Bibliiska uttryck får en rennäsans

Sverige sägs vara världens mest sekulära land. Gud är staten och socialismen. Efter detta konstaterande kan man lugnt ägna sig åt sig själv och sitt förverkligande. Det verkar som om dessa storheter medvetet har skapats för att passa in i systemet.

Den sammanlagda hjärntvätten har pågått i snart hundra år. Med medvetet menar jag att sossarna, precis som i Kina, har minskat historetimmar och dessutom hävda att Sverige som nation bara funnits i hundra år med hänvisning till regeringsförklaringen 1809. Därför finns det inga svenskar hår.

Liksom känslan av en nationell identitet behövs så är också religionen (i vårt fall kristendomen ) det samlade kitt som sammanför  befolkningn. Men om en onormalt stor stat övertartar rollen som skapare av trygghet och ordning försvinner den enskilda människan. Blir inte viktig.


Att debatten i Sverige i stort sett hamnar om en sak: hur man ska kuva nationalism (som man kallar det) och det nya intresset för religion som vi kan spåra just nu. Moral, civilkurage, solidaritet och osjälviskhet följer med om folket känner att de är med i en större gemenskap. Och detta minskar statens inflytande. Om man tänker lite längre så är det s k välfärdsamhället den konstruerade  formen av gemenskap i form av den ansiktslösa byråkrat som först skattar ihjäl människor för att sedan betala tillbaka pengarna i form av bidrag.

Sverige är världens mest sekulära land. Vad man däremot brukar undvika att prata om är hur stor ensamheten är i vårt land är. Det är dubbelt så många individer som är offer för sig sig själv: självmord, än de som dödas i bilolyckor. 

Det är säkerligen inga onda människor som har grötat till Sverige på det här sättet. Såväl Per Albin Hansson som Tage Erlander drevs båda av en genuin välvilja och omsorg om medborgarna. Sedan kom Olof Palme...

Ondska är ett religiöst begrepp. Satan sägs ha makten över många genom sin egenskap att ingen tror på honom.

Just nu talas det mycket om ondska i sambandand med Breivik-rättegången. Det svenska etablissemanget tycks vara otroligt religiösa när det gäller detta. Men en norrman (tror han var beteendevetare) talade inte om ondska uten vad som händer människor i isolation. Att sitta hemma i sin mors hus och bara ha internetkontakter utan socialt sammanhang, tenderar att skapa extremistiska idéer om hur världen fungerar just för att man inte har kontakt med den.

Men den svenska förklaringsmodellen som annars brukar hänvisa till socioekonomiska faktorer, tycks man helt ha glömt i fallet Breivik.

Den modellen hänvisade man däremot till i efterdyningarna av 9/11. Såväl Jan Guillio som Göran Greider menade att dådet gick att förstås med tanke på Västvärldens imperalistiska förtryck. Tyvärr var det många som köpte det konceptet som var mycket bekvämare än att kalla terroristerna för "onda" .

Och om man uttrycker sig som om man tror på existensen av ett Ont, så måste måste man också acceptera att det finns ett Gott.

Och om inte, var hamnar man då?
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Kommentarer

ann sa…
Så här är det, Maj: om man pratar om ondska, då antas man bekänna en objektiv moralisk vägvisare och givare, för inom relativismen finns inte objektiv ondska, utan bara det som enligt individen känns ont. Erkänner man det objektiva, då erkänner man indirekt eller direkt Guds existens. Och eftersom ateism tycks vara Sveriges nya tro, blir media helt oförlitliga och både förvirrade och förvirrande.
Sammanfattningsvis: ateistisk media har ingen moralisk rätt att ondgöra sig på vilken brottsling som helst.
Osagt sa…
Ja Ann, så tänker jag också. Jag är ingen vrålreligiös person,utan jag kan bara konstatera att den objektiva verkligheten faktiskt finns vilket inte är helt okontroversiellt i ett land som Sverige där det är staten som beslagtar patent på "sanningen".

Det räcker(!) att konstatera att hela den samlade forskarvärlden inte kan förklara mekanismera bakom universums skapelseprocess. Likadant är det med s k fraktaler. D v s att allt levande, vilket inkluderar även träd osv, alla är uppbyggda på precis samma sätt.

Och går man ner på molekylnivå så ser atomen med sina elektroner och neutroner snurrande runt sig, ser ut som planeter med månar runt omkring.

I detta system finns både hot om ödeläggelse (det onda) och skapelsen av nytt (det goda).

Populära inlägg i den här bloggen

Språket som klassmarkör

A-barn, B-barn och C-barn

IS, OS, Co2 och JÖK