Det är idag det gäller

2014


Så har tjoföderittan försvunnit för denna gång, allmänt dras en lång suck. Vi har omärkligt gått över gränsen till ännu ett år och kanske har det avgivits löften om det vi borde ha gjort för längesedan. Så då är alltid frågan, varför kommer vi att misslyckas även denna gång?

Därför att vi inte börjar redan idag. Allt som skjuts på framtiden har en tendens att aldrig någonsin börja. Därför att vi måste börja idag.

Egentligen är vårt liv bara en lång, lång rad av ögonblick. När ett ögonblick har passerat är det  ögonblicket redan historia. Samtidigt lever vi i samtliga våra åldrar ständigt och samtidigt. Bloggaren har ett tydligt minne av att min mamma badade mig i ett zinkkar, och att hennes händer ömt, försiktigt och lent tvättade mig. Hennes händer var stora och jag fick nästan plats hel i dem. Det var obeskrivligt skönt. Jag litade på henne fullständigt.

Då jag berättade för henne blev hon otroligt förvånad. ''Men du var ju bara ett-o-halvt år' utbrast hon. Ja... men det visste ju inte jag! Jag levde i det totala nuet. Så små barn kan bara leva i nuet.

Mitt minne av denna händelse finns i min kropp, registrerat i min hjärna för att aldrig dö. Det är ett bra minne. Alla minnen är inte lika bra. Just därför får vi inte uppehålla oss i det förflutna. Livet stannar bara av och vi slutar leva ett aktivt liv om det förflutna tillåts dominera.

I den unga människan dominerar emellertid framtiden. 'När jag blir stor så ska jag...' Hos en gammal människa handlar det snarare om 'När jag var 25 så skulle jag ha ..'

Alla verkar vi glömma det viktigaste: Nuet. Idag.

Det är idag vi kan förändra, det är idag allt är möjligt. Och det är idag som du har den egentliga makten över ditt liv. När annars?

Så när nyårsraketeterna sprider sitt stoft över himlen ska vi inte lova något. Eller önska. Vi ska börja. Fast bloggarens nyårsönskan förra året slog faktiskt in. Jag önskade att jag nästa nyår skulle ha en riktigt fin bostad. Men för att detta skulle kunna ske, så fick jag stånga mig blodig i några veckor mitt i det hårda nuet. Förändringar sker aldrig utan en aktiv insats mitt i nuet.

Det som kallas för 'mindfullness' är inte riktigt samma sak. Där handlar det inte om ett aktivt jobb i nuet, utan snarare om att vila i nuet. Närvaro är viktigt men utan lite action så blir inga barn gjorda.

Fast naturligtvis så ska vi önska varandra ett gott nytt år. Mänskligheten befinner sig alltid i nuet.

Gott Nytt År!Kommentarer

Anonym sa…
Gott Nytt År själv Maj.Din ständiga läsare C.H

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn