Filosofi, ekonomi och New Years Eve.

Dagens retro är naturligtvis 2011. Det ska nu pensioneras och breda vägen för det nya - och förhoppningsvis - det bättre.

Det är konstigt. På nyårsafton försöker man alltid erinra sig de viktigaste händelserna under året. Men man har ingen koll över vad som var i år eller något annat år.
Glömskan sägs vara ett dubbeleggat vapen. Dels kan det vara bra och befriande att glömma. Men likafullt kan det vara av ondo. Att glömma hur det kändes att få sparken är ganska bra. Men att glömma hur man kör bil är inte bra.


Årets personliga inre upptäckter är nog det mest tacksamma sättet att minnas det gamla året. Bloggarens fiskande i diverse grumliga och kristallklara vatten, har varit utvecklande. Som tur är, har det grumliga mestadels handlat om skeenden utan min inblandning.

Två steg fram- Och ett bakåt. Livets villkor som gäller de allra flesta av oss.

Bloggarens år har slingrat sig framåt ungefär på samma sätt. Första halvåret var ingen vinstlott. Totalt ekonomiskt haveri när all kreditkonsumtion hann ifatt mig. Oj o boy. Skulder upp över öronen, lån från vänner (och icke-vänner skulle det sluta med), Kronofogden etc etc. Vänner som stack p g a den här bloggen kan man visserligen klara sig utan, de visar bara sin egen inskränkthet och ynkedom i sin oförmåga att acceptera människor oavsett förpackning och åsikter, men tråkigt är det.
Så en av årets insikter var att materiella ting bara är just -  materiella. Att sitta och gråta i en Roll's Royce skiljer sig inte nämnvärt mot att göra detsamma på en soptipp.

Det är tvärtom vårt andliga liv som är det som inte bara är gratis att förvärva, utan också alltid är utvecklande för vårt mående.
Owe Wikström skrev för c:a tio år sedan boken Till Långsamhetens lov där han lyfter fram just detta: Dra ner på takten, låt tankarna vandra som de vill utan inblandning av stress och sunt förnuft. Få kontakt med dina inre resurser för att använda dig av i vardagen.

Bloggarens egna funderingar om tid ledde fram till ett aha. Det är ögonblicket som är evigheten. Varje ögonblick följs av nästa ögonblick följs av nästa ögonblick i all oändlighet. Så det är bara i ögonblicket vi kan ta chansen att göra en förändring. En tanke, ett beslut, ett löfte.

Därför är nyårsafton årets mest andliga helg. Vi avger löften inför framtiden som nu ligger vit och oförstörd framför oss. Många löften kommer aldrig att infrias. Vi håller löftet några veckor, sedan är vi tillbaka igen i de gamla synderna.
Men att lyckas, att verkligen hålla löftet är en sådan triumf att det ger en boost för hela ens tillvaro. Ögonblicket förändrade därmed livet.

Mitt eget nyårslöfte är två. De är klassiska: Sluta röka och gå ner i vikt. Suck! Lika svåra att hålla båda två. Men jag har beslutat att ta ett löfte i taget och då tar jag det svåraste först medans jag är nytänd på uppgiften.
Och svårast är rökningen. En cigarett efter maten kan inte ersättas av någonting annat i denna värld. Jag känner hur depressionen ramlar över mig vid blotta tanken.

I vårt lilla land Sverige sattes vissa mål upp. Och överenskommelser. Lika vansinniga båda två.
Målet att alla ska (och vill) jobba heltid är idiotiskt. Alla kan inte jobba heltid, de kanske vill ta hand om sina barn. Men det är ju reaktionärt, kvinnofälla, konservativt osv. Dessutom är det hyckleri att uttrycka sig på det viset. Det är staten som "vill" skrapa in mer stålar av oss helt enkelt till nya "reformer". Och denna reformvilja hos den moderatledda regeringen är minst sagt ögonbrynshöjande. Framför allt gäller det satsningarna på genusvansinnet som kanske sticker upp som det mest sinnessjuka.
Men i klass med genushysterin är diskrimineringsindustrin en av årets mest lukrativa verksamheter. Eftersom i nio fall av tio DO tar på sig domarkapporna och åstadkommer förlikning mellan parterna. Dessa parter är nästan alltid bestående av en kommun, affär, bensinstation, ja alla allmänna platser egentligen.
På den målsägande sidan är det likaledes nio av tio klagande invandrare.

Årets överenskommelse var annars den huvudlösa regeringen gjorde med miljöpartiet. De "papperslösa" ska i fortsättningen få ta del av vårt välfärdssystem - Gratis! Som ett brev på posten höjs taket i högkostnadsskyddet för oss andra och vårdavgifterna lär säkerligen följa efter. Allt för att föda Gökungen. Samtidigt ska polisen fortfarande ha som uppgift att jaga de papperslösa ut ur landet. Det har fått skrattretande konskvenser då det inte längre är tillåtet att fotografera i skolan t ex.

Annars var årets massmord Anders Behring Breiviks. Ja ni vet. Efter detta kastades skit på alla som bara vågade sticka upp huvudet för att ifrågasätta Sveriges invandringspolitik. Ett nytt adjektiv har t o m bildats: Breivikts.

Fast det är klart. Hur många som har dödats i den "arabiska våren" är oklart. Bara igår sköts 17 personer ner i Damaskus, Syrien.
En framtidsvision om regionens framtid är mer än dyster. Väldigt dyster för oss andra också. Med en massiv front av sharia och salafism kommer Väst att få allt svårare att försvara sig mot terrordåd. Vilket även TV4 påpekade i Nyhetsmorgon idag. Ja, inte att det beror på utvecklingen i arabstaterna, utan att det beror på Europas dåliga gränskontroller.

Ja, då går ridån ner för 2011 om 14 timmar. Jag önskar alla:
Gott Nytt År!

Kommentarer

Önskar dig ett Gott Nytt År och lycka till med att sluta röka. Vet inte om det kan vara någon tröst men jag slutade röka efter många år våren 1995. Trodde det skulle bli svårt med att vänja sig vid att dricka kaffe utan cigg. I mitt fall varade det bara ett par tre dagar sedan gick det fint att dricka kaffe utan att röka. Har inte fått ett enda återfall och idag saknar jag det inte heller. Då hade jag ändå rökt till och från, kanske mest till i drygt 20 år innan dess. Använde inga tuggummin eller annat artificiellt heller. Försök att inte tänka på dom där förbaskade ciggen även om det nu kanske låter lättare sagt än gjort. Men jag har då i alla fall aldrig ångrat mig. Och då har jag ändå gått på "jazz-tobak" också. Ett begär som jag snart varit fri ifrån i 20 år. Allt går om man bara vill.
Anonym sa…
Iack det har varit nöje att läsa dina inlägg som har gett mig insikt om hur situationen är i Sverige. Jag ser framåt att läsa dina inlägg också nästa år.

Gott Nytt år 2012

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är människosyn?

En våldtäkt av många

A-barn, B-barn och C-barn