utredningar som pågår i decennier är inget ovanligt. Bloggaren skrev häromdagen om hur en utredning om godmannaskap har pågått sedan 2004.

Alvesson kallar detta för ballongsamhälle och som alla ballonger kommer även denna att spricka. Utbildningssystemet monteras ner, bit efter bit så att ALLA ska komma igenom. Och vi vet ju redan hur den svenska skolan står sig internationellt. Allt för många med lite högre ambitioner kommer att lämna Sverige. Kvar har vi den enormt feta midjan och så ytterligare ett problem: Den ständiga påfyllningen av obildade asylinvandrare från världens mest dysfunktionella hörn. Hur i hela friden ska man agera för att dessa ska bli medelklassare?

Det är inte en alltför vild gissning att dumhetsinflationen kommer att rusa i höjden och då kan man inte bara höja räntan för att korrigera den. Istället håller vi på att importera en ny underklass när nu ingen svensk medborgare ska behöva vistas där. Denna underklass ska sedan försörjas av ballongsamhället. Det låter inte som någon win-win-situation.

Men varför bekymra sig om sådana petitesser som Sveriges dystra framtid? När det börjar osa katt ordentligt och situationer känns ohanterliga då går vi in i naveln för att beskåda den. S k symbolfrågor får oproportionerlig plats. Samtidigt är det ett viktigt försvar mot extremt svåra livsbetingelser. De människor som satt fast i Hitlers och Stalins koncentrationsläger ägnade sig åt att plocka vackra stenar och insekter att äta. En verksamhet lika god som någon annan när gaskammaren rykte runt hörnet.

Nu sitter onekligen inte landstingsrådet Sören Bergqvist, V, utanför någon gaskammare men Uppsala läns landsting lider permanent underskott och platsbristen på främst Akademiska sjukhuset är enorm. P1-programmet Kaliber hade en serie om sjukvårdens kris förra året och kunde konstatera att var tionde dödsfall var relaterade till platsbrist.

Så Sören Bergqvist ägnar sig åt att plocka sten; Han vill ha ett förbud mot snuslukt. Alltså, inte snuset i sig, bara lukten av det. Han tror sig veta att patienter störs av lukten av snus. Sedan tidigare är rökning inom Landstinget förbjuden men nu ska alltså snaran dras åt ytterligare.

Personligen störs bloggaren av stickande odörer från tunga parfymer och påträngande rakvatten. Men det finns inte i mitt universum att kräva något förbud p g a detta. Så länge inte tandläkaren eller kirurgen stinker sprit så är det bara att acceptera anser jag. Nästan alla springer ju omkring och luktar duschprodukter och sköljmedel. Och hur ska man hantera de stackare som har dålig andedräkt?

Men Sören Bergqvist och hans socialistiska kollegor frågar inte efter vad patienter egentligen tycker och tänker. Därför att det gör Sören åt dem. Vi arma allmänhet med svag röst har ingen förmåga att göra oss hörda därför att vi är för obetydliga och ovetande. Det är i alla fall så Sören och hans folkuppfostrare väljer att se oss. Precis som vänstern alltid gör; försöker inbilla oss alla att vi inte klarar oss utan Pappa landstingsrådet, eller kommmuuuun och stat. "Barnen" får inte gå och lukta snus. Det gillar inte Pappa. Moralens högvakter sticker bajonetten in under hakan på oss.

För att återknyta till Mats Alvessons ballongsamhälle och dumhetsinflation; svenskarna har accepterat denna styvmoderliga behandling under decennier, blivit sossefierade. Är vi bara lydiga och snälla blir det godis trots att det inte är lördag. Vi har utbildats till att inte tänka själva för det är det ju ingen som förväntar sig. Och om vi tänker själva och även säger vad vi tänker, så kommer högvakterna med sina skyltar och hänger en av dem runt halsen på oss. Sanning och konsekvens. Är man bara jämlik och gungar runt den feta midjan så kan ingen fästa några skyltar på oss. Avpersonifiering i sin ädlaste form i en högst levande konsensusdiktatur.

Den underklass som vi just nu håller på att skapa, är en manifestation över att vi medelklassare trots allt har en status som lite mer och lite bättre. Att strö våra golden showers över denna underklass gör oss också till goda medelklassare.

Kommentarer

Anonym sa…
Situationen i Sverige påminner om boken Noshörningen av rumänen Ionescu alla utom en i staden blev noshörningar.En uppgörelse med konformism och förtryck i dåtidens Rumänien.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn