Guldkalven Eliasson mot ny katastrof


Så var det uppenbara möjligt att genomföra: Dan Eliasson får sparken som rikspolischef. Eller som Aftonbladet uttrycker det: "Slutar som rikspolischef". Hans ledarskap har kantats av skandaler och kaos när tusentals poliser sagt upp sig och brottsuppklarningsprocenten för grova brott har sjunkit som en sten. Den rödfärgade politruken och superbyråkraten Eliasson har hållit sig flytande på sin partibok. Sossarna har naturligtvis så stort förtroende för honom så att de nu ger honom ett nytt toppjobb: Generaldirektör på MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Utnämningen är naturligtvis en katastrof och jag kan inte låta bli att fråga: Vad har Eliasson för hållhake på makthavare av olika kulörer. Att minnas är att det var Alliansen som först placerade Eliasson på en viktig post, nämligen på Säkerhetspolisen som biträdande chef med ansvar över analys- och underättelsetjänst!! Mannen är ett hot mot rikets säkerhet.

Därefter styrde skutan till tjänsten som GD för Migrationsverket. Ni som följt Merit Wager på hennes blogg vet att situationen på verket var mycket dålig vilket dussintals med "miggor" (handläggare i arbetet med asylutredningar) rapporterade om. Eliasson lade i princip bara en order: Bevilja asyl även om den sökande inte har tillräckliga asylskäl. Helt i linje med "fria hellre än fälla". Personalen utbildades i LEAN, ett arbetssätt som har skapats på Toyotafabriker och som kommit att spridas till snart sagt all verksamhet oavsett om det är fråga om industri eller offentlig sektor. Men det hela var mycket väsen för lite ull... Miggorna slets ut och kom att känna sig som schackpjäser i ett elakt parti.

Efter fyra år på Migrationsverket gick Eliasson vidare till posten som chef för Försäkringskassan, en position som röjde hans förehavanden på flera plan och han kritiserades hårt. Under 2014 riktades stark kritik mot Försäkringskassans ledning, till exempel rörande arbetsformerna och sitt drag av detaljstyrning med övervakning. Eliassons var under sin tid på Försäkringskassan medlem i Advokatsförbundets nätverk Hilda och Ruben som har skapats av den kontroversiella advokaten Anne Ramberg. och är känt för korruptionsliknande strukturer som vandrar ända upp i Högsta Domstolen. Ramberg är generalsekreterare i nämnda Advokatsamfund och är en asylkramare med grandiosa ambitioner. Hon är dock mest känd för sitt uttalande om invandringskritiska röster, partier och organisationer som "bruna råttor". Moderaten Hanif Bali är en "taltratt" för sådana grupper, enligt Ramberg. Som vänsterliberal drar hon sig inte för att predika om minskad välfärd för pensionärer eftersom resurser måste öronmärkas för invandringen i allmänhet och "ensamkommande flyktingbarn" i synnerhet. Bloggaren tycker det skulle vara svårt att se sig i ögonen på morgonen.

Så Eliasson har vänner "in high places" och uppträder också som en oförtröttlig ledare som vet att han kan gå över gränsen hur mycket som helst och ändå ha framtiden tryggad i en överavlönad chefsposition.

Hans insatser som Rikspolischef har sträckt sig till att försäkra svenskarna om att brottsligheten har gått när det egentligen handlar om att det är cykelstölder och trafikförseelser som har blivit färre. Men hans främsta insats är hur han har kommit med skamlösa uttalanden. Han har "kräkts" på Jimmie Åkesson och han har uttryckt empati för mördaren som tog livet av en personal på ett HVB-hem för ensamkommande. Och så hans patetiska insats för sexuella övergrepp och trakasserier på konserter: En gul-svart armbindel med texten "Tafsa inte" på. Men hans socialdemokratiska bakgrund ligger stadigt på fast mark.

Så nu har den odugliga politruken hamnat i en position där Sverige verkligen skulle behöva en kompetent och orädd person som kan möta de problem han står inför när det handlar om terrorism och det osäkra säkerhetsläget i övrigt. Egentligen är det symptomatisk för Sverige: Att ha en svamlande pellejöns som är poltiskt anstruken och på så sätt blir ett villigt verktyg i händerna på makten när vi borde ha det fasta och beslutsamma. MSB har en mycket viktig uppgift i att möta den ökande radikaliseringen av muslimer och fundamentalismen som leder till terrorism och gängsskjutningar. Hela samhällets säkerhet ligger i någon form hos myndigheternas sätt att möta hoten på. Mer än någon annan är det Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som har bollen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare