Ondskan i en Kalashnikov

Göteborg - sista utposten innan de riktigt stora haven tar vid. De har krävt många människors liv genom historien, men mal oförbrutet på i det kretslopp som vi människor så gärna har velat kopiera.

Bloggarens kontakt med Göteborg har ett par gånger skett i samband med båtfärder över till London, fast jag har också varit där bara för att vandra på Avenyn och glida mellan krogarna. Minns speciellt en kväll på 80-talet där vi satt och inmundigade lagom starka drycker och hela puben plötsligt exploderade av irländsk yra och allsång. De var grönt klädda i olika kombinationer, rutigt, randigt, prickigt, Zen.... Alla rycktes med och alla började sjunga och skratta åt irländarnas slaptricks. Vilken tur att det inte utspelade sig 17 mars 2015. Explosionen skulle då komma att bli en helt annan än ekande skratt ut i sommarnatten.

Idag är Kålle och Ada döda. Alla "platser" som har gjort Göteborg berömt; Bastionplatsen, Vasaplatsen, Linnéplatsen; har tappat sin roll och utgör numera bara samlingsplatser för kriminella gäng när mörkret faller på.

När jag hörde nyheten och såg bilderna från restaurangen där två män i dödskallemasker hade kramat hårt i sina AK-4:or och tömt magasinen över restauranggästerna tänkte jag på Luc Besson's film Nikita. I den utspelas exakt en sådan scen. Fast där går man direkt till sitt mål och pepprar honom full med bly.

Här var skyttarna, som snart var mördare, helt besinningslöst skjutande. Men de hade två säkra killar som var deras huvudmål. Båda två slutade sina dagar med söndertrasat bröst badande i blod. Varför?

I Studie 1 får vi höra svaret. Lika grymt och nästan som indian-cowboys hemma på gården; lika ofattbar är förklaringen i sin banalitet.

Kriminalreportern Johanna Bäckström Lerneby har vistats i Biskopsgården och Hisingen i drygt tio år, vandrat runt,med, lärt känna, engagerats och andats med invånarna i ett av de över 180 s k utanförskapsområden som idag finns i Sverige. Ovanligt klarsynt och ärligt ger hon sin bild över läget och förklarar skjutdramat:

Orsaken var: Svartsjuka. En kille, en tjej. Killen är kriminell, åker dit, hamnar på kåken. Väl ute igen; tjej med annan kille. Nu vill killen hämnas...

Precis. Det behöver inte handla om några affärer i miljonklassen. Och det behöver inte handla om droger eller människohandel. Allt som krävs är ett par killar som är gramse på varandra. Mördare är också människor. Små människor.

Bäckström L berättar om områden som luktar elände. Det mest normala i denna miljö är att inte ha ett arbete, inte delta och inte släppa in. En livslång semester från platsen man lever på. Killarna kaxar sig och bråkar medan man ser de stora killarna köra omkring i BMC och har snygga tjejer. I grunden är det en längtan till en sådan tillvaro som för in killarna på den brottsliga banan. "Svennen" med kneget, villan och Volvon hyser man bara förakt för. "Svennen" får gärna betala och hans värld duger bara till en sak: Att utnyttja.

Skolan är ett tvång, man ägnar sig åt små gängkrig inom skolans väggar. "Bötning" är en maffialiknande inkomstindrivande verksamhet där någon anklagas för något påhittat och tvingas att betala tusentals kronor till indrivaren. Om inte - misshandel.

Mönstret finns där från början. Socialt nedärvt och numer anpassad lekstuga för batikhäxor. Undrar hur många som egentligen fått jobb genom den sorgliga utveckling både Göteborg och nästan resten av Sverige har gått till mötes. Det är en aldrig sinande arbetsmarknad. Och många skulle bli arbetslösa om polis, rättssystem och politiker skulle göra gemensam sak med att ta tag i storsläggan för att stävja de små gangstren från början. Och då menar inte bloggaren lull-lull och gull-gull, utan att ungarna blir tvungna att utföra riktigt skitiga och slitiga jobb efter skolans slut. Typ städa toaletter på allmänna anrättningar, sortera sopor på tipparna och plocka upp fimpar från gatorna. Ingen som helst ersättning ska utgå.

Anders Ygeman, Sveriges inrikesminister, anser dock i Studio Ett att orsaken till våldet är ekonomisk ojämlikhet. En vän av ordning frågar sig då: Men det har väl alltid funnits? Sverige har faktiskt den mest sammanpressade inkomstspridningen i hela västvärlden. Och högst skatter. Åter igen.

23 människor dog i en våldsam skottlossning utanför Bardo.muséet i Tunis bara dagen innan dubbelmordet i Göteborg. Eftersom området i huvudsak besöks av västerländska turister var budskapet tydligt: En kränkt, sviken, utsugen och för evigt besegrad muslimsk värld hatar väst: vår gud, vår makt och vår rikedom. Själva har man inga andra vapen att ta till än Kalashnikovs. Hämnden finns i den kalla kulmynningen. Den kan vi inte förhandla med.

Det kunde inte redaktionen på satirtidningen Charlie Hebdo heller. Här rusade två män i lokalerna och sköt vilt omkring sig med avsikt att döda allt som såg ut som en västerlänning. Orsak: Kränkning av islam och profeten. En kränkning måste åtföljas av en vedergällning.

Men dessa terrorattacker har svensk media inte nämnt med en stavelse. Två kyrkor i Lahore, Pakistan, utsattes för varsin självsprängare, 16 människor miste livet, 70 skadades. Varför är inte SVT, SR och resten av paradgänget angelägna att även lägga detta till terrorlistan?

Nej, det handlar om kristna. Omkring 100.000 kristna bor i området och omnejd. Talibanerna anser att territoriet är deras och attackerna mot de kristna är satta i system för att avlägsna dem på det ena eller andra sättet. Det är muslimsk mark. Talibansk mark.

Svensk media är ytterst ovilliga att rapportera de islamska attackerna på kristna. Det skulle i sådana fall berätta något om den underliggande röda tråden som är sydd runt allt muslimskt våld: Det handlar om religion. Hur makten genom religionen påverkar folkets medvetande och tänkande. När man alltid understryker "Det handlar inte om islam" är det för att det är precis det det gör.

Rädslan för att kränka islam på något sätt kan bara undvikas på ett sätt. Att avskärma sig ifrån allt som handlar om religion för att aldrig säga något som får islam att framstå i dålig dager.

Gemensamt för alla ovanstående exempel på de otaliga skjut- och sprängdåd som just nu plågar vår jord är att det handlar om väldigt primitiva känslor. Hämnd, avund och hat. Men vad är det exakt som gör en förbannad kille till en mördare? Varför letar han upp en Kalashnikov och går in på tidningsredaktioner, in i kyrkor och restauranger och skjuter folk till döds?

Primitiva kulturer i dysfunktionella regioner brukar ta ut sina oförrätter i icke reglerade domstolar. Man kan samlas runt torget för att bevittna en hängning eller en stening av en kvinna. Det ger en omedelbar tillfredsställelse av att rättvisa har skipats. Man behöver se denna rättvisa utspela sig framför sina ögon. Rättvisa Live.

Killarna i Göteborg har förvandlats till mördande monster p g a samma fenomen. Genom att aldrig behöva ta del av det svenska samhället utan leva i ett sidosamhälle, utvecklar man samma handlingsmönster som folket har från vilket man härstammar. Och visst är det det svenska systemets fel. Inga integrationsprogram, etableringslotsar och kurser i svensk matlagning i världen kan ändra på det faktum att detta inte fungerar.

Det måste börja med att vi inför reglerad asylinvandring. Idag har Sverige fri invandring från flera länder, samtliga primitiva. Sedan är det bara en enda åtgärd som måste implementeras: Att inte ha några åtgärder alls. Att bara kräva omedelbar sysselsättning. Eller annars ut ur landet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn