Det små detaljerna
Är det lättare att vara god om man är smart? Eller är de bland de
dumma som godheten blomstrar? I Vetandets Värld fredag intervjuades primatforskaren Frans de Waal om våra närmaste släktingars, apornas, förmåga till empati och - hör och häpna - moral.

                                                                                                    Moral står numera inte så högt i kurs här i Sverige. Gammal hysch-hysch och skenhelighet tillsammans med pekpinnar och påbud är bara SÅ ute. Men... Vad är det vi har då? PK-pinnar som slår åt alla håll om hur vidrigt rasistiska och slösaktiga vi är. De är tre, de där moderna påbuden.

  1. En är lika go' som en ann'. "Allas lika värde" vilket ska förmå oss att aldrig yppa ett enda ord om invandring, invandrare och kostnader. "Solidaritet har ingen prislapp" (Marita Ulvskog). Nog är det moral på högsta nivå?
  2. Vår köööplust är så stor att jordens resurser utarmas. Klimaaathysterin med den hållbara utvecklingen som det skriks om, innebär en statlig inskränkning av vår nuvarande livsstil. Att vi här uppe i norr knappast kan göra vare sig för eller emot klotets pågående förstörelse, spelar ingen roll. Samma klåfingrar, samma plundrande av surt förvärvade inkomster och..... samma moral. Pekpinnen viner: "Du får absolut inte ha det för bra".
  3. Det oerhörda kvinnoförtrycket som bl a ger utlopp för demonstrationer för muslimska kvinnors rätt att bära sjal, niqab och burka. Naturligtvis med Gudrun Schyman och Veronica Palm insvepta i tunga slöjor ger oss det moraliska budskapet. Att vara anti detta vansinne är att vara anti-demokrat. Och rasist.

Detta skulle sannolikt aldrig en chimpans (uppe till vänster) göra. Tidigare sades att eftersom chimpansen till 99 (till att snarare snacka om 99,9) procent är lik människan rent genetiskt, så måste vi vara lika även känslomässigt. Ja, eller vad 'känslor' är hos en chimpans. De kan HÄRMA oss. Apa ser, apa gör. Alla känner apan, apan känner ingen.

Men chimpansens aggressiva beteende har fått vissa forskare att rygga tillbaka. Mmmhmpr, skulle vi vara så där? Så då förklarar det alla krig, allt våld och våldtäkter, alla knivar i ryggen och mobbing, all hämnd och all... djävulskap?

Chimpansen är emellertid så smart så det har ursäktat alla negativa sidor. Fast Lars Bergs "Gryning över Kalahari. Hur människan blev människa" berättar istället historien om en öm, kåt (och dum) bonoboapa.(Höger bild) Lars Berg resonerar som alla trogna socialdemokrater: Bättre med dumma apor som inte har förstånd att reagera, än smarta men tyvärr desto mer ilskna för att de förstår att reagera.

I sin artikel fantiserar Berg om att den dumsnälla bonoboapan i själva verket är symbolen för all god moral såsom: Jämställdhet (vad annars?), solidaritet och förmåga till samarbete. Hur nu Berg har fått ihop det är något misstänkt, man kan förmoda att observationerna fördunklades av Bergs idealistiska utopi för hur samhället ska fungera. Och det är dåligt. RIKTIGT dåligt. Berg är säkerligen lika dum som bonoboapan.

Förutom vårt nästan identiska släktskap med chimpansen, så är vi till 98 procent identiska med grisen. Själv är bloggaren hellre en gris än en bonoboapa.

Så´om nu chimpansen i princip är genetiska kopior till oss själva, hur kommer det sig då att den ser ut mer som en... apa. Jag har läst någonstans att detta handlar om att den där sista ynka tiondelen handlar om att vi kan stå på två ben. Det är detta som förutsätter homo sapiens. Att resa sig har sina fördelar.

Det är de små, små detaljerna som gör det. Det är de som skapar skillnaden mellan det mesta. Det spelar ingen roll hur många "hen" vi spottar ur oss. I grunden har alla blick för olikheter snarare än likheter.

T ex så är det inte svårt att skilja ut Torbjörn Tännsjö från resten av mänskligheten. Hans nuna med de döda ögonen dyker upp med jämna mellanrum. Han är en riktig gris med stora drag av torsk. Han hamnar allt som oftast på tvärs med mänskligheten. Hans filosofiska inställning om att människan enbart strävar efter att maximera vinsten är djupt obehaglig. Att gå över lik är sålunda helt OK om man kan vinna något på det. Det brukar känneteckna psykopaten.

T ex har Tännsjö anslutit sig till gammal unken rashygien när han menar att föräldrar får mer frihet och blir lyckligare om de aborterar foster som trolighetsvis skulle leva sina liv med downs syndrom och all annan dysfunktionalism. I Tännsjös värld är egoismen kung.

Han har också uttryckt kärlek till övervakningssamhället. Vi ska bejaka maktens kontroll över oss, menar han. Så fungerar någon som älskar Nordkorea, dissidenter i bojor och okontrollerat statligt våld.

Säga vad man vill om Tännsjö. Han är ingen man av små detaljer. Nu har han framkommit med ett förslag om en morallag och har säkerligen satt sin sista potatis.

Det är inte bra med boxning för då riskerar man att inte bli lycklig, resonerar Tännsjö. Så varför inte tillämpa sexköpslagen? De som tittar på sporten ska straffas. Eller. Förbjud eländet med hänvisan till att ingen blir lycklig av att bli påslagen. Inte ska man få någon "gratis" sjukvård heller. Oklart om det gäller publiken också.

Även Bo Rothstein vill använda den så lyckosamma sexköpslagen genom att förbjuda folk från att ge pengar till tiggare. En allmoselag helt enkelt. Han hänvisar också till lidande och bevisar därmed vänsterjiddret om att man ska bestraffas för att man ger folk vad de vill ha, d v s De Fina Killarna beslutar om vad som är bra och dåligt för människor.

Så hur går detta ihop med aporna? Därför att det handlar om moral. I synen på apornas moral ligger tanken att vi som människor måste fullgöra Guds plan eftersom att vi är skapade till hans avbild. Att min moral inte är din moral, eller Gud förbjude; Torbjörn Tännsjös moral, hör inte hemma i dess enögda syn på människan som ett flockdjur.

Och när nu Tännsjö har släppt ytterligare en brakskit, nämligen att boxare ska betala för sin sjukvård själva, så har dammluckorna öppnats. En moralistisk och godtycklig bonoboelit tänker sig att alla som åsamkar sig själva skada inte ska få ta del av välfärdssystemet (Paolo Roberto är helt underbar i debatten), kommer att åsidosätta ett antal "ofullkomliga" individer från allmän sjukvård.

I bonoboapornas Sverige så kommer förutom boxare också rökare, alkoholister, feta, träningsfreaks och senare följer även storkonsumenter av socker, köttätare och bilister, att undantas från allmän sjukvård. Dessa kommer ur en strikt moralisk bonobologik, att bli sekunda vara och underlägsen de sanna aporna.

De är i de små, små detaljerna förändringar sker. Precis som boende i de identiska husen A, B och C där B har en sämre status än de andra två, så går det att avläsa i de små detaljerna. Finare postlådor med lås. Portlås. Välkomstskyltar, förhyrda p-platser och blommor utanför porten på somrarna.

Det är knappast chimpansens land vi lever i. De smartaste har dåligt rykte och passar inte in i Välfärdsstaten. De till synes beskedliga, solidariska och samarbetsvilliga (fula) bonoboaporna är faktiskt grisar och ingenting annat.

(Nu är det ju så att bloggaren gillar svin. Riktiga svin alltså!)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn