Feminstregering i slöjorAnn Linde, S, ledde den svenska delegationen i Iran i sin roll som handelsminister. Hon var utklädd - i slöja. Och inte bara hon, samtliga kvinnor i delegationen, nio, bar den förtryckande symbolen för kvinnors ofrihet i Iran OCH i andra muslimska länder.

Hon uppgav att det minsann är lag i Iran att bära slöja och att hon inte ville bryta några lagar. Fast hon ville naturligtvis inte, tillade hon.

Nu var det förvisso så att svenska regeringen var i Iran för att kort sagt, kränga prylar. Ett ansenligt stort följe av svenska storföretag, bl a, i design, bär säkert en del av ansvaret till debaclet. Men världens enda feministiska regering borde ha haft så mycket mod att stå upp för kvinnorna i Iran som inte har möjligheten att kasta sin vedervärdiga chador lite som de vill.

På sidan My Steathly Freedom kan vi läsa om de iranska kvinnornas kamp för frihet. Under en enda minut tog stora grupper kvinnor av sig slöjan och lät den och sina hår fladdra fritt i vinden. Lyckan som lyser ur bilderna går inte att missförstå.

Det de svenska regeringsrepresentanterna gör, är att håna dessa kvinnor och alla dess medsystrar. De pissar på deras frihetslängtan och legitimerar de iranska lagarnas förtryckande dogmer.

Jan Björklund, L, är förbannad och fördömer hela slöjresan. Handelsavtal kan skrivas i Sverige eller på ambassaden nere i Iran, skriver han. Då skulle alla ha sluppit pinsamheterna och det faktum att de beslöjade svenska regeringsmedlemmarna har blivit en världsnyhet.

Kvinnorättsaktivisten Masih Alinejad, jämför i BBC fotot på de svenska slöjbärande kvinnorna och det på svenska vice statsministerns Isabella Lövin omgiven av kvinnliga kollegor, undertecknar ett dokument, som hånar amerikanske presidenten Donald Trump för hans politik mot abort. Naturligtvis utan slöja.

Alinejad säger till BBC:


"Kvinnor i svenska regeringen borde fördöma liknande ojämlikheter i Iran. Om du är feminist och du bryr dig om jämställdhet borde du utmana ojämlikheten överallt. De svenska ministrarna måste stå upp för sina egna värderingar."

Såväl Washington Post som Daily Express berättar om de svenska regeringsmedlemmarna i slöjor. "De bugar sig och stödjer den förtryckande iranska presidenten när denne paraderar förbi", skriver man.

Jan Björklund skriver:"Under regeringens besök i Saudiarabien konstaterade Stefan Löfven att det både i Saudiarabien och i Sverige finns hinder för kvinnor, som i Sveriges fall där många kvinnor arbetar deltid. Det är en absurd jämförelse. Det verkar allt mer som om att ambitionen om att vara världens första feministiska regering är en floskel."

Följsamhet. Det brukar vara ett uttryck som används av läkare men numera också politiker. Och det är folket som ska vara följsamt. När vi alla skulle känna oss tvingade att vaccinera oss mot svininfluensa 2009, klagades det på att folket inte varit följsamt. Det var inte 100 procent som följt ordern, bara 60 procent!

Nu får följsamhet en ny betydelse. Följsamhet till kvinnoförtryck - och islam. Det hurras i förorterna.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare