Om möss och människor

John Steinbeck skrev boken Of Mice and Men någon gång på 50-talet. Det är en tunn och anspråkslös bok, men vars innehåll är stort. Berättelsen om den förståndshandikappade, stora killen som vill alla väl, men som skadar och dödar de och det som han tycker är extra mjukt och vackert, kan ha flera tolkningar, om det finns någon korrekt tolkning.

Bloggaren tänker på förhållandet mellan föräldrar och barn i första hand. "Den man älskar agar man", heter det ju. Människan är bra på att skada och man kan undra om destruktivitet är en del av vårt arv från t ex chimpansen som är aggressiv och revirtänkande.

Och nu har bloggaren blivit med möss just. Det är kallt och svårt att få tag på mat i skogen och då drar de sig till varma platser där man kan hitta en och annan smakbit. En mus hade i desperation gått loss på en påse med hela korn svartpeppar! När jag öppnade kryddskåpet blev jag överöst med svartpeppar och sedan såg jag den söndertuggade påsen. Som den inbitne stadsbo som jag är fattade jag inte vad som hade hänt. Men en skogsmulle till kompis sade genast: "Jaså du har fått möss".


Människan använder möss i mänsklighetens tjänst. I försökslabben utsätter man mössen för de mest horribla experiment. En bild jag minns är en mus de hade lyckats mixa fram ett öra på musens rygg. Helt sjukt. Men de gör detta i mänsklighetens tjänst och kan därför fortsätta även om de ibland attackeras av djurrättsaktivister.

Allt ska utforskas, allt ska förklaras och allt ska botas. Men forskarna hamnar många ggr i konflikt med läkemedelsföretagen som inte vill sälja botande preparat. Om de ska tjäna pengar måste de satsa på lindrande mediciner; smärtstillande, lugnande, blodtrycks- och hjärtmediciner, kärlutvidgande och urindrivande preparat och så förstås vitamin- och mineraltillskott.

Den hårda och den mjuka linjen möts ständigt och smälter ofta ihop. Det kanske kan verka långsökt men säkerhetsåtgärder av alla de slag bara ökar i Det Nya Sverige. Små, små förändringar införs på säkerhetsområdet. Det är bara om man tänker långt tillbaka som man kan se skillnaden.

Säkerhetsanordningar gnuggas ihop över skrivbord där ingenjörer och tekniker samverkar. Men uppdragen har de fått av samhällets makthavare. Samma makthavare som öppnar dörrarna för en strid ström av identitetslösa individer från världens alla hörn. Bland dessa har det senare visat sig återfinns grova brottslingar, terrorister och diktaturers specialingenörer som exempelvis Kemiska Ali som tillverkade biologiska vapen under Saddams regim.

När det mjuka och flata möter den hårda verkligheten uppstår ångest och grubblerier över hur man ska få plus och minus att bli åtminstone noll.

Så vi har genom åren begåvats med höga staket och stängsel runt dagis och fritis. Senare återkom staketen runt skolorna också. Överallt, från bokklubbar, bibliotek till apotek och sjukvård krävs ID-handlingar med instrumentet personnummer som avgör om du är grön eller röd. Men alla de som kommit till Sverige utan ID-handlingar då? Jo, de tilldelas sådana efter uppehållstillståndet. Ett förfarande som strider mot alla de säkerhetsåtgärder vi andra måste genomgå. Den Mjuka Linjen leder till orimliga konsekvenser och orättvisor.

Samtidigt växer staketen runt omkring oss. De detaljer som vi knappt märker är t ex dagens brevlådor. För inte alls speciellt länge sedan var brevlådor konstruerade så att det gick att sticka ner handen i dem och ångra ett pålagt brev. Nu är brevlådorna byggda som Holmenkolmen, en brant backe ner och sedan ett stup där breven glider ner och blir omöjliga att få upp. Stora lås finns på lådorna. Varför? Det är just frågan.

En annan ganska nytillkommen säkerhetsåtgärd att man numer ofta måste betala innan man tankar. Ytterligare exempel är att många affärer plus aktörer inom vården, bara tar kort som betalningsmedel. Och det har blivit omöjligt att betala kontant på bussen p g a rånrisken. Nu avsäger sig också tågen kontantbetalning av biljetter på tågen.


Sedan har vakterna dykt upp överallt. Först inom socialtjänsten, senare på akutmottagningarna och nu senast på biblioteket i Landskrona. Akutmottagningen i Malmö är rena Fort Knox med skottsäkert glas, en genomgångssluss, larm och tillbommade dörrar. Mottagningssköterskorna måste låsa in sig med dubbla dörrar och har bara en springa att tala igenom. Det har förekommit tidigare att patienter har tagit struptag på sköterskor. Gängkrig och släktfejder; allt utspelar sig i dagens Sverige på sjukhusen. Och med detta förstärks säkerheten för varje dag.

Den mjuka linjens företrädare har idag blivit den hårda linjens protektionister. Den mjuka linjen har åstadkommit ett alltmer stängt och slutet samhälle där snart inte någon litar på någon.

Så hur ska man förhålla sig till detta? Om det mjuka alltid slutar i dess motsats vad ska vi då ha mjukheten till? När dessutom det mjuka är selektivt i en löjlig tyck-synd-om-mentalitet när det gäller s k flyktingar men inte när det gäller de gamla.

Vi kan inte fortsätta att ge med den ena handen och ta med den andra. Rimlighetens proportioner måste återtas och med detta försvinner dubbelmoralen som idag är så förshärskande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn