Progressiv musik

Detta blir en liten vilopaus från skriverierna om den vansinniga tid vi lever i just nu. Japp, det ska handla om bloggarens egna livräddare i ett liv som bjuder på såväl avgrund som himmel, speedad eller död, vrede kontra kärlek och styrka framför uppgivenhet: Musiken.

Jag är gitarrist, sångare och låtskrivare, ungefär som singer-songwriter, men väl spelat i flera rockband, senast 2010. Fast jag är nog mest en sucker for ballads. Som här i en låt jag skrev för längesedan och inte spelade in förrän 20 år senare. (En paus innan låten börjar).
Och nej, detta är väl varken rock eller progressivt. Men vad är egentlig progressiv rock?
Det beror på i vilket land du befinner dig i. Är du i England så kan det låta så här:
The Alan Parsons Project uppstod i skärvorna som blev över efter Beatles. Mycket riktigt. Alan Parson var co-producer till George Martin i inspelningen av Abbey Road, vilken var Beatles sist inspelade skiva. The Beatles var ju själva ett progressivt band även om det inte hette så på den tiden.

I Sverige emellertid blev progressiv rock associerat med något helt annat. När 68:orna drog in på den politiska och kulturella scenen kom den att absorbera allt från himlafäste till jordens mittpunkt. I den mån de påverkade musiken var det endast en perifer företeelse som vi som var med fick genomlida under skoltiden.
Hmmm....Ja, vad ska man säga? Förutom att denna anti-kultur kom att dominera hela den svenska makteliten inom bara några år: 40-talisterna grävde Sveriges grav och det började så här...Den härskande klassen som har fjättrat alla svenskar med gammal sörjig retorik och mentalitet, har passiviserat och fördummat alla till sådan grad att man inte förmår att tänka själv.

Budordet "Alla ska med", har sitt ursprung i denna 40-talisternas fördumningskultur. Själva kom de från akademiska hem och utbildade sig, medan man slaktade skolan för alla andra. Att Alla skulle få vara med betydde helt enkelt att det i princip var en merit att sjunga och spela så falskt och olyssningsbart som man kunde. Politik betydde och genomsyrade allt. Massorna kunde inte förstå sitt eget bästa, resonerade man. Därför behövde de styras och hjärntvättas tills de tänker rätt.

De hatade naturligtvis ABBA som vid en jämförelse var en vit snöboll i en kolkällare. Men när vi ser tillbaka i tiden, vilka är med nu och vilka är inte med? Jo ABBA är fortfarande aktuella, nästan 45 år efter genombrottet med Ring Ring och Waterloo. Det var dessa som egentligen var progressiva vid tidpunkten ifråga.Men vansinnet bara fortsätter. Man har förlorat makten över musiken och även i någon mening teaterscenen. Men näbbkängorna fortsätter ändå att trampa och palestinasjalen fladdrar i den unkna luften från det tystade ordet. Det är dags för Öppen Scen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare