Om man river ett hus...Det var upprorsstämning i den överfulla Billdals kyrka strax utanför Göteborg härom kvällen. Politikerna planerar att bygga tolv temporära flyktingbostäder över hela staden och dess ytterområden. Nu gällde det tre platser: Amundöns parkering, Askimsviken och Skintebo småbåtshamn. Platser av stor betydelse för de boende. Platser som ingen skulle tillåtas bygga något på, inte ens en hundkoja.

Men nu handlar det inte om någon sketen vanlig invånare på Sveriges framsida. Flyktingar börjar mer och mer få en status av att ingenting är omöjligt. De som får avslag i varje ansökan om jobb, bostad och utbildningar får sitta och gråta på ett uthyrningsrum på 8 kvadrat utan fönster.

Många har säkert sett videon med Miley Cyrus där hon naken rider på en rivningskula, Wrecking Ball. En sådan kula är det brutala sättet att riva ett hus. Här i Sverige går istället en grävskopa loss på huset uppifrån. När taket har slagits sönder är det bara ett sorgligt skelett med innandömet exponerat för alla. Så ser Sverige ut anno 2016

Det är en också sinnebild för hur demokrati i Göteborg fungerar. Några hundratal som protesterar? Vilken lätt match att köra över. Man gjorde detsamma när 175.000 göteborgare i en folkomröstning röstade 'nej' till trängselskatt. Det visade sig att redan innan folkomröstningen var alla beslut fattade om att man skulle behålla trängselskatten.

Bostadsbristen i Göteborg är precis som i Stockholm och Uppsala skriande. När nu 3.000 ensamkommande "barn", barnfamiljer och unga vuxna anländer så ska det finnas bostäder på plats. Skolorna måste rusta för 1.500 "nyanlända barn". För demokratins och integrationens skull ska dessa placeras ut över hela Göteborg. Det är många som får sitta och gråta.

Uppsala kommun, Uppsalahem, Rikshem och Studentstaden har "vikt" 5-600 lägenheter till flyktingar med uppehållstillstånd. Kommuuunen kommer att dela ut 200 lägenheter med bostadssociala kontrakt till flyktingar. Och då även bostadsrätter. I Uppsala står redan c:a 130.000 personer i kö för en bostad. I år kommer alla bostadsbolag att slås ihop till en enda bostadsförmedling där man får betala 300 kr per år för att stå. Kötiderna till Uppsalahem tas bort och man får i princip börja om från noll efter 7 år i denna kö. 7 år för en bostad är inget ovanligt Uppsala. Någon som har hört talas om rättvisa?

Ingen svensk stad tycks ha politiker kvar som vet vad demokrati och rättvisa är. Men man vet hur man river och sliter gamla värden i stycken. Och sedan kallar man det att vara normkritisk, feministisk och tro på "allas lika värde" vilket tycks vara en nödvändighet för en karriär..

Att riva ner minsta beståndsdel i ett samhälle, är en ny tolkning av hur en demokrati ska fungera. Huvudsaken är ju att man har rätt värdegrund. Men denna värdegrund avslöjar en tanke typisk för vårt land Sverige: Om alla besitter samma värde är alla ersättliga, var och en av oss kan lätt bytas ut mot någon annan. På det sättet har ju ingen varken egenvärde eller sitt unika värde. Man kan helt krasst säga att det uttjatade "allas lika värde" egentligen är en omskrivning för att ingen av oss har ett värde...

Kommentarer

Anonym sa…
Japp så fattar jag det,alla är utbytbara som i Sovjetsystemet,en grå kommunistisk massa.Läste Noshörningen av Ionescu,alla blir eller önskar bli noshörning,utom en människa som barrikaderar sig på övervåningen,en uppgörelse med konformismen.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn