Och så var det nationaldag....Jag tittar just nu på TV4 nyhetsmorgon. Som vanligt handlar det mest åt att "välkomna nya medborgare", "mångkultur", "mångkulturell fotboll", hur "nyanlända ska känna sig på denna dag" samt hur man ska motverka den svenska rasismen. Ursäkta; men vad har detta med vår historia att göra? Ingen tycks veta varför vi firar vår nationaldag och det om något är mystiskt. Titta på Norge, titta på Frankrike och USA. Där har man en nationell förankring i den gemensamma historien. Skulle man fråga en norrman om varför han firar nationaldagen skulle han förmodligen skratta. Allra minst skulle han svara att "allting är relativt" som det bekant är i Sverige.

Den svenska nationaldagen är egentligen ett firande av starten för vår demokratiska ordning som spikades den 6 juni 1809 när den nya regeringsformen ägde rum.

Kungen hade då fortfarande den verkställande makten, men tillsammans med statsråd och stadssekreterare som var juridiskt ansvariga. En Riksdag kom att bli lagstiftande och beskattande. Det hela var inte helt olik till hur vi har idag förutom då att kungen har strippats från all makt what so ever.

I och med att den demokratiska ordningen fastställdes inleddes vår väg bort från krig och elände. Det är lite drygt 200 år sedan Sverige var inblandat i ett krig och en sådan sak borde verkligen vara värd  att firas.

Så därför önskar jag er alla en riktigt trevlig nationaldag!


Kommentarer

Anonym sa…
Ha en trevlig fortsättning på nationaldagen!
https://www.youtube.com/watch?v=FPz8GHbBCMA

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare