Nya rikssvenskan: Alla ska med!Bloggaren läser i Dagens Samhälle om att det statliga utbildnings och bemanningsföretaget Lernia har skrapat ihop en ny rikssvenska baserad på ALLA förekommande dialekter och brytningar som existerar i detta avlånga land. Här tror man att denna nysvenska ska verka inkluderande och utmana de normer som man antar finns inbyggda i den nuvarande rikssvenskan.

Det är alltså fråga om ytterligare ett normkritiskt projekt som i sin form bara fungerar utslätande precis som alla andra uttröttande normkritiska projekt. Alla ska med! Precis som alltid när "alla ska med" blir resultatet fördumning och förvirring omkring hur nyspråket ska fungera grammatiskt och i skrift. Man kan verkligen fråga sig hur detta skulle fungera inkluderande.

Så här skriver Helena Edlund på Det Goda Samhället:


"Men att staten använder våra skattepengar till detta, är ett tecken i tiden. Att dra ytterligare ett varv på relativismens kvarn och hävda att det inte ens finns språkliga regler längre är alltså Sveriges framtid?"

Språket skulle alltså också vara en social konstruktion precis som kön är det? Men språket är det yttersta kittet som binder oss samman och det är ingen konstruktion. Det är en nödvändig del till acceptans och tillhörighet. Därför är det nödvändigt att språket är reglerat och har fasta konturer. Att såväl uttal som stavning och grammatik skulle vara exkluderande är helt enkelt lögn. Det finns inget mer inkluderande än att lära sig ett nytt språk och behärska det sociala samspelet som det resulterar i.

Lernia ger ett prov på hur den nya rikssvenskan kan komma att låta (cirka 2 minuter in). Och det ger ingen mersmak. Vem kommer egentligen att tala så här? Bloggaren tror att det är ett dödsdömt projekt precis som esperanto en gång i tiden var.

Ett konstruerat språk blir automatiskt en konstruktion. Det spelar ingen roll hur mycket man ömmar för de mindre bemedlade som inte behärskar svenskan så bra. Det finns bara en väg: Att lära sig. Den likvärdighet som damerna i filmklippet talar om, kan endast nås med kunskap. Absolut inte med ett ord på gotländska, nästa på "blattespråk", nästa på småländska, nästa på finlandssvenska osv. Den likvärdigheten är inte av den typen att vi förhåller oss likvärdiga tillsammans i. Vi blir värdelösa tillsammans istället. Men det kanske är meningen?

Ska man vara petig så har det aldrig funnits någon typisk rikssvenska som har överlevt tidens tand. Ser man en film från 40-50-talet så kan man skratta åt det övertydliga uttalet, de korta, öppna a:n som förekommer och de spetsiga konsonanterna längst fram i munnen. Så lät rikssvenska på den tiden. Däremot var det mer variationsrikt än idag när språket har kidnappats av "liksom", "asså" och "shit".

Varje tid har sin typ av svenska. Varje landskap har sin dialekt. Varje social klass har sitt språk. Det kallas för identitet. Att försöka mixa ihop dessa är att begå våld på den identiteten. Men i vår PK-tid får inget "olika" förekomma.

Istället för att förstärka våra identiteter stampar man ner dem i gruset. Det är väl det som är likvärdigt.

Lernia har en årlig budget på tre miljarder (enligt Dagens Samhälle) och gör en vinst på 80 miljoner. Hallå Jonas Sjöstedt! Dags för en liten revision.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare