Värdegrunden?(Bloggaren prövar nu ett annat utseende på bloggen, modernare och snyggare. Jag hoppas att den kommer att uppskattas annars byter jag tillbaka den gamla).

Varje dag läser jag någonting där 'värdegrund' förekommer. Vad ingår egentligen i värdegrunden? När man lite till mans hänvisar till värdegrunden vet man då per automatik vad man hänvisar till?

I lexikon får vi läsa att värdegrund betyder:

de värderingar (etiska normer, livsåskådningar och dylikt) som skall ligga till grund för verksamheten inom en organisation, ett företag etcetera (ursprungligen inom skolan).

Detta är då vad jag hittar hos Skolverket:

människolivets okränkbarhet
individens frihet och integritet

alla människors lika värde

jämställdhet mellan könen
solidaritet mellan människor

Med tanke på hur den svenska skolan fungerar är det tydligt att värdegrunden inte har gjort några beständiga avtryck. Några vackra postulat förhindrar inte att flickor kallas horor och att avvikande elever mobbas.

Värdegrunden gör anspråk på att vara definitionen av demokrati. Glöm allt om att "All makt utgår från folket". Istället förväntas vi svälja att "alla människors lika värde" utgör demokratins innersta kärna.

Låt oss titta på ett exempel. Skolverkets lillebror är Skolinspektionen. Förutom att godtyckligt stänga friskolor och kritisera civilsamhällets jobb i skolan (t ex organisationen Friends) tänker man nu sätta definitivt riksstopp för skolavslutningar i kyrkan. Man är inte ensam. Även DO jobbar på i samma spår. Med sig har man politiker; särskilt vänsterpartister, miljöpartister och så feminister förstås. Förbudsivrare som kan rabbla värdegrunden i sömnen. Enligt denna är skolan konfessionsfri och skolavslutningar i kyrkan kan ju kränka människor som inte gillar kristna kyrkor.

Men det är detta med folket. Endast fem, 5, procent av Sveriges befolkning vill ha ett förbud mot skolavslutningar i kyrkan. Värdegrunden är alltså inte kopplad till demokrati i vanlig mening utan förser oss med ideologiska näsknäppar av en nästan religiös natur. En religion som utesluter mycket mer än sammanför, splittrar och söndrar på ett sätt som lämnar rimligheten därhän. Den följer inte ens sina egna postulat om "allas lika värde" och "solidaritet mellan människor"

Stockholms Stadsmission är nämligen trogen sin värdegrund. När man erbjöds 85.000 kr till mat för fattiga pensionärer, tackade man nej. Orsaken? Pengarna kom från SD.

Jimmie Åkesson "auktionerade" bort sig själv för en helkväll med vinnaren. Högsta budet och vinsten var 171.800 kr. Lite mer än hälften av pengarna gick till SD:s Hepatica, en stiftelse som syftar till att hjälpa flyktingar på plats via organisationer i närområdet. Meningen var att resten skulle gå till just Stockholms Stadsmission.

Men pengarna togs inte emot; Stadsmissionen höll sig troget till Värdegrunden (eller kanske man ska kalla den för Värdeguden), och man sade sig inte dela människosyn med SD. Pengarna skulle ha räckt till 3.400 mål mat för hungriga magar.

Sångerskan Malena Ernman hyllade Stadsmissionen på twitter där hon berömde missionen för "civilkurage och ryggrad":

Helena Edlund är inte lika lyrisk. Hon har luskat i Stadsmissionens andra bidragsgivare. Stiftelsen Al-Azhar är en och H&M en annan. Den förstnämnda driver en muslimsk skola som mest har gjort sig kända för att dela upp eleverna efter kön, den senare blundar för omänskliga arbetsvillkor i t ex Kambodja.

Stadsmissionen är helt beroende av frivilliga bidrag och dessa pengar betalar också direktörens Marika Markovits lön på drygt en miljon per år, alltså en månadslön på just 85.000 kr! Markovits människosyn är ytterst tillåtande vad gäller hennes eget utnyttjande av en bidragsorganisation.

Värdegrunden är ett politiskt verktyg mer än något annat. Rättvisa, normer och vanlig svensk hygglighet duger inte om de framförs av fel grupp i samhället. Det är en dogmatisk, rigid och direkt fientlig vänsterpolitik som präglar värdegrunden. Och vi kan bara titta på när den förgiftar vårt land. 

Kommentarer

Eftersom jag själv har katter så gillar jag det nya utseendet. Din egen katt eller bara något som ingår i Blogspot-utbudet?
Anonym sa…
Det går tyvärr inte att läsa din blogg. Bilder och text blir ett enda sammelsurium när jag klickar på en blogpost. Jag använder Firefox webläsare.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare