Skäggiga damen med korv - nytt men ändå gammalt
Hon prövar verkligen gränserna för bloggaren. För hur ska man definiera en man utklädd till kvinna men med ett (snyggt) skägg mitt i det vackra och välsminkade ansiktet omgivet med härligt, tjockt, brunt hår?

Det blir lite karusell i hjärnan; men karuseller är oftast roliga, förutom de man mår illa utav. Han heter Tom Neuwirth är 25 år och har sin kvinnoroll som yrke och inte som vardagsidentitet. Conchita Wurst kallar han sig då. Och 'wurst' betyder som bekant 'korv' på tyska. Man kan undra om det är en 'bratwurst' också?

Transor på scen är gammalt. Så gammalt så det inte har lyft några ögonbryn under de senaste 20 åren. Så detta var vad som behövdes: En strålande vacker transa - med skägg.

Att uttolka detta som något slags politiskt statement är fel. Det handlar istället om att bryta ny mark i nöjesbranschen. Gränserna för vad som krävs för att entusiasmera en publik måste hela tiden flyttas utåt.


1954 var det höjden av synd när Elvis Presley gungade på höfterna. 1962 blev Beatles långa hår och fräna svar på journalisternas frågor, sensation. 1965 chockades världen av att den trygge folksångaren blev en elektrifierad rockartist: Bob Dylan. Succén upprepades med Simon & Garfunkel. 

1967 förtrollades världen av Janis Joplins trasigt ångestdrivna röst, understödd av en sjuttis Southern Comfort m m. Jimi Hendrix spelade oss rakt ut i universum när han attackerade gitarren med allt han hade, t o m tänderna. Deras död var förväntad, ingen kan leva länge längst ut på trapetsens spets.

ABBA spelade glamourpopen rakt in i kärnfamiljens vardagsrum. Att Bowie var först gick de flesta förbi, men för oss som var tonåringar var han den första som utmanade man- och kvinnorollen. ABBA:s roll i gayvärlden var enorm.

Och Madonna; sexualiserade hon popmusiken, eller var det precis tvärtom? Jag tycker det var tvärtom. För det är från Madonnas tid på 80-talet som det inte blir så där riktigt viktigt att vara råsexuell.

Jim Morrisson i The Doors, tyckte det hände för lite på scen och drog därför ner brallorna och visade hela härligheten. Men i Beatles sista film Let it Be gjorde Yoko Ono entré helt näck och satte sig och stickade.

Här i Sverige fick vi åter vår syndstämpel förstärkt genom stället After Dark på 70-talet. Christer Lindarw blev riktigt folkkär och sydde Lill Lindfors klänning till Melodiefestivalen 1975. Den var konstruerad i två delar, så när Lill plötsligt tappade kjolen, stod hon en stund i bara trosorna. Men ovanför fanns så resten av kjolen som hon snabbt släppte ner.

Svenska filmer sålde som smör till omvärlden. Sex och klasskamp i Nyfiken-Gul och våld och tidelag i 491. Ingmar Bergmans filmer gick på export och var mer uppskattade utomlands. När Viskningar och Rop gick på biograferna fanns en sjuksköterska i varje biofoajé eftersom det var så många som svimmade och/eller kräktes.

Så egentligen...en skäggig dam som heter Korv i efternamn... det är ganska naturligt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn