Släppa väderLångsamt sjunker sommaren 2018 undan för vindar som blåser krispiga och råa. Det har varit varmt, faktiskt för varmt, och utflykterna till badplatser har blivit många. Som värst stod termometern och darrade vid 34 graders strecket och kattometern på 35 (dvs hur mycket katten sträcker ut sig, vid 35 är han som ett streck).

Under tiden har valkampanjen sparkat igång men inte på det sedvanliga sättet. Miljöpartiet har trivts som fiskarna i havet när solen har stekt som mest. Den heta sommaren är det slutliga beviset på att klimatförändringarna är igång. Man har dagligen trumpetat om mardrömscenarior och har tagit hjälp av Johan Rockström, professor i miljövetenskap, som har fått uttala sig ostört om jordens undergång, inte olikt de sekter som varje år larmar om planetens svanesång. Likheten är fascinerande eftersom båda skyller på människans härjningar. Vi har syndat och därför blir vi straffade. Rockström talar om "jetströmmar" som tar en annan riktning. I vårt fall är det väl Golfströmmen. Gradtalen som vi förväntas nå, blir högre och högre ju mer folket trilskar. Nu är vi framme vid en 4-gradig ökning inom de närmaste 100 åren.

Faktum är att det HAR blivit varmare under de senaste hundra åren. Närmare bestämt 0,74 grader.  En intressant artikel är från SGU (Sveriges Geologiska undersökning). Här relateras hur klimatet har förändrats under ett par miljoner år och den genomgående trenden under flera tusen år är att det långsamt blir kallare! Inlandsis, någon?

Bloggaren är inte någon expert på dessa invecklade processer och borde naturligtvis inte uttala sig. Men jag blir misstänksam när katastrofscenarior målas upp och utnyttjas politiskt. Miljöpartiet tror sig ha plockat till sig massorna genom sina skräcksiffror om fyra grader varmare inom en snar framtid. Jag tror Mp överskattat sin attraktionskraft på de stora massorna. Särskilt inte nu när fokuset åter har skiftat till brinnande bilar och ungdomsgäng som nu verkar koordinera sina attacker på det öppna samhället. Väljarna har nog nu släppt vädret och återkommit till verkligheten.

I natt brann så 80-100 bilar i Västsverige med Göteborg och Frölunda torg som centrum. Flera explosioner hördes. Jag tycker detta borde betecknas som mordbrand, mordbrand på andras egendom och trygghet, mordbrand på rättssäkerhet och det offentliga samhället. Ann Heberlein skriver bra om hur illa det är att betrakta förövarna som offer.

Och om man nu har dålig utbildning finns det bot för detta: Att studera. Det är gratis att studera i Sverige och det spelar ingen roll hur gammal man är. När man poängterar detta för en person som ägnar sig åt att virka offerkoftor, finns det alltför väl kända argument som tas till i brist på annat.

De kommer ju från "socioekonomiskt utsatta miljöer där ingen studiebakgrund finns" osv. Vi har hört det alltför ofta och alltför mycket. Men efter måndagsnattens brinnande bilar gjorde flera politiker något ovanligt: De svor. Stefan Löfven:


"Jag är förbannad - på riktigt. Min fråga till de här är; vad fan håller ni på med?"
Väl mött i boxningsrinken Stefan!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare