Ebola och AIDS - Det tysta kriget

(Skriver på surfplattan vilket försvårar det mesta).:-) 

När bloggaren växte upp hade jag en extrafamilj och en extramamma. Jag trivdes i hennes varma kök där det alltid luktade nybakna bullar och där var det betydligt roligare än hemma hos mig.

Detta var på 60-talet och det kalla kriget vilade tungt över oss. Vi fick höra att det skulle "smälla när som helst", var och varannan dag. Ett tredje världskrig inte bara var ett "kanske" utan ett "när". De som minns det förra kriget delade gärna med sig av sina minnen. Min extramamma var dock rationell och jordnära:

- Det behövs ett stort krig vart 25:e år för att hålla befolkningsmängden nere, konstaterade hon.

Parallellt med det kalla kriget gick också larmet om överbefolkningen. Jorden hade vid denna tid en befolkning på tre miljarder. Idag har den mer än fördubblats. Men det sägs knappt något om att världens allt pågående elände beror på att vi är för många.


Istället är det naturen själv som står för utjämningen. I de mest folktäta delarna, som Indien, Pakistan, Kina, Indonesien och Japan inträffar de flesta jordskalv ibland med tillhörande tsunamis. Likaså är det här man har monsunerna och extremväder: tyfoner, cykloner och orkaner. Att dessa kan vara en effekt av den enorma Pacific Ocean är inte osannolikt då även USA har har sina orkansäsonger.

I Afrika finns en annan av naturens balanserande metoder: Sjukdomar. Det kan vara ett cyniskt resonemang men faktum är att i torka, hetta i kombination med fattigdom, skapar en kultur där barnalstrande blir som en försäkring. Barnen måste ta hand om de äldre när det blir dags. Giftemål kan ge inkomster osv.

När man så massproducerar barn så blir det ännu knappare om resurserna. Det är här sjukdomarna bryter ut. Malaria, dysenteri, TBC, tyfus, lepra, kolera och... AIDS .

AIDS såg ut att komma från ingenstans när det drabbade hundratusentals homosexuella från 1985 och framåt. Teorin är att viruset härstammar från Västafrika där apor smittade människor redan för hundra år sedan. Att det blev en farsot bland homosexuella kan förklaras utifrån att bögarna inte uppgår till mer än c:a 5 procent av världens vita befolkning och att afrikanska män i betydligt högre grad har sex med män. En liten krets som byter partners ofta. (Fantasin får flöda fritt).

Men medan bögarna i Väst kunde köpa bromsmediciner efter tiotalet år så blev det utfattiga och svältande Africa kvar med sjukdomen. Ingen vet med säkerhet men bortåt 20 miljoner har avlidit i AIDS sedan registreringen startade i slutet på 80-talet. Det man idag kallar för sub-Sahara, söder om Sahara, börjar befolkningen så smått minska i vissa länder. En femtedel beräknas vara smittade, vissa säger en fjärdedel. Men ingen vet naturligtvis. Det mest drabbade landet är Sydafrika där regimen har känt sig tvungna att gå ut med direktiv om färre sexuella kontakter, trohet och kondomanvändning.

Medan AIDS alltså tar flera miljoner liv om året har detta dock inte varit så intressant för oss (!?). Vi tror vi har besegrat den Röda Döden, dvs den som mer än något annat har angripit människans förmåga till att fortplanta sig. För nu så finns inga signaler påslagna för att HIV-smittade har ökat i Sverige. Eller västvärlden i övrigt.

Fast nu intresserar sig väst för en nygammal farsot: Ebola. En virussjukdom utan bot med en dödlighet på 90 procent. Den håller just nu sin dödliga vandring  över Västafrikas kustnära länder: Liberia, Sierra Leone, Guinea, men också Mali med pågående slakt av kristna.

I Samtiden kan vi läsa att ebola-utbrottet nu har skördat nästan 700 dödsoffer och att c:a 1.000 är smittade.

Smittspridningen är inte så stor som man vill göra gällande och smittan är inte luftburen. Precis som med AIDS är det via kroppsvätskor som sjukdomen sprids.


Istället är det skräcken för sjukdomen som är den verkliga smittan. Västvärlden skälver inför det nya dödshotet från Afrika. Inte minst här i Sverige där man sätter igång och massvaccinerar befolkningen mot en vanlig influensa 2009. Så frågan är vad man gör nu?

Hur ska man kombinera ett ohämmat inflöde av asylansökande från bl a Afrika med hanteringen av skräcken för ebola-viruset? Och detta i ett land där döden bara ses som en eventualitet kan den ibland komma obehagligt nära.

Hitintills har smittan varit begränsad ti Västafrika därifrån invandringen til Sverige är liten. Men skräcken därifrån är många ggr större.

Dock, skräcken för viruset har nu mobiliserat USA och Storbritannien att åka ner och på plats testa ett vaccin mot Ebola.

Det tysta kriget i Afrika där naturen försöker hålla befolkningsökningen nere får däremot fortsätta utan generella åtgärder från kapitalstarka intressegrupper.

Visst kan man tycka det är cyniskt att diskutera i de här termerna. Men det blir inte mindre sant för det.


Uppdatering:  EU har nu deklarerat att man är mycket orolig över att smittan ska leta sig in i Europa och tillsätter 36 miljoner euro för bekämpning.

Inget vaccin fins mot sjukdomen av den enkla anledningen att den aldrig har trotts ha någon större spridning ut från Africa.
I


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn