Arbete för romer dras ner i smutsen


I jaken på civila organisationer, har nu turen kommit till biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta. Även om nu kräkmedlet Alexandra Pascalidou har tagit sig rätten och utrymmet i media för att yppa skenhelighetens röst. Organisationen vilar på kristen grund vilket är en gigantisk nagel i ögat på de religionsfientliga makthavarna. Speciellt då svensk media.

Ytterligare en ideell organisation, Choice For Children från Borås har tillsammans med Hjärta till Hjärta, startat upp ett arbete bland romer i Buzau, Rumänien. Man ger de tiggande romerna som pryder våra gator och förnedrar sig, en chans att på hemmaplan jobba med korgflätning och erhålla lön (visserligen låg i förhållande till Sverige) för sitt arbete.

Nu har Sveriges Radio Kaliber fått upp vittringen på denna verksamhet och saftar på ordentligt med att misskreditera verksamheten. Detta trots att projektet har folkets stöd, insamlingarna har slagit rekord och både såväl politiker och höga ämbetsmän stödjer projektet. Och hyllar det.

Nu har Kaliber bestämt sig för att det hela bara är ett stort utnyttjande av romerna. Då romerna berättar att man får slita hund för ibland så lite som tio kr i timmen, så är det så. Det är värt pengarna att återvända till Sverige och tiggeriet. 

Men Hjärta till Hjärta har naturligtvis en annan historia att berätta.

För att nå upp till lönen på ungefär 3.600 kr i månaden krävs att man flätar minst 5 korgar per dag. Månadslönen ska vara alldeles tillräcklig för att leva i Rumänien. Man har denna arbetsbeskrivning klart för sig och vad den kräver. Men det är just det. Någon annan, en gadjo, står och bestämmer vad man ska göra för att tjäna pengar. Egentligen kan bloggaren känna igen mig själv i detta, lite lodig som jag är = /. Många jobb är förbaskat trista, men man måste för sin försörjnings skull. Det är de villkor som finns för att man ska ha någonstans att bo och ha mat för dagen. Romer har aldrig funnit sig tillrätta i dessa villkor.

Kaliber brer på ordentligt för att vi ska förstå hur kapitalisterna i den frivilliga biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta fungerar. De har tydligen ett flashigt huvudkontor med vidhängande second-handbutik, "stor som en hockeyplan", enligt Kalibers reporter. D v s dessa är rena gamarna som utnyttjar stackars romer för sin egen vinnings skull..Korgarna som romerna har slitit ihop för 3.600 kr i månaden (och ännu mindre) säljs nu av Hjärta till Hjärta till de famösa priset av 350 kr styck...

Det hela är olustigt och som vanligt gör media sig skyldiga till borerlinestrategin: Den onda är enbart ond och offret är det ständiga offret som alla andra utnyttjar. Romer som tigger är det ultimata offret. SR verkar bli kåta som kaniner vid blotta åsynen av lämpliga objekt.

Det tillförs inte något gott att offerförklara(s). Tvärtom, borderlinereportern åskådliggör sitt eget sociala patos i en anda av självtillräcklighet och grandiositet och överför denna känsla till sin skyddsling. Jag har många ggr skrivit om att detta är en form av reaktionsbildning. Omedvetet förakt, hat, rädsla etc, vrids till sin motsats i förhållande till det yttre beteendet.

Så romerna föredrar att tigga framför att arbeta. Och redaktionen för Kaliber är överlyckliga för att de gör just detta. En riktig win-win-situation.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn