Ett liv - En flygplats

Scenario: Främmande land, främmande stad.  Allmäntillstånd: Hungrig, trött,  Ekonomi: Går mot noll, Yttre status: Smutsig , Accomodation: Inget

Kort sagt, en jävla sits. Men ska man lära sig något ska man alltid lära av dem som har varit med om värre. Tyvärr är det många som har. Jag har lärt mig lite knep av några hemlösa i stan, jag känner ganska många vid det här laget. Människor som har haft vanliga liv i vanliga lägenheter, men där något händer: Arbetslöshet, skilsmässa eller bara otur. Det finns faktiskt något som kallas otur.

Står man och fryser arslet av sig i en låst stad någonstans, vid en låst trappuppgång, stulen mobil, kontokort utan täckning och oåtkomlig resväska. Vad ska man göra?

Man åker till närmaste flygplats. Alltid öppen och välkomnande, varm och skön och i en storlek som gör det möjligt att glida in i atmosfären. Det du måste ha är ett pass, annars är även flygplatsen ett låst alternativ. Men passet ger dig tillgång till flygplatsen om än inte till flyget hem.

Väl på andra sidan passgränsen kan du börja softa. Du befinner dig i ingenmansland. Du är så mångkulturell som du bara kan vara. Du är alla, men ändå ingen. Lagens långa arm kan inte nå dig, kronofogden får se sig blåst. Du köper en sallad på det nattöppna fiket och letar upp en sovplats. En god sömn infinner sig, det är varmt och skönt, utanför viner vinden och snön och salladen har lagt sig till ro i magen.

De hemlösa brukar sova på Arlanda, de tycker det fungerar bra. Men skulle de bo någon annanstans skulle de kunna få bo betydligt bekvämare. Det finns människor som har valt flygplatserna till att leva sina liv. Det förunderliga är att det verkar vara ett ganska bra liv.

På sidan http://www.sleepinginairports.net/ får du en fullödig guide över världens alla flygplatser; de bästa och de sämsta, de skönaste, de vänligaste och de otrevligast. Allt handlar om hur man gratis får ett mer eller mindre bekvämt alternativ till kölden utomhus. Siten tar flygplatserna till en högre nivå och bloggaren menar att man faktiskt kan framleva hela sitt liv på olika flygplatser. Det finns filmer som handlar om flygplatser ur detta perspektiv: The Terminal med Tom Hanks är ingen lycklig skildring av livet på en flygplats men George Clooney i Up in the Air ger en hatälskande skildring av ett liv från flygplats till flygplats.

Världens bästa, vänligaste, omtänksamma, underhållande, högst sovcomfort och rekreationsmöjligheter är Singapore Shangi International Airport tätt följd av Seoul Incheon International Airport och därefter Helsingfors!! Det verkar onekligen lite enklare att skaffa sig ett flygplatsliv i Helsingfors än i Singapore.


Flygplatser som det är bäst att undvika är (icke förvånande) flygplatsen i Islamabad, Pakistan, Jeddah's King Abdulaziz International Airport, Saudarabien och flygplatsen i Kathmandu , Nepal.

Och nej, svenska flygplatser finns inte med på någon bäst - sämst-lista. ska man bo på flygplatser får man lyfta från Sverige mot en okänd framtid i ett okänt land med okänd identitet.

Hur man fixar pengar till sitt liv på flygplatsen? Varför inte väskhjälp, hjälp att hitta och informera resenärer som just kommit till flygplatsen? Befinner man sig inte i Sverige kan man räkna med att få en hacka i dricks. Denna service kan man så småningom registrera som affärsverksamhet på flygplatsen.

Nu måste jag sluta. Helsingfors nästa!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn