Ett decennium fullt av galenskap


Det var så stort då. Inför millenniumskiftet var allt så hypat och pretantöst att det oundvikligt beredde väg för besvikelse över att inget var annorlunda trots att klockan passerat 00 till första januari år 2000.

Men vi kunde aldrig föreställa oss att i mitten av andra decenniet skulle vansinnet regera. Från partikelnivå upp till de översta fästena i samhället, sugs det upp likt gift och det är vi som ska serveras det.

Klimathysterin dominerar och ökar. Trots att det inte finns någon närmare forskning på hur vädret har sett ut över längre tid än några få decennier, så predikas det från alla plattformar att vi ska sluta äta kött, åtminstone minska det. Köttskatter diskuteras på allvar för att få oss konsumenter att gå politikernas väg. (Egentligen är det bara en strategi för att öka skatteintäkterna). Att en urspårad miljörörelse, media och politiker ska besluta om vad vi lägger på tallrikarna är naturligtvis ytterligare ett sätt att omdefiniera världen till en mänsklig konstruktion, snarare än en planet som har reglerat sig själv i miljontals år innan människan såg världens ljus.

"Man" har bestämt sig för att, likt det beprövade marxistreceptet, skapa en rättvisare fördelning av föda genom att den rika delen av världen minskar sin konsumtion. Lite mer konkret: På vilket sätt har man tänkt sig denna fördelning om vi nu skulle övergå frän ett högteknologiskt samhälle tillbaka till 1920-talet? På vilket sätt hjälper vi fattiga och hungriga afrikaner genom vår uppoffring? De fortsätter förmodligen att vara hungriga eftersom man bor där man bor. Det vi kan göra i sådana fall är att plocka hit allihop och då blir naturligtvis matfrågan viktig.

Här kommer så det fiffigaste alternativet: Vi ska övergå till maskföda. Ja, inte att BLI maskföda utan snarare att vi ska ersätta det klimatfördärvliga köttet med mask och andra kryp. Vad sägs om maskpizza? Eller hamburgare gjorda på kackerlackor och mjölmask? Mmmmmm.

Självaste FN har givit sitt allra mest omfamnande medgivande för maskfödan då den kommer att leda till (ytterligare ett begrepp utan innehåll) hållbar utveckling. FN är av någon anledning rena gudomen för Sverige.

I Kina har man käkat insekter i många år nu. Ja, kanske lika länge som landet har varit en kommunistisk diktatur? Förutsätter inte en drastisk kostförändring att  1. En allt fattigare befolkning. 2. Slakt av såväl 1,5 miljoner kossor som  3. Tömd landsbygd  4. Nerlagda fabriker  5. Skyhög arbetslöshet men  6. En ofantlig allseende offentlig sektor. 7. Dream completed.

Det enda sättet att få människor att förändra sina vanor är att tvinga dem. Så länge valfriheten finns så finns alla möjligheter för medborgarna att bestämma själva över vad man har på tallrikarna. Så länge medborgarna har frihet att välja så finns alla möjligheter för att de väljer utifrån eget huvud och inte som statsmakterna vill. Valfrihet är socialismens största fiende.

Så de här tankegångar har haft en viss framgång hos befolkningen. Man är "klimatsmart" på en rad lydiga sätt. Kycklingförsäljningen har exploderat. Och en fläskfilé säger man inte heller nej till. Däremot nötkött har tappat marknad. Bloggaren brukar se det när jag går och handlar på stadens definitiva trendsättare; köttdisken har krympt avsevärt.

På ett modernt frukostbord står surdegsbröd, smör, leverpastej, ägg, flingor och fil. Ost är nämligen nästa produkt att dömas ut eftersom den kommer från kossor. Filen har man tydligen inte fattat att den också i begynnelsen kommer från kossorna. Leverpastejen har säkert också ett nötinnehåll.

På det svårt marxistanfrätta 70-talet fanns samma tankegångar. Varför finns det 17 olika tandkrämer när det räcker med en av Staten godkänd? Så Coop körde sitt tankeexperiment till sin yttersta spets; Blåvitt. Och med detta begravde man sig själv. Enmansgrav med blåvitt kors.

Blåvitt innebar helt enkelt "billigare" alternativ till 17 tandkrämer: Tandkrämen Tandkräm. Tvålen Tvål, Medvursten Medvurst. Det var bara det att blåvitt-varorna hade en urusel kvalitet. Så småningom var det ingen som köpte dem. Samtidigt gick 70-talet över till ett mer glittrande 80-tal där envaraprincipen blev helt omöjlig.

Nu har samma ideologi slagit rot igen men genom ett annat sikte: Klimatet. Fast i grunden är den densamma: Staten tar sig makten att få oss dansa efter den pipa som vi har dansat till i över ett halvt sekel. Vi ska konsumera mindre i prylar utan "laga själva" och kossorna vars fisande och rapande bidrar till växthuseffekten, ska vi helst göra oss av med helt.

Nu tror jag inte att folk ska rusa till trendiga affären för att köpa sig ett kilo mask det första man gör för att rädda klimatet och fördela våra rikedomar. Det hela är lite mer komplicerat än så.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Språket som klassmarkör