Att bo är en svensk rättighet

Bostadsbristen blir allt värre I Sverige. I tre av fem kommuner råder svår bostadsbrist. Det är naturligtvis söder om Sundsvall som problemet är I princip oöverstigligt.'

I Stockholm är det allra värst. Andrahandskontrakten är legio för ungdomar. De får dela små lägenheter med andra bostadslösa ungdomar.

Man sager att det byggs för få lägenheter. Det gör det inte. Men det är bostadsrätter som I huvudsak byggs. Hyreslägenheter är för dyra att bygga I förhållande till vad man kan ha mage att ta in I hyra. Hyror på 10-12 000 kr/mån för en tvåa är inte ovanligt. Vilka har då råd? I regel köper så välbärgade människor bostadsrätter med låga månadsavgifter istället.

De som då flyttar in I de rekorddyra hyreslägenheterna blir (nu later jag fördomsfull, men jag har dessvärre haft det vägg I vägg), främst arbetslösa invandrarfamiljer med manga barn. Och då får kommunerna betala. I de nybyggda bostadsområdena så är det också påfallande manga med utländsk bakgrund. Och kommunen får betala.De svenska ungdomarna har inte en chans att betala gigantiska hyror med sina studielån. De med villiga och rika föräldrar (knappt det) köper små, små lägenheter till sina telningar. Resten får finna sig att antingen bo kvar hemma eller också dela lägenhet med flera andra I osäkra andrahandshyrningar.

Bostadsköerna är årslånga. Till en lägenhet I ett hyfsat område ligger väntetiderna på 3-10 år (Uppsala). Människor loser sina boproblem på ett alltmer fantasifullt sätt. Gillestugor I eller utanför villor. Innerskyffen till garage. Bilar (!). Stora garderober(!). I bästa fall hyr man ett rum hos en kompis.


Bloggaren själv har bott både I gillestuga och garage. Helt OK. Fast kärringen som ägde villan blev helt ursinnig när jag drog in telefon. När hon åkte iväg på resa drog hon ner värmen så på vintern var det c:a 10 gr inomhus. Men överlevare som man är så hittade jag den s k sjunten och drog upp den ordentligt till behagliga 22 gr. Lagom till kärringen kom hem så drog jag ner den. Till 5 gr.

Sedemera så ville kärringen bo lite mer ståndsmässigt och flyttade till ett penthouse I ett sekelskifteshus för ett okänt antal miljoner. Istället hyrde hon ut villan till ett hippiekollektiv. De var betydligt roligare. Vi kunde stå och gunga en hel natt till No woman, No cry utan att någon klagade. Så småningom drog jag med mina kompisar till kollektivet och vi käkade linser och delade pipor nätterna igenom. Ny skiva med Marley: Could it be love

Numer behövs 55 lediga punkthus med 16 lägenheter I varje(Affe) men de är tingade varenda en I förväg. Svaret är att varje månad behöver så manga flyktingfamiljer bostad och de har en gräddfil in på bostadsmarknaden.

I Studio Ett har man så ett sedvanligt gråtmilt reportage om några somalier (män) som utan tillstånd har flyttat I till Helsingborg. De har då blivit hänvisade till den vanliga bostadsmarknaden. Eftersom man knappt kan svenska och inte har något jobb är sannolikheten nästan obefintlig för en bostad. Men då gör man det som var och en av de 200.000 ungdomar utan bostad borde göra; berättar om sin tillvaro (värre än någon annans) I radion med upprop till Helsingborgs kommun. Så imorgon star nog en dörr öppen I något av de 55 punkhusen..

Kommun efter kommun rasar mot Migrationsverkets krav på lägenheter. Fast egentligen är det regeringens fel. Genom att mata på invandringen till allt högre nivåer så lämnar man kommunerna i sticket. Det är inte regeringens ansvar att det inte finns bostäder. Kommunerna får banne mig rensa ut i boträsket och göra om gamla tanks till bostäder (sant), eller gamla militäranläggningar. Att det sedan inte finns några pengar over till en människovärdig äldrevård, eller en skola med läroböcker som är nyare än tio år, det får kvitta. Att flyktingar får bostäder och gratis sjuk- och tandvård är viktigare än någonting annat. Vem är det som är tokig?

När alla visare pekar neråt, så borde väl regeringen göra det man kan för att bromsa i nedförsbaken. Ett alldeles ypperligt område är då en restriktivare flyktinghantering. Genom visumtvång och krav på leg skulle bara en tiondel av alla s k flyktingar ta sig till Sverige. Det är absolut det allra bästa sättet att spara pengar.

När ska sansen vakna?

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn