Rosling och sagan om sagorna

Låt mig säga det först: Jag högaktar och beundrar Hans Rosling. Han är en sådan där osannolik anti-hjälte som bara dyker upp en gång per decennium. Fast förresten, han är en hjälte, fast långt bak, bakom alla tänkbara kulisser och mediahoror.

Han var en av dem som skapade den svenska filialen av Läkare utan gränser. Han är professor i den diffusa sfären av Internationell hälsa och har disputerat inom området invärtes medicin samt en avhandling om en möjlig förklaring till den epidemiska förlamningssjukdomen, konzo. Men han har inte bara suttit och vänt papper, utan har själv arbetat i Afrika som läkare i några år.

Men efter sitt mångåriga engagemang bland världens allra fattigaste, kliver han nu in på scenen som försvarare av den extrema asylpolitiken som Sverige bedriver. Likt en Jesus i illasittande och ful kostym, kliver han in på scenen i Globen och åskådliggör flyktingkatastrofen genom en uppdelning av publiken i olika symboliska delar av hur flyktingmottagandet ser ut i väl valda länder. Vi fick då se hur liten den grupp var som kom till Sverige jämfört med t ex Libanon.

Men det var en sak som Rosling glömde(?), nämligen att Sverige är ett litet land med knappt 10 miljoner invånare. Det går inte att jämföra med länderna i Mellanöstern och Afrika. Eller för den delen Europas största länder; Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Så här ser utvecklingen ut:Sverige med sina knappt 10 miljoner invånare intar en så extrem avvikelse från alla övriga länder att man bara kan gissa sig till en förklaring. I vilket fall som helst är det ett nationellt självmord vi bevittnar. Antal invånare födda med två inrikes födda föräldrar, blir med dagens politik i minoritet om 10-15 år, konstaterar Tino Sanandajo på Faebook. Med tanke på perspektivet inställt på c:a 25.000 asylsökande per vecka, blir det pågående propagandakriget mot länder (Ungern, Danmark bl a) som vill behålla sina gränsskydd, lätt parodisk, Istället borde fokuset ligga på hur Sverige ska förbättra sitt gränsskydd och försvar i oroliga tider.

Hans Rosling som sanningssägaren och godhetens allra hetaste stjärna, påminner bloggaren om filmen Network (1976), där William Holden spelar anti-hjälten Howard Beale som blir en superstar i sin roll som sanningssägare i ett korrupt, konsumistiskt och regnigt USA. Hans engagemang växer till vansinne och den folkrörelse som har bildats i hans spår blir plötsligt svår att kontrollera. Därför skjuts han ner inför öppen ridå och rakt in genom TV-rutorna.

Han hade inte lärt sig konsten att överleva. Det hade däremot, förutom Rosling, Scheherazade i Sagan om Sagorna. Mycket känt arabiskt/persiskt litterärt verk från 800 f Kr vid namn Tusen och en natt som bl a roade mig som liten. Men sagorna är grymma och groteska och innehåller absolut ingenting som man kan förknippa med verkligheten.

Scherezade ska avrättas i gryningen, men utnyttjar natten innan väl. Hon berättar sagor för kungen; den ena sagan går in i den andra, och när morgonen gryr slutar hon sagan med en cliffhanger och hon får leva ytterligare ett dygn för att berätta slutet på sagan. Så sker i tusen nätter, men under den tusenförsta natten friar kungen till henne och allt är biff.

Roslings metoder är inte lika exotiska, men trots allt liknar hans änglakör en saga. Sverige har inte råd med nuvarande asylmottagning. Inte på något sätt. Vår asylpolitik är den mest generösa och liberala i hela världen, men ändå räcker det inte. Vi ska vara ännu generösare och ännu liberalare än något annat land i världshistorien. Och vi förväntas att älska varje minut av det.

Den sagan överlever inte gryningen. Då kommer eftertankens kranka blekhet att grina Rosling och alla andra sagoberättare i ansiktet.
Kommentarer

Anonym sa…
MEN HansRoslings tes är tesen att vi skall stoppa krigen där borta, skicka pengar till närområdet etc. han försvara egentligen inte invandring till Sverige utan anser att flyktingar skall stanna/återvända.....
Anonym sa…
Och dessutom, vilket var nytt för mig MEN borde spridas . . . födelsetalen i världen är kring 2 numer i de flesta länder . . . att som våra "kära" politiker a.k.a. MP et. al. säga att invandring skulle lösa problematiken med vårat "köttberg", våra äldre, är snömos . . . invandrare har inte så storskillnad i demografi . . . och om man justerar med den stora arbetslösheten i den gruppen så blir de facto pensionärerna i den gruppen större än i gruppen svenskfödda....(pensionär är du när du inte jobbar oavsett ålder)
Så det kostar från dag1 om framgent varje kohort som anländer. Just nu är det en skillnad på 25%-enheter mellan inrikes och utrikes födda . .
MEN som sagt en invandring med samma lika andel barn spelar ju ingen roll för "pensionsräddarna" ger inte utan de tar......

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

A-barn, B-barn och C-barn

Kvinnor älskar mördare