Den mörknande framtid är vår

I Världen Idag recenserar Dick Erixon Harvardprofessorn Niall Fergusons bok Civilizion: The West and the Rest. Han frågar sig om den västerländska storhetstiden är förbi. Samtidigt som detta sker övertar Asien samma värdekapitalistiska kultur som den som tidigare har tillhört Väst. Länder som Kina, Sydkorea, Hongkong och t o m Vietnam har sparkat igång en ofattbar produktion; billigare, storskaligt och med kvalitet som vi helt enkelt inte kan konkurrera med.

Ferguson sätter sitt vassa pekfinger rakt i veka livet hos länderna i Väst, där man kan känna den unkna stanken från framför allt Sverige:
"Det är inte bara det att kyrkorna står tomma. Vi tycks även tvivla på värdet av det vi åstadkommit sedan reformationen. Vi har tappat tron på de framgångsfaktorer som gjorde västvärlden så mycket rikare. Kapitalismen ifrågasätts efter skuldkrisen. Naturvetenskap blir allt mindre populärt bland unga i skolor och på universitet. Den privata äganderätten kränks av glupska regeringar som vill beskatta oss och slösa bort våra pengar."  


Man är välkommen att tycka vad man vill om kapitalismen. Rovgirig och människoföraktande, förstörande av naturtillgångar och utsugning av tredje världen. Men denna tredje värld reser sig nu meter för meter genom att kopiera vårt system! Är det inte härligt med paradoxer?

Medan vi i Sverige sysslar med alltfler orealistiska, onödiga, kostnadskrävande och idiotiska spörsmål, passerar tillväxtländerna oss med blixtens hastighet.

Varför? Ferguson resonerar precis som intelligenta människor borde göra: Det är våra värderingar om hänsyn till varje människas frihet, framför allt i de grundläggande demokratiska rättigheter och skyldigheter, som nu ersätts av åsiktspoliser och rangordning av de som är mest och minst "rätt" i ett postmodernistiskt och kulturrelativistiskt samhällsklimat.

När inga värden längre existerar utifrån sin egen kontext, så får vi anarki i människors sinnen. Allt och inget ges samma betydelse. Eller kanske ännu bättre uttryckt: Det finns inte längre några värden. Vi snurrar runt i en tom rymd utan att ens förstå det.

Socialismen hade åtminstone mål och värden hur destruktiv den är var. Men kulturrelativismen utplånar allt.

"Vi riskerar att bli ett tomt konsumtionssamhälle med en relativistisk kultur där vilken teori som helst anses mer intressant än den kultur och tradition den ersätter. Ferguson citerar GK Chesterton: “När människor slutar tro på Gud betyder det inte att de inte tror på någonting, utan att de tror på vad som helst.” (…

Som bloggaren tidigare har skrivit så är inte motsatsen till kärlek hat utan likgiltighet. Detsamma kan gälla på ett högre plan. Tron på att alltid sträva mot det goda har ersatts av likgiltighet där inget gott eller ont längre existerar.

Hur många lik som än kapitalister har klivit över, så har de ändå ingått i det nav som har drivit Väst framåt. Men de senaste 20 åren har politiker tagit över rodret vilket i praktiken har inneburit att folkets makt över sina egna liv har begränsats. De politiker som Sverige har/haft är outbildade men skattehungriga. De tycks tro att folkets pengar är deras pengar. Med känt resultat.

Just nu så driver hela Europa mot sin egen grav. Det stora misstag man gjorde var att enligt värderelativistiska resonemang, tillät mångkulturalismen. Enligt denna finns inga sanningar och inget beständigt.

Det brinner på allt fler ställen ute i världen. Vad händer när dessa brinnande infernon möts? Vad händer om USA och Ryssland lägger sig i och planterar hundratusentals soldater i dessa helveten?

Det är inga roliga frågor att besvara.

Kommentarer

Anonym sa…
"Just nu så driver hela Europa mot sin egen grav."

Du kunde inte ha sagt det bättre. Det är tragiskt att se när kulturrelativisterna förstör de europeiska länderna precis framför våra ögon. Det är som en ond dröm som man önskar man skulle vakna ifrån.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn