Separata bad - och separat gymnastikNär bloggaren gick i skolan (jo, längesedan) var det ingen av oss barn (eller föräldrar framför allt), som krävde mixad gymnastik och idrott. Vi tjejer trivdes med att gumpa tillsammans och kasta våra slangbollar fria från konkurrens med killarna. Vi spelade inte heller fotboll utan fick nöja oss med basket och volleyboll. Förresten handboll, spelade vi faktiskt mixat i mellanstadiet när vi hade tillgång till en riktig spelplan. Jag var alltid målvakt eftersom jag hade en naturlig fallenhet för att ställa mig i vägen för bollarna. Aj aj!

Fast mixat blev det någon gång på 70-talet och har varit så sedan dess. D v s fram till nu. Och det handlar icke förvånande om de muslimska skolorna, bl a  Al-Azharskolan som kör separat och vill fortsätta så av "religiösa skäl".

Skolinspektionen godtar skolans skäl till könsuppdelningen och konstaterar att det inte finns något som tyder på att undervisningen i idrott inte är likvärdig för eleverna, oavsett kön.

Men hade det varit en annan skola skulle Skolinspektionen knäppt dem på näsan och hänvisat till jämställdhet och värdegrund. Men undantag görs systematiskt när skolorna är muslimska, vanligtvis p g a rädsla för konflikter och vem vet...bomber i brevlådan.

En rad anställda i ledande positioner på Familjebostäder i Göteborg fick sina hem eldhärjade när en hyresgäst i konflikt med bostadsbolaget hällde brännbar vätska i brevlådorna och tuttade på. Han hade blivit vräkt så hämnden får väl anses som ljuv. Innan han stack ut på sin pyromantripp borrade han hål i golvet på sin egen lägenhet och spolade vatten ner på grannarnas lyor. Fin lirare det där.

Med tanke på denna och liknande händelser har man lärt sig att inte i onödan hamna i luven på några what so ever. Muslimer kanske som högriskgrupp i våra fega ämbetsmäns ögon. Bomber istället för bensin kanske...

Men frågan är om inte de muslimska kvinnornas krav på segregerat bad är att gå för långt i världens mest jämställda land? Nja...

Världens mest jämställda land är också dårarnas paradis. Vissa mer "vidsynta" anser att det istället är en boost för jämställdheten att erbjuda egna badtider för kvinnor om de inte vill ha männens blickar på sig. På sig har de företrädesvis burkinis, men det förekommer att de badar med alla sjok tungt slafsandes runt kroppen. Fine. Bara de byter vatten innan jag badar.

Frida Trollmyr (S), ordförande i fritidsnämnden i Malmö, anser att det är jämställt med skilda badtider. Inte bara det. Fönstren in till bassängen är insynsskyddade. Allt för att tryggheten ska vara absolut. Ingen man ska se ett jota, även om han försöker. Trollmyr har som försvar att det kan vara skämmigt att visa att man inte kan simma och att det minsann finns andra grupper som behöver lära sig simma separat och insynsskyddat, t ex funktionshindrade. Varför inte fråga dem.

Frida Trollmyr är säkert cirka 32 år och tror hon har sett ljuset. Om tio år vet hon bättre.

"Många kvinnor kan inte simma och vill lära sig för att kunna lära sina barn. Männen hittar till badet själva."

Det sistnämnda kan hundratals barn och ungdomar skriva under på. De 20-25:åriga ensamkommande barnens närvaro på badhusen har inte direkt varit positiv. Kanske ska barn också ha separata badtider?

Den 21 mars beslutade DO att utreda ärendet om separata badtider av religiösa skäl är förenligt med diskrimineringslagarna. Separata kvinnobad är nämligen diskriminering av... män.

Kulturminister Alice Bah Kunke tyckte då (3 Maj) att det var lämpligt att lägga ett ord med i getingboet.


"Men att hävda att man i religionens namn har rätt att samhällets olika delar, till exempel badhus, bussar och tåg, ska anpassa sig för att man har rätten att tro på vad man vill, det är att gå alldeles för långt,"

Heder Alice.

Kommentarer

Anonym sa…
Om vi Sverigevänner skulle omfamna separata badtider och burkinis skulle vänsterdårarna få panik för att det skulle då helt plötsligt inte vara jämligt .
Anonym sa…
När jag gick i lågstadiet hade pojkar och flickor samma omklädningsrum i klass 1,2,3 i gymnastiken. Våra mammor badade alla topless på stranden. När vi tog bohusekan ut till någon ö i skärgården brukade hela familjen bada nakna.
En helt bortglömt och försvunnet Sverige.
Maj Grandmo sa…
Sista(?) gången jag låg och solade topless - cirka 20 år sedan - var det en arabunge som kom och snärtade till mig med sin handduk. Jag reste mig och skrek åt honom: Vill du ha stryk?
Det blev då en viss aktivitet i skogsdungen där en stor matrona och några andra helt täckta kvinnor satt och höll vakt. Men ingenting hände faktiskt

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare