En negerkung för mycket


"The N-word' är mycket värre än att säga 'motherfucker' i USA. Det intressanta är att det har medfört att folk tycks anse att man kan bete sig hur som helst och häva ur sig vad som helst..Bloggaren märkte dock ingenting av detta, tvärtom. Maken till artighet får man leta efter med ljus och lykta här i Sverige. Fast det är klart, inte hamnade man i några hetsiga diskussioner, bara det man kan se hos Jerry Springer.

Men tillbaka i Sverige blev jag smärtsamt medveten om vilket ohövligt folk svenskarna är. Dörrar i ansiktet, grannar som inte ens hälsar, man tränger sig förbi utan att be om ursäkt etc. Det svärs och gormas nere på stan, demonstrationståg som man måste gå och gömma sig för och på kvällarna glider snutbilarna oavbrutet nerför gatorna mellan de gapande gängen. Läs merOch etermedia ska man inte tala om. Debattprogrammen, där programledaren avbryter folk efter två uttalade ord, är en syn för gudar. Skenheligheten dryper av sådana som Cecilia Wikström och invandrarkillar som hytter med nävarna och hackar sig igenom inrepeterade verser. Plus då något "högerspöke", typ Alice Teodorscou som sitter på argumenten men när sådana inte har någon känslomässig nerv avfärdas det bara som oviktigt. Om man ens förstår dem.

Men vad är det jämfört med Astrid Lindgrens klassiska barnbok Pippi Långstrump? Boken releasades 1945 och detta år var mycket lämpligt att få börja skratta igen efter det avskyvärda kriget.

Och så får vi den största chocken i vårt liv: Astrid Lindgren var rasist! Det finns otillbörliga ord och scener i filmen Här kommer Pippi Långstrump från 1969. I boken är Pippi Långstrumps far nere på Söderhavet och rövar. Dessutom är han kung; negerkung. Och detta vedervärdiga ord upprepas i filmen, något som ingen tänkte på då, 1969. Pippi var starkast i världen, modig som tio lejon och hade en pappa som var negerkung nere på Söderhavet. Javisst, ska det vara så svårt att föreställa sig?

Men nu har Pippi alltså fått se sig censurerad, ja, eller Astrid Lindgren har blivit censurerad. Förutom negerkungen själv har man sett sig tvungna att också klippa bort en scen där Pippi låtsas vara kines med ögonen uppdragna mot huvudet.

Det är komiskt först. I detta aja-bajande och viftande med pekfingrar framför ens ansikte ska det också censureras och strykas ord och scener ur böcker och filmer för att inte reta någon. Samtidigt behandlar man sina medmänniskor som skit under naglarna när det kommer till kritan.

Men det ska nu inte räcka med bara negerkungar och kineserier för att bli bortplockad från bibliotekshyllorna. En hysterisk neger(?) i PK-arenan Studio Ett kunde inte behärska sin kränkthet. "Rasism" och "strukturer" upprepades bortåt 20 ggr och programledarna kunde inte riktigt hålla i situationen. Han ville nu också censurera böcker med "könsstereotyper" och - rökare! Allt för att rädda våra baaarn.

Som sagt, det kan verka komiskt med alla kränkta människor - för att inte tala om alla de som kan BLI kränkta. Nej, vi har haft fred för länge. Tappat perspektivet på vad som är viktigt och mindre viktigt. För skulle man släpa ut sina troll i solskenet skulle de sprängas i tusen bitar.

Att plocka bort "opassande" ord och scener, och faktiskt hela böcker, är inte komiskt. Det är ganska skrämmande. Att sedan skylla på barnen är ohederligt. Samma människor som förbjuder skolsamlingar i kyrkan, oavsett varför, slänger bort SD:s valsedlar och drar igång protester mot nerhuggning av träd; klagar också på ludd i torktumlaren, katter på gården och att ett boende för psykiskt funktionshindrade ska byggas 500 m från deras bostad.

De är så lättkränkta och lättretade själva att det projicerar över det på andra som de tror borde vara det. Eller eventuellt kan bli det. Ta det säkra för det osäkra.

Människor som är lättretade är också rädda. Rädda människor vill korrigera och domptera sin omgivning för att göra den säkrare. Man brukar kalla dem för energitjuvar. Och de retar verkligen igång omgivningen som inte vill se sin frihet begränsad av några kontrollfreaks. Det blir en självuppfyllande profetia.

Negerkungen är som kejsaren - naken. Han fyller bara behov om man klär honom i olika symbolkläder. Kanske ska man istället granska de som klär på honom? Det skulle samla mer material än luddet i torktumlaren.

Rasistiskt godis och glass; enstaka virrpannor som gråter ut i media får stora företag att backa och politiker att stifta lagar. Och till vilken nytta? Negerkungen i Pippi Långstrump är ju bara ännu mer negerkung nu än någonsin tidigare. Vem känner till en viss Patrik Lundberg som författare? Jo, det var ju han som ensam fick Fazer att byta logo och namn på sina (goda) Kinapuffar. Kinapuffarna slet hjärtat ur kroppen på honom. Exemplen börjar bli många; från reklamkampanjer till böcker, från godis till censur.

Bloggaren kan även utse några bubblare till kommande censurhysteri. Allt snus som numer har portionspåsar White är en given kandidat liksom Vita Huset. Coca Cola som envisas med att ha svenska egennamn på sina flaskor blir kritiserade och tvingas ta bort namnen. Och så bubblar faktiskt etiketten "Svenskt kött". Den antyder ju att det svenska köttet är bättre än andra kött. Dessutom förekommer det en svensk flagga på förpackningarna.

Det finns en hel värld att utforska för rasismletarna. Vi andra kan åtminstone färga håret.

Kommentarer

Crille sa…
Vaaansinningt bra skrivet! Du blir bara bättre och bättre som skribent! Skarpare!

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn