Linslöss och medelmåttor

Sverige - medelmåttornas paradis. Det är som medelmåtta du blir accepterad, respekterad, tolererad och omtyckt. Det är som medelmåtta du blir bjuden på fester med andra medelmåttor. Det är som medelmåtta du blir en kändis, en mediaguru, en livsexpert och en programledare för diskussionsprogram och kulturmagasin.

Linslus är man om man har minst 10 minuter ute i etern varannan dag. Linslöss kallas in vare sig det handlar om barnmisshandel eller kulinarisk matlagning. Linslusen är, precis som det låter, ett riktigt kliande och irriterande småkryp.

För linslöss är oftast medelmåttor, på gränsen till nollor. De rabblar upp floskler och inlärda glosor i en fart som får den smartaste att helt komma av sig. Linslusen har inte vettet att frånsäga sig uppdrag som man är fullständigt inkompetent till. Inkompetent tillhör de ord linslusen inte behärskar.


Gamla hederliga linslöss är naturligtvis Göran Greider och Jan Guillio. Den senare har inte visat sig på ett tag. Han håller ju på att skriva "Den sanna historien om Sverige". När detta så småningom är klart får man hålla TV:n och radion avstängda i månader.En kompis till bloggaren, fullständigt normal, trodde även att hon hade ett normalt förhållande till de flesta människor här i Sverige. Men så en kväll när vi satt och tittade på TV dök helt oförhappandes Jan Guillio upp. Min kompis bara skrek rätt ut och slog händerna för ansiktet. Hon sade sedan att hon inte hade haft en aning om att hon kände så inför Guillio.

Greider är en linslus som har vräkt ut sig i morgonsofforna så länge att man inte längre reagerar. Man vet vad han ska säga och hur han ska säga det. P g a detta har Greider devalverat sig själv till en riktig medelmåtta, trots att karln i alla fall har mer än luft mellan tinningarna.

En riktig nolla till linslus är däremot Jerzy Sarnecki. No other comments.

Linslöss man däremot blir lite glad när de dyker upp är Leif G W Persson, Jonas Hallberg och Jan Hakelius. Roliga och smarta, en oemotståndelig kombination. De uppfyller inte måttet på medelmåtta och går därför inte hem var som helst.

Under de senaste 3-5 åren har en helt pestfylld linslus dykt upp: Jessica Gedin. Säg det sammanhang där hon inte sticker fram med sina vattniga fiskögon och ironiskt släpande röst som förmodligen ska indikera att det hon säger är väldigt, Väldigt viktigt. Vad hon egentligen har för profession eller kompetens framgår aldrig. Nu leder hon bokmagasinet Babel och vad kan människan om litteratur?Hon är helt enkelt en kändis som är kändis bara för att hon är en kändis. Och njuter av varje ögonblick.

S k experter utan någon som helst dokumenterad utbildning finns det också gott om i medelmåttornas paradis. Mia Törnblom - livscoach har skrivit två böcker om självkänsla utan att ha den minsta lilla koll på vad det är. Hennes utbildning är: Hon själv. "Så här lyckades jag". Sedan ska detta så appliceras på alla troende. Hon var nog betydlgt trevligare som nedknarkad.

Och så då den totalkorkade röda blondinen Belinda Olsson som leder Debatt. Suck, vem som helst, absolut vem som helst skulle vara bättre (dock inte Jessica Gedin). Fast hon ingjöt en viss respekt i mig när hon tjurfäktade araberna i veckan.

Men vad innebär det för ett land att ha 349 st i beslutande församling där bara hälften har en högskoleutbildning? Jo, det framgår klart som ett falukorvsspad. Ankdamm. Det plaskas och kastas med små bollar, badankorna fyller bassängen och feministerna har badmössor.
Det skulle aldrig förekomma tjafs om ord och uttryck i Houses of Parlament eller Frankrikes generalförsamling. Europeiska politiker är högt utbildade och kan föra en diskussion på en vuxen nivå. Det är ingen slump att Frankrike och Tyskland är de med klubban. Länderna har bland de bästa universiteten i världen.

Och vad har egentligen svenska feminister emot Angela Merkel? Hon är ju EU:s absoluta överhuvud. Nej, svenska feminister nöjer sig med att räkna antal kvinnoansikten i tidningar och kritisera sedlar. De vill inte vara ledare som Angela Merkel. Då skulle det ju bli avslöjat att de är fullständiga rudisar som borde jobba på lager.

Sanningen är att de svenska utbildningarna ligger tusentals mil bakom de ledande ländernas. Vi har ju tidigare begåvats med tiotusentals studenter utifrån. Men denna siffra stördök efter det att man avgiftsbelade utbildningar för utomkommande.

Folk är rädda för smarta och utbildade människor. De kan avslöja skiten som alla sitter på. Därför bjuder man aldrig in dem på festerna. Därför visar man akademikerförakt och spottar på mer avancerad kunskap än hur man tippar på hästar.

En kvinna som verkligen inte är någon medelmåtta är Louise Epstein som leder Efter 3 varannan dag tillsammans med den olidliga Tomas Nordengren. Hon sätter honom på pottan (omedvetet) flera gg under en sändning. Under två veckor intervjuade hon samtliga partiledare om hur väl de följer sina partiprogram. De stammade och harklade sig och hackade osammanhängande ur sig ett och annat ord. Uppenbarligen hade de aldrig läst partiprogrammen. Ja, alla utom två. Jimmie Åkesson kunde SD:s partiprogram och argumenterade för det. Plus att Fredrik Reinfeldt inte ville komma. Byxis?

Att tillägga är att Epstein är en utomordentlig intervjuare. Hon kommer med helt överrumplande frågor till oförberedda offer. Hon är en av de få som håller sig neutral oavsett vem hon intervjuar. Så därför bemötte hon Åkesson med respekt och lyhördhet.

Med medelmåttan däremot finns inget att frukta. Och det är just därför vi svenskar älskar dem.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn