Breiviks ofullständiga förklaringsmodeller


Bloggaren har varit nerkopplad i ett par veckor p g a en felaktig inbetalning till 3. De stängde helt sonika ner såväl nät som mobil. Ta aldrig ett abonnemang hos dem! Kass täckning, otrevlig och okunnig kundtjänst och så denna ständiga nedstängning av allt så fort fakturan betalas in ett par dagar för sent. Så nu har jag skaffat ett Comviq-kort, Tele2 har Sveriges bästa täckning.

Att vara fattig är relativt. Som bloggaren, som trots hyfsad inkomst, har osannolikt stora utgifter varje månad. Är det inte trafikförsäkringar och bilreparationer så är det någon kreditbank som skickar ut en chockfaktura. Men, men; ska man ha bil och kreditlån så blir det som det blir. Så just nu lever jag på gröt, ärtsoppa och pasta utan något till. Men cigaretter är svåra att avvara men jag skulle ju ändå sluta med denna miljöfarliga, bespottade och för mig själv stigmatiserande verksamhet.

Titta på TV går emellertid så jag har följt lite av rättegången mot Anders Behring Breivik. Det har visat sig vara en ovanligt intressant föreställning. Den stackars psykiatern Synne Sørheim har gråten i rösten hela tiden, men hon är vansinnigt förkyld så… Men det går inte att ta miste på den känslomässiga anspänning detta framkallar hos henne. Under tiden visar en annan kamera hur Breivik reagerar när han får sitt liv kringkastat runt hela världen.Han är snyggt klädd i kostym och har de tunna håret välkammat. Man skulle kunna ta honom för affärsman. Men ansiktet saknar nästan all form av rörelse förutom ett och annat småleende när Synne Sørheim  lägger fram den ena efter den andra tänkbara diagnosen för att förklara hur en människa är funtad som med iskallt blod kan mörda nästan hundra personer. Det verkar som han njuter av situationen, men detta kan naturligtvis bara vara fernissa. Vi har väl alla befunnit oss i situationer när vi har tagit skydd bakom en cool fasad.

Men i Breiviks fall tror jag inte att det förhåller sig så. Han njuter verkligen av detta, det ger honom en kick av att hela avsikten med hans ”mission” kablas ut till den värld som han så innerligt föraktar.

En av de framlagda teorierna om vad Breivik lider av är paranoid psykos, vilket är en betydligt mildare diagnos än schizofreni. Vanföreställningar är de vanliga symtomen plus en allmänt dålig reality testing. Du skapar den världsbild som passar dig själv och som gör dig oberoende av vad andra tycker och tänker. Därför går inte din verklighetsbild, idéer, åsikter och teorier att ifrågasättas. De ÄR helt enkelt sanningen om världen. Det är de flesta andra som inte har fattat det än.

Som en parentes till detta kan man ju även applicera detta på stora skaror av svenska vänster-genus- och klimathysteriker. De sitter också inne med sanningen. Men i deras fall försöker man knappt att ifrågasätta. Deras uppfattningar är så inplanterade i det svenska konsensustänkandet att det inte är alltför många som kan tänka i andra banor.

Men dessa mördar inte som en del i ett tankeexperiment om ett väpnat krig mellan två poler. Breiviks motiv för sina handlingar är på något sätt sjukare än själva mördandet. Och… det allra, allra värsta är att han faktiskt kan lyckas.

Muslimer har vandrat in i Europa i allmänhet och till Sverige i synnerhet, under c:a 30 år. Många av dessa fortsätter att leva enligt sina medeltida kulturer även i Väst. De passar lika illa in i ett modernt, tekniskt utvecklat samhälle som en snöboll i en kolkällare. Detta har särskilt vi i Sverige försökt att överbrygga genom en anpassning till muslimernas värld och kultur istället för att helt enkelt ställa krav på dem att de anpassar sig till oss eller också blir det en enkelbiljett tillbaka där de kom ifrån.

Situationen i de stadsdelar där muslimerna är i majoritet har förvandlats till rena Vilda Västern. Olika enklaver ligger i fejd, gängen slåss och skjuter varandra och en allmän anarki har växt fram. Läget är så förtvivlat att olika yrkesgrupper helt enkelt har vägrat att fortsätta sitt jobb i dessa enklaviserade ghetton. De svenskar som bor i dessa stadsdelar blir allt färre eftersom de flesta har flytt. Osv osv.

Politikerna hukar och ger svenskarna skulden för det uppkomna läget. Media blir allt aggressivare i sina attacker mot alla som inte stämmer in i änglakörens hyllning av det mångkulturella samhället. Ren förföljelse drabbar det parti som är ensamt om att kritisera Sveriges invandringspolitik. Representanter och förtroendevalda får sina hus nerklottrade och fönsterrutor krossade.

Efter Breiviks fruktansvärda dåd har denna förföljelse mot alla som tycker olika eskalerat till en nivå som blir alltmer ohållbar. Vänster och höger fjärmar sig ifrån varandra. Och de som inte ”gillar olika” vågar inte ens andas om detta. Utvecklingen går mot den polarisering som Breivik har velat ha. En undervegetation av en ständigt ökande radikalisering hos de olika polerna bäddar då så småningom till en öppen konflikt. Tror han.

Men med tanke på att galna s k starka ledare har lyckats ta makten i många länder (Hitler, Stalin, Pol Pot, Kim Su Sung, Khadaffi och än så länge Robert Mugabe), så är Breivik både i gott sällskap och för en idétradition vidare: Förtrycket av massorna genom att svälta ut dem.

Breivik har inte någon önskan om världsherravälde rent fysiskt eller också  under politiska eller religiösa system. Istället förespråkar han nationalism eller ultra nationalism som han själv beskriver det. Och en nationalist kan knappast önska sig världsherravälde. Det är bara när idéerna om över- eller underordnade raser kommer in som det kan sluta i gaskamrar eller ”arbetsläger”.

Men denna planerade och beräknande plan, gör inte Breivk till en typisk psykotisk person med hallucinationer. På många olika sätt låter det som om han vore bipolär och då av den allvarliga formen, bipolär I. Den är to much ur alla perspektiv. Depressionerna är som svarta hål med fruktansvärd ångest och självmordsplaner. Den maniska fasen är den verkligt psykotiska delen. Personen kan på en dag köpa grejer för tiotusentals kronor eller tro sig vara Jesus som frälser hela världen på distans.

När det gäller Breivik så har han haft återkommande depressiva perioder. Men mellan dessa har han suttit och författat ett manifest på 1500 sidor, hållit igång hela nätterna med likasinnade på nätet och annat nattsudd. Och så har han då planerat in i minsta detalj hur han kan få Norge på fall.

En man från den ”goda” sidan var Winston Churchill. Han var månader i sträck djupt deprimerad, därefter gick turbinerna igång på full sprutt. Med den ständiga cigarren och helan whisky i kroppen planerade han ensam hur kampen mot Hitler skulle genomföras. Han föhandlade slutligen med USA i den massiva attacken mot tyskarna i det som har kommit att kallas D-day. Det var inte helt lätt att blanda in USA i det som dessa ansåg var Europas krig, men Churchill gav sig inte.

Churchill var just bipolär. I den maniska fasen kan en bipolär person vara igån dygnet runt och göra det mest galna. Men som sagt, ibland är det maniska tillståndet en fördel då personen vågar det ingen annan vågar. Och då för radikala lösningar och aktioner som resulterar i förändring.

Breiviks mani kan man knappast kalla konstruktiv. Istället står den för extremt vansinne och grandiositet. Enligt honom så är det en masterplan han har genomfört genom dödandet av 80 socialdemokratiska ungdomar. Låt domen över honom bli så hård att hans plats i historien helt enkelt raderas. Det är nämligen det som kommer att bringa Breiviks största möjliga skada. Han VILL bli ihågkommen. Och han vill dessutom att han kommer att gå till historien som ett orakel som förutsåg det tredje världskriget. Men det blir vare sig det ena eller det andra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn