Ett val utan sans


Idag röstar Sverige. Efter en fruktansvärt smutsig valkampanj lägger"vi" nu kuverten i respektive låda. I Sverige lägger inte folket ner sina egna kuvert utan speciella valförättare gör detta åt oss. Andra länder har skickat hit valobservatörer eftersom det förekommer allvarligt odemokratiska moment i valproceduren. Att stå inför öppen ridå och välja valsedlar är inte förenat med var mans valhemlighet. Bloggaren har lösta det hela genom att plocka till mig de flesta partiers valsedlar och sedan lagt ner de relevanta i kuverten. Många med mig gör detsamma. Denna gång stod sedlarna i fack, huller om buller, man fick bläddra och dona för att hitta rätt. Det kanske inte är så märkligt att andra västländer undrar över den svenska valprocessen. Det förekommer också s k familjeröstning där hela släkter följer med bakom de gröna skynkena. Detta borde inte heller få förekomma enligt de demokratiska principerna.

Smutskastningen av SD har pågått under hela valkampanjen. Att Jimmie Åkesson själv trampade ner i träsket väckte säkert jubel hos många "rättänkare". Så här sade han:

”Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättning att passa in i Sverige. Men de här har i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor, på deras språk, utifrån deras sedvänjor, utifrån deras kultur och då blir det detta splittrade samhälle och detta eviga utanförskap.”

M

Själv tycker jag att det var en olycklig formulering men var det så fel när man ser hela uttalandet? Men reaktionen från SVT som sände debatten, var däremot värre. De tog avstånd från Åkessons uttalande därför att "den strider mot SVT:s demokratiparagraf i radio- och tevelagen" Begreppet Demokrati tar alltmer besynnerliga vägar. Att det svenska valet behöver utrikes valobservatörer är i ljuset av detta inte så märkligt.

Nu är det nedräkning hos SVT för valvakan som börjar om någon timmer. Under tiden intervjuas såväl yrkespolitiker och väljare från liten till stor. Den alltigenom dominerade frågan är vem och vilka som ska "ta stöd av SD" respektive "samarbeta med SD". Det verkar som om SD är den verkliga valvinnaren redan innan rösträkningen. Så det kan bli...

Här är bloggarens gissning av hur valet slutar:

M: 17 procent
L:  6 procent
C:  8 procent
KD: 5,5 procent
S:   25 procent
MP: 5,5 procent
V:  8 procent
SD: 18 procent

Och nej, det blev visst inte 100 procent sammanlagt, men förhållandet går väl fram tydligt! Jag är pessimistisk och tror inte vi får någon förändring. Det enda som kan rädda Alliansen är om SD stödjer dem i riksdagen. Men om ett sådant resultat skulle vara möjligt får vi kanske DÖ en gång till eftersom Alliansen inte har "the guts" att låta SD avgöra.

Men spännande blir det!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare