Dan Eliasson - En riktigt ful fisk
Dan Eliasson. En maktens man. Ett typiskt S-märkt styrelseproffs och broiler som har verkat i det fördolda i trettiotalet år, men sedan 2007 har avancerat till högste chef på tre myndigheter.

Detta är de personuppgifter som Polisen har lagt upp:

Curriculum vitae 

Personalia

Namn: Dan Eliasson Civilstånd: Gift och två döttrar 
Anställningar

Generaldirektör Försäkringskassan 2011- 
Generaldirektör Migrationsverket 2007-2011
Tf biträdande chef Säkerhetspolisen 2007
Statssekreterare Justitiedepartementet 2001-2006
Internationell chefsförhandlare, ambassadör Justitiedepartementet 1998-2001
Politiskt sakkunnig Justitiedepartementet 1995-1998
Ämnessakkunnig kansliråd Utrikesdepartementet 1991-1995
Rättssakkunnig Efta sekretariatet Geneve 1989-1991
Biträdande projektledare ASEA Venezuela 1982-1984
Gruvbyggare Boliden Mineral, Garpenberg 1981-1982 
Nuvarande

Nuvarande ordförande i Arbetsgivareverkets styrelse
Ordförande i Försäkringskassans Insynsråd 
Utredningar Ordförande i nationella rådet för Innovation och kvalité i offentlig förvaltning SOU 2013:40 Att tänka nytt för att göra nytta 
Utbildning

Postgraduate degree in European Integration, Amsterdam University
Jur kand Uppsala universitet
Enstaka universitetskurser i antikens kultur och samhällsliv, östkunskap, nedrustningsrätt,
treårig ekonomisk linje, Wasaskolan Hedemora.
Nioårig grundskola Sundsvall, Garpenberg, Hedemora  

Det är en man som det formella och informella Sverige av någon anledning ger det ena toppjobbet efter det andra. Och detta trots hans upprepade fadäser och rent av brottsliga handlingar. Det kan handla om jäv, det kan handla om försvårande av utredningar  och det kan handla om radering av komprometterande uppgifter om honom själv eller hans anställda skyddsänglar

Hans fotavtryck finns lämnade i djupa sprickor efter hans framfart. Bloggaren kan drista sig till att säga att vi alla är berörda på ett mer personligt sätt än vi kan ana. Dan Eliasson är en utmärkt symbol för den vacklande svenska demokratin, politisk korruption, underbordet-samtal och den typiska antisociala personligheten. Psykopati kallas det också.

Sedan juni 2015 är han rikspolischef för en polis som ska värdegrundpeppras på Sveriges mest vänstervridna högskola: Södertörn.

Förutom att man beskriver polisutbildningen som storstadsrelaterad, är den mångvetenskaplig(?) och:

"Polisprogrammet innehåller både teori och praktik som integreras genom hela utbildningen. Den teoretiska delen omfattar flera olika ämnesområden -  den är mångvetenskaplig. Forskningen och utbildningen har också hög samhälls- och samtidsrelevans. Det innebär till exempel att du som student får tillgång till kvalificerad kunskap kring drivkrafter bakom samhällsutvecklingen"

Han twittrade för några år sedan, då han var högste chef på Försäkringskassan, att han kräks när Jimmie Åkesson debatterar. Och häromdagen var det dags igen: Han uttryckte, lätt gråtmild, att killen som dödade 22-åriga Alexandra Mehzer på ett asylboende för "ensamkommande barn", nog var traumatiserad och hade haft en taskig barndom.

Hans hittills längsta chefsuppdrag är som GD för Migrationsverket (2007-2011). Om den cirkus, press, maktmissbruk, omorganisationer i tid och otid och orimliga krav på allt snabbare asylhantering, skriver de anställda själva, "miggorna" anonymt om på Merit Wagers blogg. 

Men detta var ändå krusningar på ytan jämfört med hans framfart på Försäkringskassan (2011-2014) som han av någon outgrundlig anledning blev myndighetschef för. Här avancerar hans maktmissbruk till korruption.

Jäv, undanhållande av "känsliga uppgifter", fixade anställningar och svågerpolitik låg till grund för att Polisen ville kika på den mailtrafik som hade ägt rum sedan Eliasson tillträdde. Men ingenting fanns att undersöka eftersom alla mail hade raderats från registret. Eliasson försökte förklara det med att det var fråga om ett "rättsosäkert läge", ungefär; ingen hade någonting att göra i hans angelägenheter, som om det gällde hans privata sfär. Internutredarna kunde ingenting göra, de hade utestängts från tillträde och insyn. Eliasson utsågs därefter till Årets Förvillare 2015, men med tanke på hans smutsiga fingrar djupt ner i de flesta syltburkar borde karln sitta i fängelset.

Nu är han alltså Rikspolischef utan andra meriter än en jur kand någon gång i slutet av 70-talet och sedan s k politiskt sakkunnig på Justitiedepartementet på 90-talet under Göran Perssons regering. En jur kand består av 120 högskolepoäng och är en mycket begränsad utbildning med tanke på de uppdrag Eliasson har haft och har.


Att han i princip fick sparken från Försäkringskassan hindrar inte att han sitter som ordförande i Försäkringskassans insynsråd. Sverige är fantastiskt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn