Språkpolisen: Dåligt språk = dåliga tankar

Det har åter gått ett larm hos Språkpolisen. Sverige som språkland är på rejäl reträtt, vilket bloggaren har skrivit tidigare. Vi får ett allt fattigare språk, ett som i mångt och mycket alltid har varit fattigt.

Alla mellan- tilläggsord tjänar som utfyllnad medan personens hjärna försöker hitta ett lämpligt ord. ÄÄÄh är också ett återkommande uttryck som talar om att hjärnan arbetar.

Pernilla Ståhl är producent på P1 för programmet OBS, som länge har hotats med nedläggning. Men än lever programmet som i jämförelse med det ordinarie utbudet är ett under av intellektuell skärpa och poetiska formuleringar av en verklighet som inte många har sett.

Idag togs hela OBS's programtid åt till Pernilla Ståhls krönika och exposé om Somalia: I Somalia består språket av vapen, blod och pengar.

På 60-talet var Somalia ett ganska välfungerande land. Men i undervegetationen växte radikala islamistgrupper fram. Deras hat mot de Väst-influerade inslagen i statsbygge och kultur hade nått en nivå där man ville driva igenom en islamistisk revolution.

Vad det blev var inbördeskrig som nu i 20 år har trasat sönder landet där 30, 40, 50 eller 300 människor dör varje dag som ett resultat av våld. Det finns ingen framtid. Bara kat-tuggande och slött plockande med kulsprutor.

Så vad har Somalia med det svenska språket att göra? Förutom det faktum att c:a 50.000 somalier bor här och uppenbarligen har svårt att lära sig svenska?

Somalia, Nigeria och Mali har eller håller på att utplånas av islamistisk terror. I Nigeria och Mali heter den främsta terrorgruppen Boko Haram vilket betyder att (västerländsk) kunskap är synd. Det är med boklig kunskap och makt som västländerna upplevs ha stulit ländernas egna resurser.

Deras botemedel mot den västerländska kunskap- och makthegemonin är alltså att rensa ut boklig kunskap i sina egna länder! Mänsklig logik... Men en varning till oss.

Det svenska språket har försämrats stadigt under en period på ungefär 25 år. Det behövs ingen djupodlande forskning på detta, det är först nu som det har uppdagats genom PISA:s utdömande av den svenska skolan.

Eleverna i den svenska skolan vill inte själva jobba för att få kunskap. Man väntar i princip på att få den inympad. Det skiljer Sverige från andra OECD-länder. Här förstår man inte att det behövs en egen insats!

Skolans nedmontering med start Lgr -69, visar nu vad den har gjort för kunskapslandet Sverige. De som först kom "under behandling" är idag i 35-40-årsåldern. Det är hos dessa man kan höra en förändring i hur utvecklat språket är. De har ett sämre ordförråd och uppenbarligen svårt att sätta ord som symboler för tankar och känslor. En stor bidragande faktor var att skolan blev gruppinriktad i 70-talets vänstervåg. Den individuella insatsen blev mindre viktig, och fokuseringen på en kollektivistisk människosyn med kollektiva lösningar blev det som ytterst förstörde skolan.

Desto yngre desto sämre blir språket. Det är en farlig utveckling. Precis som Pernilla Ståhl skriver i sin artikel: Dåligt språk ger dåliga tankar.

Vad hon menar är att språkets torftighet innebär ett sämre resonerande och på detta vis en sämre approach till olika tankekrävande uppgifter. Det blir svårt att förstå orsakskedjor om man inte behärskar de ord och uttryck som ger informationen. Ytterst så handlar det om hur mycket man förstår av informationen som ges om samhället. (Och hur det styrs. Vid en vallokalsundersökning 2006 tillfrågades väljare på plats bl a om vilken regering Sverige har. 51 procent svarade FEL!).
Den som har makten över språket är också den som kan tämja en intellektuellt försvagad allmänhet. Det ser vi hos våra egna politiker som inte bryr sig ett dyft om vad folket tycker och tänker. Vi är en fårskock som ska vallas och ge ull till Välfärdsstaten.

Men de som ytterst tjänar på fördumningen är extremisterna. De smyger in bakvägen och befinner sig plötsligt i våra vardagsrum. Och ännu mer förödande: Vi bjuder in dem.

De våldsamma autonoma vänsterextremister som nu går under namnet Linje 17 ((T-banelinje 17 där man bl a kommer till Kärrtorp), har smugit sig in i medierna först och främst; men också i finkulturen och riksdagen. Att nazistiska Svenska Motståndsrörelsen angrep Linje 17:s anti-rasistmöte i december, har föranlett att Linje 17:s våldsgrupper bokstavligen hyllas som hjältar i media och bland politiker.

Men Säpo stämmer inte in i kören. De mobiliserar inför riksdagsvalet i september. Våldet hänger tungt ovanför oss för att när som helst falla ner.

Säpo anser att det islamistiska våldet är farligast och mest aktivt. Som demokratiminister har Israelvänliga Birgitta Ohlsson erhållit en rapport om vad som gäller.

Den autonoma vänstern, som t ex de som ingår i Linje 17, är grupper som Säpo också tror kan utnyttja läget till upplopp och våldsamma demonstrationer, dessutom tillsammans med islamisterna. När så även högerextremistiska grupper möter upp, så kan konsekvenserna bli mindre roliga.

Kultur- och makteliten har tydligt valt sida, men är så uppenbart ovetande, okunniga och historielösa, att de sitter som masken på fiskelinan.

I Fria Tiders ledarblogg skriver Jan Olaf Andersson om det faktum att fler och fler representanter från kultursektorn börjar ropa på våld.

Bl a zero-brain Anne Heberlein kallar sig för "etikforskare" och man undrar så smått om hon vet vad "etik" betyder i det språkträsk hon befinner sig i.

Hon är det perfekta skolexemplet på hur en undermålig skolbakgrund och det överliggande rövspråket kan direktpåverka tankar om hur samhället bör fungera. Eller tankar överhuvud taget.

Hon anser inte att våld är våld oavsett vad det kommer ifrån. Nej, det finns "gott" våld som (naturligtvis) kämpar för "alla människors lika värde". Och sånt våld ska vi ha. "Honom ska vi ha!"

Andersson beskriver Heberleins och fler med henne, tankegångar:
."...våld och intolerans (kan) ha en legitim, kanske till och med helt nödvändig, plats i ett fredligt och tolerant samhälle – och intoleransen i sig kan användas som ett verktyg för tolerans."
Så pass allvarligt är nu läget i Sverige att vi kan få en valrörelse i våldets tecken. I sådana fall är det den sista utposten för demokratin vi går till mötes.

Kommentarer

Anonym sa…
Endast en okunnig person skulle påstå att det svenska språket är "fattigt". Det är en förolämpning att få dylikt skitsnack kastat i ansiktet med jämna mellanrum från "experter". Det svenska språket är mycket rikt. Att sedan idioter väljer att använda svengelska och strunta i 90+% av orden har inget med språket att göra.
Maj Grandmo sa…
Det svenska språket är rikt om man inkluderar alla dialekter som ofta har betydligt fler nyanser än vanlig 08-svenska.
Men i jämförelse med engelskan och franskan har inte svenskan en chans. Tyvärr.

Precis som du säger handlar allt egentligen om hur svenskan används. Det är detta som har försämrats som ett resultat av en urusel skola och att så många nya elever från andra länder hela tiden strömmar in och sänker ribban för vad som hinns med.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn